Lokal gospodarczy do adaptacji - kolejność postępowania

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Didgeridoo
Początkujący
Początkujący

Lokal gospodarczy do adaptacji - kolejność postępowania

Post autor: Didgeridoo »

Witam serdecznie szanowne grono!

Jestem drobnym przedsiębiorcą, chcę wynająć na wsi lokal gospodarczy składający się z kilku pomieszczeń który obecnie funkcjonuje jako magazyn. W pobliżu nie ma praktycznie wyboru jeśli chodzi o pomieszczenia gospodarcze, na obecnym etapie nie stać mnie na budowę nowego budynku, więc chciałbym przystosować istniejący lokal do potrzeb tejże działalności, która w skrócie polegałaby na przepakowywaniu półproduktów spożywczych pochodzenia rolnego w mniejsze opakowania.

Budynek w którym chcę wynająć pomieszczenia został zbudowany w latach 50-tych i pełnił rolę budynku socjalno-biurowego i jest w dobrym stanie technicznym (mam ekspertyzę). Obecnie ujawniony jest na planie zabudowy jako "inne budynki". Odwiedziłem lokalny sanepid i tam uznano że powinienem najpierw przeprowadzić zmianę sposobu użytkowania lokalu w wydziale architektury w starostwie aby móc tutaj prowadzić taką działalność. No i teraz jestem niejako w kropce.

W celu dostosowania do potrzeb ww. działalności lokal wymaga wewnątrz właściwie postawienia w jednym z pomieszczeń jednej ścianki działowej z drzwiami w celu wydzielenia małej przestrzeni na szatnię i zawieszenia umywalki w drugim pomieszczeniu oraz ogólnego odświeżenia ścian. Czy coś takiego już wymaga pozwolenia na budowę? Pani w wydziale arch. stwierdziła że do tego celu (ścianka działowa) potrzebuję pozwolenia na budowę. No chyba że ta ścianka już by się tam znajdowała wcześniej ;-) Zmiana sposobu użytkowania połączona z wystąpieniem o pozwolenie na budowę, projektem architektonicznym i dalszymi przyległościami wskazuje na długi i do tego bardzo kosztowny proces który niestety może z przyczyn finansowych okazać się dla mnie w efekcie nie do zrealizowania.

Czy jestem skazany na taką wyboistą ścieżkę czy jest jakieś inne sensowne wyjście z tej sytuacji, np. odkrycie pewnego dnia że wspomniana ścianka działowa dziwnym trafem już stoi, potem wykonanie opinii sanepidu, bhp, ppoż i dołączenie tego do zgłoszenia zmiany sposobu użytkowania i liczenie na to że w ciągu 30 dni starostwo nie będzie miało żadnego ale, bym mógł już normalnie przystąpić do dokonania odświeżenia pomieszczeń?

z góry dziękuję za sugestie, pytania doszczegółowiające mile widziane :)

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Re: Lokal gospodarczy do adaptacji - kolejność postępowania

Post autor: Brutus80 »

Całą procedurę zmiany sposobu użytkowania opisuje art. 71 i 71a Prawa Budowlanego (do poczytania tutaj: http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 414&type=3)

Generalnie bezsensem jest żądanie pozwolenia na budowę ścianki działowej, ale nadgorliwy urzędnik po tym jak nie znajdzie tego zakresu w katalogu robót nie wymagających takiego pozwolenia będzie go wymagał.
...pomysł z pojawiającą się ścianką dobry (na pewno nie będzie to pierwsza taka w rejonie).

Didgeridoo
Początkujący
Początkujący

Post autor: Didgeridoo »

Dzięki za odpowiedź. Cieszę się, że nie musiałem napisać "i Ty Brutusie przeciwko mnie?" :D

W PB nieco się zagłębiałem, ale jak wiadomo nie ma tam praktycznych podpowiedzi. Jest na przykład zapis że przy zmianie sposobu użytkowania zgłoszenie powinno zawierać
zwięzły opis techniczny, określający rodzaj i charakterystykę obiektu budowlanego oraz jego konstrukcję (1), wraz z danymi techniczno-użytkowymi (2), w tym wielkościami i rozkładem obciążeń (3), a w razie potrzeby, również danymi technologicznymi;
(1) - mam w dostępnej mi ekspertyzie
(2) - chodzi o wielkości pomieszczeń?
(3) - w jakich dokumentach tego szukać? Budynek dość stary, nie wiem czy istnieje doń jeszcze jakiś szczegółowy projekt.

mam właściwie dostęp do książki obiektu budowlanego, protokół z ostatniej kontroli stanu technicznego, mapkę z umiejscowieniem obiektu....

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Brutus80 »

Opis techniczny czyli:
- Jaki to rodzaj budynku (mieszkalny, gospodarczy, magazynowy itp)
- charakterystyka (jedno, dwukondygnacyjny, podpiwniczony, z dachem płaskim, spadzistym itp)
- rodzaj konstrukcji (żelbetowa, murowana, mieszana, drewniana, stalowa itp)
- dane techniczno-użytkowe (dotychczasowe obciążenia jakie będą występowały, podział pomieszczeń, rodzaj pomieszczeń, ich wielkości itp)
- wielkości i rozkład obciążeń (jak będą rozlokowane obciążenia np na stropie, czy będą jakieś szczególne obciężenia - maszyny lub urządzenia ciężkie, magazyn z dużym obciążeniem) dotczy to głównie stropów.
- dane technologiczne (kwestie odpadów ubocznych i ich zagospodarowania, hałas generowany przez technologię, rodzaj technologii-produkcji)

Ogólnie trzeba opisać co się zamierza robić w budynku i za jakimi zmianami i konsekwencjami się to wiąże.
Duże znaczenie ma ekspertyza. Urzędnik będzie z niej wiedział jaki jest budynek obecnie, a z opisu wyniknie jakie są plany na przyszłe użytkowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”