Pompy ciepła opłacalny interes?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pompy ciepła opłacalny interes?
Czy pompy ciepła są tak naprawdę opłacalne? proszę o komentarze
tomo0501
Re: Pompy ciepła opłacalny interes?
Hm, ale z jakiej strony patrzysz?
osoby która chce zamontować pompę ciepła...
czy osoby która chce sprzedawać pompy ciepła...
z tego co słyszałam to dużo można zaoszczędzić, na stronie makroterm.pl jest taki specjalny kalkulator za pomoca którego możesz sobie policzyć czy inwestycja bedzie ci się opłacać i ile by sie zyskalo
Jest jeszcze interes adwokata który poprowadzi sprawę :-)merkanty pisze:Hm, ale z jakiej strony patrzysz?
-
PCSOFATHOP
- Początkujący

A może by tak przytoczyć szczegóły użytkowe tych pomp,bo na stronie brak. Np. Ile ciepła dostarczą w 10H pracy na pradzie nocnym, w zależności od mocy nominalnej.
Witam na forum. Ja mogę przytoczyć opłacalność pompy ciepłą na swoim przykładzie. Powierzchnia domu to 220m2 i ogrzewam to wszystko za około 2 tyś zł rocznie. Składa się an to kilka czynników jak np: zaprojektowanie i wykonanie całego systemu grzewczego przez jedną firmę, ogrzewanie podłogowe w całym domu, jako dolne źródło ciepła kolektor pionowy pobierający ciepło z kilkudziesięciu metrów ,gdzie przez cały rok jest ok. +10 stopni C, licznik energii elektrycznej dwutaryfowy, pompa ciepła o tak dobranej mocy grzewczej nie potrzebuje grzałek elektrycznych do wspomagania ogrzewania a zawsze to mniej energii. Całość robiła mi firma Spednet. Koszty mówią same za siebie,więc chyba warto.
To tak może by uściślić i uwiarygodnić te wypowiedź, zechce Pan podać:1. moc sprężarki 2. Dobowy czas pracy w j takich mcach jak ostatni XII czy II. Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedź. II Sekretarz Partii ds Techniki www.facebook.com/nsppp
Posiadacze PC będą płakać od 01.01.2013 Ze względów ekologicznych, nasz prąd po nałożeniu kar zrówna się w stawkach jak w Germanii. Czyli ok. 1.00 zet/1 kWh. Mocny może nie przekroczy 60 gr, ale już nie będzie tanio. II Sekretarz Partii ds Techniki www.facebook.com/nsppp
No nie jest to wykluczone,ale jeszcze bardziej płakać będą posiadacze ogrzewania gazowego kiedy Rosja zażąda wyższych stawek,wiec posiadacze pompy ciepła mają raczej powody do radości. Raz że jest to o wiele tańsze,a dwa ze taka inwestycja szybko się spłaca. Wiadomo,ze w zależności od powierzchni ale im większy dom tym szybciej. Ogrzewanie gazowe jest po prostu bardzo drogie.
Witam, mam pytania
Czy ktoś słyszał o GWC glikolowym do rekuperatora?
A jeśli tak to czy jest lepsze od rurowego lub żwirowego na terenach zalewowych( często podmokłych)?
dziękuje za pomoc
Czy ktoś słyszał o GWC glikolowym do rekuperatora?
A jeśli tak to czy jest lepsze od rurowego lub żwirowego na terenach zalewowych( często podmokłych)?
dziękuje za pomoc
Ja polecam pompę ciepła. Jednak na poczatku miałam obawy co do ceny ... Jednak troche poczytałam zadzwoniłam , zamontowałam i się przekonałam.
Kupowałam tutaj bo najtaniej:
//vikersonn.pl/
Kupowałam tutaj bo najtaniej:
//vikersonn.pl/
-
coldelectric
- Początkujący

- Kontakt:
Witam,
pompa ciepła musi mieć odpowiednie zwymiarowanie dla konkretnego użycia.
zapraszam na nasza stronę można zapytać i poprosić o darmową wycenę dla danego domu
pompa ciepła musi mieć odpowiednie zwymiarowanie dla konkretnego użycia.
zapraszam na nasza stronę można zapytać i poprosić o darmową wycenę dla danego domu
-
coldelectric
- Początkujący

- Kontakt:
Dodam jeszcze że niebawem wszyscy którzy będą posiadać PM mogą starać się w najbliższych latach o drugi licznik elektryczny- właśnie pod pompę ciepła gdzie energia będzie dużo niższa niż obecnie 
Klimatyzacja Kraków
Zależy w jakim domu. Jeżeli jest to dom wybudowany wg nowych technologii, wówczas faktycznie moż się to nie opłacić. W artykule poniżej wszystko jest wytłumaczone:
//www.ocieplamydom.com/ocieplanie-domu-%E2%80%93-pompujemy-cieplo/
//www.ocieplamydom.com/ocieplanie-domu-%E2%80%93-pompujemy-cieplo/