Trójnik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Trójnik
MAm wielką prośbę,w moim mieszkaniu ulatniał sie gaz z rury nad licznikiem(ja inastalacje gazową mam nową i całą miedzianą)zakrecono gaz w pionie.Pzryszli panowie fachowcy ze wspólnoty,żeby zabrać się za naprawę i stwierdzili,że nie mam trójnika,więc nie mogą zrobić próby szczelności i naprawiać szkody,czy przy całej instalacji miedzinej muszę mieć trójnik,bo czytam różne fora i na każdym jest coś innego napisane,proszę o rady albo jakieś przepisy,gdzie moge o tym poczytać,pozdrawiam.K
Re: Trójnik
Pierwszy raz słyszę. Kto pani wykonał instalację za licznikiem w miedzi? Jeśli jest to samoróbka to źle musi mieć pani pozwolenie i projekt takiej wymiany. Jeżeli nie ma takiego trójnika w projekcie tzn że ktoś ten projekt zatwierdził i jest OK a pan Staszek z Wspólnoty jest nic nie wart ze swoimi wnioskami. Jeżeli jest pani właścicielem mieszkania to instalacja wewnętrzna jest pani własnością i może ją naprawić każdy instalator z tym że odpłatnie. Próbę można przeprowadzić na kilka sposobów widocznie panowie znają jeden. Proszę zajść do sąsiadów zobaczyć czy oni mają taki trójnik jeżeli nie to udać się do kierownika wspólnoty i wyjaśnić problem bo przecież możemy dalej czekać na wielkie BUUUUM.
Dzięki za odpowiedź,instalacji "za" licznikiem nie ruszałam,zmieniłam tylko instalacje "przed", za zgodą,a gaz ulatnia się właśnie "za" licznikiem.Czy dobrze zrozumiałam,że z miedzi nie robi się instalacji gazowej,pzrecież robili mi to fachowcy?A jednocześnie co pół roku jest sprawdzana szczelność.A może ja coś pogmatwałam z nazwami rurek,bo się na tym nie znam i to tak może z nerwów,hmm a zastanawiałam się nad prądem:)K
Instalację gazową w rurach miedzianych można prowadzić jedynie pod dwoma warunkami że kształtki są spawane na lut twardy lub od niedawna dozwolone jest stosowanie specjalnych złączek zaciskowych. Jeżeli robili to fachowcy powinni pokazać odpowiednie uprawnienia a instalacja powinna zakończyć się próbą ciśnienia przeprowadzoną wraz z inwestorem i/lub kierownikiem budowy.
no ale po co im ten trójnik na końcu pani instalacji... w końcu próbę na instalację wew wykonuję się tylko wtedy jeżeli nie była używana conajmniej pół roku. Jeżeli twierdzą że w ten sposób chcą sprawdzić też rurę przed licznikiem to niech lepiej nie biorą się za taką robotę tylko poszukają inną bo w ten sposób można uszkodzić tylko licznik, a gazownia nie będzie zachwycona a ostatecznie pani poniesie koszty. Na kuchenkę idzie max 50kPa. Ciekaw jestem czy mają taki czuły manometr żeby to zbadać i nie popsuć gazomierza. Wątpie. Ostatecznie powinno sie skręcić obejście takie żeby połączyć rurkę przed i rurkę za gazomierzem. W ten sposób w tej rurcę zrobią sobie ten trójnik i tam wsadza albo manometr albo podlaczenie do sprezarki. od kuchenki odpowiednio to czego nie dali na trojniku. I w ten sposób oczywiscie cos sie sprawdzi. Dla chcacego nic trudnego. Dla pani rada niech nie robia proby przy zalozonym gazomierzu, a zeby zrobic bez to musza i tak zawiadomic gazownie. Ona szybciej poradzi na to, a jak pani to zrobia platnie to z rachunkiem - faktura, niech pani idzie do wspolnoty, moze bedzie na gwarancje dla dewelopera.
ps.przepraszam za bledy ortograficzne
ps.przepraszam za bledy ortograficzne
Instalacja gazowa za gazomierzem jest dozwolona jako wykonana z miedzi z połączeniami lutowanymi (tzw. lutem twardym) lub z połączeniami zaciskowymi. Nie ma konieczności zostawiania trójników. Czyli Pani instalacja jest ok pod warunkiem ze był projekt i pozwolenie na budowę a cała instalacja po jej wykonaniu została poddana próbie szczelności co zostało potwierdzone przez kierownika budowy (osoby z uprawnieniami w zakresie instalacji sanitarnych w tym gazowych). Nie należy czekać tylko wycieki gazu zgłosić do dostawcy gazu telefon 992. Przepisy mówiące o materiałach do instalacji gazowych to: warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie dział instalacja gazowa. Procedury formalne znajdzie Pani w ustawie Prawo Budowlane. Ponadto odnośnie instalacji w lokalach mieszkalnych rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. Dz. U. 1999 Nr 74 poz. 836 rozdział 13 użytkowanie instalacji i urządzeń gazowych