witam mam mieszkanie 50m w centrum Jaworzna i chce je sprzedać i postawić domek o powierzchni 70m dół z poddaszem mieszkalnym, dodam że działkę mogę kupić za połowę ceny (działka 40m x 20m)
czy ktoś może mi bliżej określić jakie koszta muszę ponieść żęby taki domek wybudować?
nie zależy mi na jakimś mega domku ale taki mały ciasny ale własny.
Na jaki dom mnie stać?
Re: Na jaki dom mnie stać?
Trudno określić dokładnie jaki byłby koszt. Zależy on od wielu czynników np.
1. kosztów materiałów, które mogą być różne w różnych rejonach kraju,
2. zastosowanych materiałów i urządzeń, które pozwolą też w przyszłości zaoszczędzić na użytkowaniu
3. projektu domu, im prostszy tym tańszy np.
Danusia http://www.najciekawszeprojekty.pl/proj ... zkieletowa albo Ewelina http://www.najciekawszeprojekty.pl/proj ... a-murowana
Pozdrawiam
1. kosztów materiałów, które mogą być różne w różnych rejonach kraju,
2. zastosowanych materiałów i urządzeń, które pozwolą też w przyszłości zaoszczędzić na użytkowaniu
3. projektu domu, im prostszy tym tańszy np.
Danusia http://www.najciekawszeprojekty.pl/proj ... zkieletowa albo Ewelina http://www.najciekawszeprojekty.pl/proj ... a-murowana
Pozdrawiam
Polecam równiez zastanawic się w moemncie wyboru projektu i materiałów, jakie będą koszty utrzymania takiego domu. Warto mieć chocby podstawowe informacje na ten temat - pomaga w tym tzw. projektowana charakterystyka energetyczna budynku, która moze byc sporządzona już przy projekcie by w razie czego móc poprawic jeszcze sam projekt.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
-
SGL
Stać Pana na taki dom na który pozwalają Pańskie dochody a o tym nic nie wiemy.
Budować dom przy dochodach poniżej 5 tys netto/msc na rodzinę 2+1 to skrajna głupota - wybudować niby "da się" ale jakieś 90% szaleńców (np kredyciarzy) nie bierze pod uwagę faktu iż trzeba taki dom później utrzymywać
Budować dom przy dochodach poniżej 5 tys netto/msc na rodzinę 2+1 to skrajna głupota - wybudować niby "da się" ale jakieś 90% szaleńców (np kredyciarzy) nie bierze pod uwagę faktu iż trzeba taki dom później utrzymywać
Dlatego warto zawczasu przeanalizować ile może potencjalnie nasz dom kosztować w przyszłosci.SGL pisze:Stać Pana na taki dom na który pozwalają Pańskie dochody a o tym nic nie wiemy.
Na tej podstawie możemy zoptymalizować pod względem ekonomicznym rozwiązania zmniejszające zapotrzebowanie na energię, czyli dobieramy takie rozwiązania, które nieznacznie zwiekszą kredyt (np. 1-2%), a znacząco podniosą efektywnosć energetyczną domu, zmniejszając koszty eksploatacji.
NIe wszystkich stać na budowanie domów pasywnych:)
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
-
PROJEKTcad
Witam.
"...witam mam mieszkanie 50m w centrum Jaworzna i chce je sprzedać i postawić domek o powierzchni 70m dół z poddaszem mieszkalnym, dodam że działkę mogę kupić za połowę ceny (działka 40m x 20m)
czy ktoś może mi bliżej określić jakie koszta muszę ponieść żęby taki domek wybudować?
nie zależy mi na jakimś mega domku ale taki mały ciasny ale własny..."
Musi Pani skalkulować:
sprzedaz mieszkania - ile jest Pani w stanie otrzymać za nie gotówki,
nastepnie koszty zakupu działki (w oświadczeniu do US wpisze Pani że pieniądze ze sprzedaży mieszkania przeznacza na budowe domu do 2lat - nie bedzie Pani płacic podatku od sprzedaży nieruchomości - to tak nawiasem mowię) - czyli za ile działka.
ceny za taki projekt do pozwolenia wahają się (w biurze projektów 6-7tyś zł brutto, chyba że bierze Pani z katalogu - trzeba dostosowac do warunków zabudowy na kupionej działce w biurze projektów koszt około 1500zł + vat).
Domek 70-80m2 (mały, prosty - teraz dużo ludzi takie buduje, zwłaszcza w okolicach 50-60lat, do tego jak wyżej wspomniano oszacować izolacyjnosc przegród budowlanych - ekonomika i fizyka cieplna budowli - biuro projektów to robi - projektant budowlany - chodzi o ogrzewanie i ekonomike) - cena z wybudowaniem do stanu "pod klucz" - czyli zamieszkania w standardzie "średnim" - ok 160-180tyś brutto
Pozdrawiam.
"...witam mam mieszkanie 50m w centrum Jaworzna i chce je sprzedać i postawić domek o powierzchni 70m dół z poddaszem mieszkalnym, dodam że działkę mogę kupić za połowę ceny (działka 40m x 20m)
nie zależy mi na jakimś mega domku ale taki mały ciasny ale własny..."
Musi Pani skalkulować:
sprzedaz mieszkania - ile jest Pani w stanie otrzymać za nie gotówki,
nastepnie koszty zakupu działki (w oświadczeniu do US wpisze Pani że pieniądze ze sprzedaży mieszkania przeznacza na budowe domu do 2lat - nie bedzie Pani płacic podatku od sprzedaży nieruchomości - to tak nawiasem mowię) - czyli za ile działka.
ceny za taki projekt do pozwolenia wahają się (w biurze projektów 6-7tyś zł brutto, chyba że bierze Pani z katalogu - trzeba dostosowac do warunków zabudowy na kupionej działce w biurze projektów koszt około 1500zł + vat).
Domek 70-80m2 (mały, prosty - teraz dużo ludzi takie buduje, zwłaszcza w okolicach 50-60lat, do tego jak wyżej wspomniano oszacować izolacyjnosc przegród budowlanych - ekonomika i fizyka cieplna budowli - biuro projektów to robi - projektant budowlany - chodzi o ogrzewanie i ekonomike) - cena z wybudowaniem do stanu "pod klucz" - czyli zamieszkania w standardzie "średnim" - ok 160-180tyś brutto
Pozdrawiam.