panel czy deska barlinek
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Przemysław Kalicki
- Zaawansowany

Re: panel czy deska barlinek
http://www.e-mieszkanie.pl/a/5931,deska ... elna-deske
kilka informacji na temat podłóg - polecam
kilka informacji na temat podłóg - polecam
Deska Barlinecka jest ok., ale moim zdaniem lepsze jest drewno lite ? które zresztą Barlinek ma też w swojej ofercie. Jest grubsze, więcej razy można je cyklinować, ale co jest najważniejsze ? jest to podłoga w 100% naturalna. Najlepiej wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu z podłogami i wypytać o rożnice.
Tylko nie idzcie do sklepów typu Castorama czy OBI bo tam nic się nie dowiecie, bo sprzedawcy to małolaty z kilkumiesięcznym stażem.
Tylko nie idzcie do sklepów typu Castorama czy OBI bo tam nic się nie dowiecie, bo sprzedawcy to małolaty z kilkumiesięcznym stażem.
Zgadzam się z przedmówcą, że deska barlinecka lita będzie na pewno lepsza, ale wybór z warstwowych barlinek ma większy. Wszystko zależy co kto lubi i jakie drewno chciałby na podłodze mieć.
A ktore z warstwowych bys polecil?
-
123ANETA123
- Początkujący

Cena deski jednak robi swoje 
Też jestem ciekawa czy te warstwowe się jakoś różnią ?
Miałam już deskę barlinecką w poprzednim mieszkaniu i powiem że jakąś z promocji ale naprawdę spisała się rewelacyjnie . Ona po prostu się inaczej wyciera niż panel - właściwie panel się nie wyciera tylko hm nie wiem jak to nazwać - dziurawieje . Zastanawiam się cały czas nad czymś racjonalnym czyli przystępnym cenowo ale zarazem wytrzymałym .
Też jestem ciekawa czy te warstwowe się jakoś różnią ?
Miałam już deskę barlinecką w poprzednim mieszkaniu i powiem że jakąś z promocji ale naprawdę spisała się rewelacyjnie . Ona po prostu się inaczej wyciera niż panel - właściwie panel się nie wyciera tylko hm nie wiem jak to nazwać - dziurawieje . Zastanawiam się cały czas nad czymś racjonalnym czyli przystępnym cenowo ale zarazem wytrzymałym .
Wszystkie warstwowe są zbudowane według tej samej technologii, czy Barlinek czy Baltic czy nawet Kahrs (ten ostatni jest droższy) - drewno jest takie same ? niewielkie różnice mogą być w lakierach. Reszta to marketing.
U mnie w rodzinie teść ma w salonie deske barlinecką chyba merbau jeśli się nie myle i jest zadowolony. Podloga wygląda bardzo fajnie. Jak kiedyś będe u niego i będę miał przy okazji aparat, to zrobie fotki tej podłogi. Mi się ona też podoba.
Jak mieszkałem parę lat w UK, bardzo podobała mi się Podłoga w salonie w domu w którym mieszkałem, landlord mówił że własnie to merbau. Świetna podłoga i bardzo twarda. Widziałem w salonach że deska jest nawet łatwo dostępna, w sklepie Barlinka w którym byłem, podobno czeka się max 2 tygodnie.
U nas w domu dyskusje, wiemy, że drewno trochę nakręciłam się na Baltic Wood, ale cena powalająca. Mamy deskę barlincką w jednym pokoju, lakier eco zdarty, ale mąż twierdzi, że się czepiam. I panele wymieniamy na Barlinek. I nie wiem upierać się czy posłuchać. Jedne i drugie podłogi mają swoich zwolenników. A może utrudnić sobie i znaleźć jeszcze trzecią opcję?
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Balticwood to to samo co Barlinek, zwykły panel, gdzie szlachetnego drewna jest kilkanaście procent.
Jeśli już, to zafunduj sobie solidną masywną deskę, najlepiej stabilizowaną poprzecznie, lakierowaną dwuskładnikowym lakierem chemicznym przez solidnego rzemieślnika.
Pozdrawiam
Jeśli już, to zafunduj sobie solidną masywną deskę, najlepiej stabilizowaną poprzecznie, lakierowaną dwuskładnikowym lakierem chemicznym przez solidnego rzemieślnika.
Pozdrawiam
Muszę teraz przemyśleć sobie co napisałeś. Jak to kilkanaście procent szlachetnego drewna? A reszta to co?
że jak?! "to kilkanaście procent szlachetnego drewna?" to to znowu jakiś chwyt marketingowy? liczyłam, że to jednak drewno drewno.! rzemieślnik odpada w moim przypadku. Znajdź tu solidnego fachowca! już i tak pewnie naszukam się przy kładzeniu drewnianych podłóg.
my mamy w domu baltic wood kolor syrah dwa lata już ( poza łazienką i kuchnią) i muszę powiedzieć, ze jestem zadowolona. Nic się podłodze nie dzieje.Galeria Parkietu Mława pisze:Balticwood to to samo co Barlinek, zwykły panel, gdzie szlachetnego drewna jest kilkanaście procent.
Pozdrawiam
Wykończenia wnętrz to nie tylko pasja, ale też zawód... 
my mieliśmy podobny problem. zastanawialiśmy sie nad panelami, bo taniej, ale szczęśliwie sie zdarzyło, że napłynęło mi trochę dodatkowych pieniędzy na konto i zdecydowaliśmy się na deski
zamawialiśmy z bel-pol.pl bo w internecie trochę taniej wychodzi. w salonie z aneksem kuchennym mamy taki jasny jesion a w sypialni dąb.
No przypływ gotówki też by się u nas przydał. Ale decyzja już zapadła na pewno deska z baltic wood. Co do koloru i formy wykonczenia czy to lakier czy olej jeszcze nie zdecydowaliśmy. Jednak czasu na podjęcie decyzji coraz mniej. Nie omieszkam pochwalić się dokonanym wyborem.