Ocieplenie - folie, wentylacja i robaczki np osy

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Heniek

Ocieplenie - folie, wentylacja i robaczki np osy

Post autor: Heniek »

Czytając różne instrukcje i porady ocieplenie dachu wydaje się proste ale jak zaczynam się dłużej zastanawiać to widzę wiele problemów. Mam dach z pełnym deskowaniem bez folii wstępnego krycia pokryty gontem bitumicznym. W połaciach dachu u góry znajdują się otwory wentylacyjne.

A oto moje problemy:

1. Ponieważ nie mam folii wstępnego krycia na deskowaniu to czy ją montować jeśli tak to jak ją zamontować. Czy bezpośrednio na deskowaniu od spodu, czy pod szczeliną wentylacyjną. Jeśli pod szczelina wentylacyjna to jak zrobic tą szczelinę by izolacja z wełny nie wypychyła folii na deskowanie. I tu pojawia się następny problem.

2. Wełna mineralna jest miękka i się ugina. Jak ją położyć by zachować szczelinę wentylacyjną pomiędzy wełną a deskowaniem i jak tam umieścić folię wstępnego krycia?

3. Jak zabezpieczyć szczelinę wentylacyjną przed osami szerszeniami i innymi owadami. Owady te są bardzo uciążliwe. Jeśli szczelina zostanie otwarta to będę miał co roku gniazdo w nieużywanej części poddasza powyżej ocieplenia. Już teraz podczas budowy mam co roku kilka gniazd.

Pozdrawiam serdecznie

Gość

Post autor: Gość »

Masz pecha, że w twojej okolicy tyle os. One zawsze jakoś się dostaną do środka-duża dziura im nie jest potrzebna. popytaj w ogrodniczych itp - może maja jakieś środki odstraszające osy.

Cypisek

Post autor: Cypisek »

Folia wstępnego krycia ma chronić wełnę przd wilgocią. Jeśli jej nie ma, to może dać papę na to deskowanie? Wełnę możesz układać na rozpiętych między krokwiami drucikach przywiązanych do wbitych w krokwi gwoździków. Wtedy zachowasz szczeline wentylacyjną.

Heniek

Post autor: Heniek »

Jeśli chodzi o osy to buduję niedaleko lasu mamy też mnóstwo szerszeni. Myślałem o siatce z drobnymi oczkami przy wlocie kanału wentylacyjnego na połaczeniu deskowania z murłatą ale nie wiem czy nie będzie blokowała ruchu powietrza.

Deskowanie mam pokryte papą a później gontem bitumicznym i po prostu nie wiem czy pomiędzy wełnę a deskowanie wkładać folię wstępnego krycia a jeśli tak to jak ją zamocować?

Pozdrawiam serdecznie

Heniek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”