Nie strasz ludzi, 80 tys to to nie kosztuje

Jeszcze nie brałem u siebie pod uwagę tak drogiego systemu a opisane przeze mnie funkcje widziałem w jedyn domu gdzie instalacja na pewno nie kosztowała 80tys a była w systemie LCN który nie jest tani.
Duże kwoty biorą się z "przewymiarowania" tzn. ludzie naczytali się opowieści i teraz chcą mieć wszystkie lampy i gniazda sterowane

Totalne marnotractwo pieniędzy bo po co komu sterowanie dwoma albo trzema gniazdami na korytarzu albo ściemniacz w piwnicy.
Ja doszukałem się oszczędności robiąc instalacje etapami. Pozwoliła na to zarówno architektura budynku (wydzielone strefy) jak i system który wybrałem.
Na razietylko "uzbroiłem" instalację (koszt przygotowania instalacji ok. 2,5tys większy od zwykłej instalacji elektrycznej w tym robocizna o jakieś 10% większa). Niestety potrzebny był na to projekt i tak jak mówisz - koncepcja/algorytm za co mnie skasowali...1500zł ale już z podpisem inżyniera i tak będę zgłaszał do odbioru (a nie jakaś rzeźba).
Mam na to koncepcje na kilka etapów, pierwszy zakłada:
* 3 panele sterujące 6-cio przyciskowe (salon,kuchnia,hol za ok.650zł/szt.),
* ściemniacz kilku świetlówek w salonie (żyrandol), ściemniacz halogenów i diodowych (kinkiety i podświetlenie wnęk), 2 ściemniacze w kuchni + podświetlanie RGB pod blatem w kuchni, jeden ściemniacz na korytarzu i sterowanie on/off w WC i na schodach - razem niecałe 5000zł;
* jeden sterownik 4 rolet ok.1000zł;
* dwa czujniki podczerwieni (salon+hol), dwa czujniki ruchu (salon+hol), dwa czujniki temperatury (sal+hol) - ok.1500zł;
* dwie głowice do sterowania ogrzewaniem - 800zł
* sterowanie dwoma gniazdami w salonie i sterowanie dwoma w kuchni - ok.600zł
* drobne pier... typu zasilacz, nietypowe kabelki itd. coś koło 500zł
Na powyższy zestaw dostałem poradnik jakie wybrać algorytmy, które algorytmy przyczyniają się do oszczędności a które tylko urozmaicają.
Reszta jest zwykłą instalacją elektryczną z tym, że przygotowaną pod rozbudowę.
WArto dodać, że przy przygotowaniu instalacji znalazły się jeszcze rzeczy które w sumie nie brałem pod uwagę ale inżynier nie chciał brać na siebie odpowiedzialności bez tych elementów (np. ochronnik przepieć B+C, różnicówki, uziemienia).
Na całość miałem kompatybilnego pilota -logitech harmony - którym wybieram zarówno algorytmy jak i steruję swoim audio i video.
Nagłośnienie multiroom, sterowanie za pomocą smartphonów jak i wielkie kolorowe panele wybito mi z głowy bo w sumie po dłuższym zastanowieniu się stwierdziłem, że za drogie i na razie nie potrzebuję.
Co do nałośnienia multiroom to pamiętam jak inżynier rozwodził się o słabej jakości dźwięku, smartphony pokazywał mi ale pilotem było wygodniej i szybciej (poza tym i tak miałem już pilota do wszystkiego) a z panelami LCD mówił, że nie ma sensu wkraczać jeśli dom nie jest w całości w inteligentnej instalacji i poza tym 24h na dobę zrzerają energię, krótka gwarancja, kłopotliwy i drogi serwis, długo wychodzą z stanu uśpienia itd itp.
Na całość mam gwarancję, opiekę, doradztwo przy rozbudowie, deklarację, umowę zobowiązującą na wypadek rozbudowy (przez co mam rabat na projekt ale niestety nie mogę podać ile) i jakieś oświadczenie o odpowiedzialności inżyniera.
Całość wyszła 12-13 tys i rozłożyłem to na kilka miesięcy ale konfiguracja i białey montaż płacę później (brudną robotę czyli ciągnięcie kabli robi mój kierownik budowy zgodnie z projektem). Ceny konfiguracji i białego montażu nie mogę podać bo jest podobno dyktowana indywidualnie, mogę powiedzieć że z tym wszystkim nie dodaje dużo do kalkulacji.
Po obejżeniu prezentacji na żywym organiźmie (dom ok 250m2 w całości w inteligentnym domu LCN i EIB zmieszane) stwierdziłem że to TO co szukałem lecz niestety stacja pogodowa, panele LCD, sterowanie przez internet i pozostała część instalacji wyjdzie min.20tys. Alarmówki i monitornigu nie brałem jeszcze pod uwagę, mam tylko szacunkową kalkulację alarmówki Satela która ponoć się integruje i system monitoringu Alnet z 4 kamerami.