Ogrzewanie domu Kominek z płaszczem + gazowe + piec zasypowy

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Kacper_DG
Początkujący
Początkujący

Ogrzewanie domu Kominek z płaszczem + gazowe + piec zasypowy

Post autor: Kacper_DG »

Witam.
Będę startował z projektem i już w fazie projektu chciał bym rozwiązać taką problem z ogrzewaniem.
Na pewno chciałbym kominek a więc jako że będę w nim palił to chciałbym wykorzystać jego energię i zastosować płaszcz wodny, ale jak mnie nie będzie w domu chce założyć ogrzewanie gazem i to chyba zastosuje dwu funkcyjny piec z zamkniętą komorą spalania, a do tego jako że różnie może być z kasą chciałbym zastosować piec zasypowy jakiś niewielki taki pomocniczy.
Z tego co wiem muszę mieć dwa obiegi jeden zamknięty i otwarty oraz wymiennik.
W związku z czym mam pytanie jak rozwiązać problem z wychładzaniem drugiego obiegu czyli grzeje gaz a wymiennik grzeje obieg otwarty oraz na odwrót. Oraz czy kaloryfery mają być w obiegu zamkniętym czy otwartym tak jak ogrzewanie podłogowe. No i jakie polecacie piece kotły wymienniki i kominki, zaznaczę że inwestycja budowlana jest dla mnie strasznym nadszarpnięciem budżetu i mam niewiele kasy mogę oczywiście zrezygnować z któregoś na początek ale zostawię sobie możliwość jego podłączenia. Doradźcie coś a może ktoś by się podjął wykonania takiej instalacji w Będzinie.
Dom będzie miał 2 kondygnację o powierzchni około 120-140m2 prosta bryła dach dwuspadowy i w stylu domu pasywnego, na pasywny mnie nie stać a chcę kominek.
Podpowiedzcie jaki jest koszt założenia pompy ciepła i jakie są koszty miej więcej ogrzewania miesięcznie pompą. i Czy przeciętny Kowalski ma się pchać w pompę czy to olać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”