Witam
Wiem, że w instalacji grawitacyjnej nie powinno się stosować g. panelowych, a jeżeli już to wszystkie grzejniki powinny być panelowe...
Niestety dowiedziałem się o tym jak już kupiłem 2 eleganckie "panele" i zamontowałem je...
Grzejniki podłączone są do jednego pionu i znajdują się w pokojach na dwóch różnych poziomach.. Grzejnik znajdujący się wyżej jak dostał w pierwszy dzień obiegu to aż miło było go dotykać- grzał praktycznie równomiernie cały (wbrew temu, że w innych pomieszczeniach mam zwykłe duże grzejniki o praktycznie zerowych oporach hydraulicznych). Grzejnik w pokoju na parterze grzał natomiast w swej górnej części, dół natomiast pomimo, że również był ciepły miał zdecydowanie niższą temperaturę. Ścierpiałem to. Zaniepokoiłem się jednak gdy na drugi dzień również grzejnik na piętrze zaczął wykazywał podobne objawy.
Czy to właśnie różne rodzaje grzejników w jednej instalacji są tego powodem czy może macie jakieś inne sugestie? Dodam tylko, że wszędzie mam zastosowane zawory kulowe, które moim zdaniem sprawdzają się świetnie...
grzejnik panelowy w instalacji grawitacyjnej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wiem, że w instalacji grawitacyjnej nie powinno się stosować g. panelowych, a jeżeli już to wszystkie grzejniki powinny być panelowe..
A niby dlaczego???Miałem w domu przez 14 lat instalację grawitacyjną z panelami.Spisywała się świetnie.Podobnych instalacji widziałem dziesiątki.
Kto i po co nasiał ci takich bzdur?
To,ze one słabiej grzeją wynika najpewniej z tego,że są zapowietrzone.Świeża woda zawierająca dużo powietrza + pracująca pompa i gotowe.Wyłacz pompę na paręnaście minut,sprawdź pochylenie grzejników i powinno być O.K.
adam