płytka cementowa czy ceramiczna co lepsze
Moderator: Redakcja e-dach.pl
płytka cementowa czy ceramiczna co lepsze
dach 200m2, kopertowy. i co pod spód folia tylko czy deski i papa
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
tomekstan ty pytasz o pokrycie czy o warstwę wstępnego krycia? Jak krycie Struktonitem to pełne deskowanie i papa. Jak nie wiesz czym pokryjesz docelowo to tak samo. Jak dachówka to może być dobra folia paroprzepuszczalna bo na dachu kopertowym mogą wystąpić trudności z właściwym zwentylowaniem połaci. Pozdrawiam.
witam sam miałem problem z wybraniem pokrycia dachowego blacha ,dachówka cementowa , czy ceramiczna .wiadomo blacha to nie to samo co dachówka a dachówka ceramiczna wiaze sie z wiekszymi kosztami moze nie tak duzymi ,ale jednaka .Ja zdecydowałem sie na dachówke cementowa firmy BRAAS w kolorze grafitowym dlatego ze wszyscy sasiedz mają kolory :czrewien,braz dlatego zdecydowałem sie na ten kolor . Nie chce sie chwalic ale powiem ze jestem bardzo zadowolony z tego koloru i dachówki poniewaz piec C.O mam weglowy i widziałem juz ładne dachy w innych kolorach czerwieni ceglane i zawsze problem jest w tym ze paląc weglem czy drzewem zostaje smuga sadzy na dachu i szpeci ten ładny dach, wiec wybralem Grafit , a poza tym sasiedzi i ludzie inni wcale nie widza róznicy pomiedzy dachówka cementowa a ceramiczna chyba zw wyjda na dach .
-
runcajs1967
- Aktywny

No pewnie, najważniejsze jest to, że sąsiedzi nie widzą żadnej różnicy. Za dziesięć lat zobaczą.rafus pisze:witam sam miałem problem z wybraniem pokrycia dachowego blacha ,dachówka cementowa , czy ceramiczna .wiadomo blacha to nie to samo co dachówka a dachówka ceramiczna wiaze sie z wiekszymi kosztami moze nie tak duzymi ,ale jednaka .Ja zdecydowałem sie na dachówke cementowa firmy BRAAS w kolorze grafitowym dlatego ze wszyscy sasiedz mają kolory :czrewien,braz dlatego zdecydowałem sie na ten kolor . Nie chce sie chwalic ale powiem ze jestem bardzo zadowolony z tego koloru i dachówki poniewaz piec C.O mam weglowy i widziałem juz ładne dachy w innych kolorach czerwieni ceglane i zawsze problem jest w tym ze paląc weglem czy drzewem zostaje smuga sadzy na dachu i szpeci ten ładny dach, wiec wybralem Grafit , a poza tym sasiedzi i ludzie inni wcale nie widza róznicy pomiedzy dachówka cementowa a ceramiczna chyba zw wyjda na dach .
-
runcajs1967
- Aktywny

-
Szymon
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
To zależy, co rozumiemy pod pojęciem "akcesoria", bo jeżeli tzw. kształtki (krawędzie, gąsiory, dachówki wentylacyjne), to niekoniecznie. Akcesoria "nie - betonowe" czy "nie - ceramiczne" są w zasadzie "kompatybilne" zarówno dla ceramiki jak i dla betonu. No może z wyjątkiem spinek do dachówki i klamer gąsiorów.runcajs1967 pisze:Jeśli dach.betonowa kosztuje około 20 zł/m2 a ceramiczna najtańsza jakieś 30 zł/m2 to chyba jest około 50% a akcesoria do ceramiki są też droższe
-
runcajs1967
- Aktywny

Tak ale nie są to już różnice tak diametralne, jak jeszcze kilka lat temu . Poza tym ten dachowy beton za 20 jest prawie pozbawiony cementu i w wielu wypadkach nie tylko nie daję się ciąć, bi jest za kruchy, ale często rozpada się już przy próbach uwolnienia z paczki. Ale cena czyni cuda.runcajs1967 pisze:tak czy inaczej o jakich acesoriach mówimy i tak ceramika w całości dachu będzie droższa