??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ???

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Klaudia77
Początkujący
Początkujący

??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ???

Post autor: Klaudia77 »

Witam.
Mam zamiar polozyc dachowke CREATON DOMINO na dach o nachyleniu 20 stopni typu koperta.
Przeciwwskazan technicznych nie ma,ale martwie sie,jak bedzie wyglądać na takim dachu. Czy nie bedzie efektu "schodkow" Widzialm ja,ale na dachach z duzymi spadami,tam prezentuje sie swietnie. Moze ktos z Was widzial gdzies taki dach,chetnie podjade i zobacze jak sie prezentuje.
Koszt duzy wiec i obawy mam spore... :(
Bede wdzieczna za pomoc :)

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: ??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ??

Post autor: arekpolak »

Nie ma obaw! to bardzo dobra dachówka, ale trzeba bardzo prosto zrobić konstrukcje i łaty muszą byś idealnie wyprowadzone. gąsiory bardzo ładnie dopasowane więc przy kopertowym dachu jeszcze lepiej będzie wyglądało.
Załączam kilka zdjęć dachu "od góry"
Obrazek
Obrazek

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: arekpolak »

dodam tylko że kąt dachu to 30 stopni

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DeszczWTwarz »

Ogólnie kładzenie dachówki na dachach o małych nachyleniach jest ryzykowne, jak już
to stosować dachówkę na której jest możliwość, uzyskania dużego zakładu, łacenie musiało by być wykonane idealnie żeby woda się nie cofała pod zakłady, a najlepiej wykonać szczelne pokrycie wstępne, np. odeskować i położyć papę termozgrzewalną. Przed dachówką.
Praktyk

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Na każdym dachu łacenie powinno być wykonane idealnie i nie ma ono nic wspólnego z cofaniem się wody gdyż to zależy wyłącznie od kąta nachylenia połaci. W tym wypadku bez obaw. Pozdrawiam.

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="Andrzej Wilhelmi"]Na każdym dachu łacenie powinno być wykonane idealnie i nie ma ono nic wspólnego z cofaniem się wody gdyż to zależy wyłącznie od kąta nachylenia połaci. W tym wypadku bez obaw. Pozdrawiam.[/quote]

Nie zależy wyłącznie od konta pochylenia dachu. Wystarczy że na dachu stosunkowo płaskim,
łata na której opiera się przód dachówki jest zawyżona. Spotkałem się z czymś takim, rząd dachówek
leżał prawie w poziomie bo łata zamiast 4 cm miała 5 i dupa blada woda się cofała pod zakłady.
Zdjeliśmy poszycie,łaty i kontrłaty.Odeskowaliśmy i opapowaliśmy dach, na to dachówkę, na końcu poradziliśmy inwestorowi żeby nie brał następnym razem murarzy do krycia dachu. Bo musiał zapłacić za dach 2 razy+ koszt rozbiórki.
Praktyk

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Złe wykonanie zawsze skutkuje jakimiś wadami. Równie dobrze można napisać, że zapadnięty dach będzie powodował cofnięcie wody a źle wykonane krycie wstępne będzie skutkowało przeciekiem. Natomiast przy poprawnie wykonanym dachu jedynym czynnikiem cofania wody jest kąt nachylenia połaci. Pozdrawiam.

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

Tu się w pełni zgodzę przy poprawnie wykonanym dachu, tyle że 80% dachów nie jest poprawnie wykonana i wynikają problemy.
Praktyk

Racek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Racek »

DeszczWTwarz pisze:Tu się w pełni zgodzę przy poprawnie wykonanym dachu, tyle że 80% dachów nie jest poprawnie wykonana i wynikają problemy.

Szanowny kolego czy ów procent schrzanionych dachów jest Twoim subiektywnym szacunkiem?, czy może podeprzesz się źródłem tego badania statystycznego.

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Zgadzam się z Deszczem. Prawie wszystkie dachy mają wady wykonawstwa , doboru materiałów , nieodpowiedniej technologii . Wiem to z praktyki. Jan.

winiu
Aktywny
Aktywny

Post autor: winiu »

Powiem więcej, nie ma idealnego dachu

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

To jest mój własny szacunek, podejrzewam że jak ktoś wziąłby się naukowo za badanie naszych dachów, to nie było to 80 % tylko 96%.
A z drugiej strony to dobry dach to ten który nie cieknie, dobrze wygląda i te walory zachowa przynajmniej przez okres gwarancji.
Praktyk

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="MistrzJan"]Zgadzam się z Deszczem. Prawie wszystkie dachy mają wady wykonawstwa , doboru materiałów , nieodpowiedniej technologii . Wiem to z praktyki. Jan.[/quote]

Utrafiłeś zaczyna się na niekompetentnym projektancie, póżniej są niewłaściwe materiały,
na końcu jest wykonawca nie zawsze solidny.
Praktyk

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Szanowni koledzy troszeczkę przesadzacie. Coraz więcej dachów jest poprawnie wykonywanych i nieskromnie pisząc jest to po trosze nasza zasługa wypowiadających się na forach. Nie wiem jak Wasze dachy ale Jana i moje z pewności są poprawnie wykonane 8) . To że jeszcze wiele jest złych wykonań to dla nas ( no może dla Was bo ja już stary jestem) pewny chleb na przyszłość :wink: . Pozdrawiam :wink: .

DeszczWTwarz
Zainteresowany
Zainteresowany

Faktycznie może troszkę przesadzamy z opiniami, ale wystarczy spojrzeć na dachy w naszej okolicy,
od razu ciśnienie podskakuje. Pytanie takie mam, kształci ktoś aktualnie dekarzy ?
Chodzi mi o szkoły, zawodowe, średnie. Ciekawe czy są uczniowie, którzy się aktualnie kształcą w tym zawodzie. Jak są to niech dadzą głos, uczniowie,studenci. Chętnie poznam.
Praktyk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”