??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ???
Moderator: Redakcja e-dach.pl
??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ???
Witam.
Mam zamiar polozyc dachowke CREATON DOMINO na dach o nachyleniu 20 stopni typu koperta.
Przeciwwskazan technicznych nie ma,ale martwie sie,jak bedzie wyglądać na takim dachu. Czy nie bedzie efektu "schodkow" Widzialm ja,ale na dachach z duzymi spadami,tam prezentuje sie swietnie. Moze ktos z Was widzial gdzies taki dach,chetnie podjade i zobacze jak sie prezentuje.
Koszt duzy wiec i obawy mam spore... :(
Bede wdzieczna za pomoc :)
Mam zamiar polozyc dachowke CREATON DOMINO na dach o nachyleniu 20 stopni typu koperta.
Przeciwwskazan technicznych nie ma,ale martwie sie,jak bedzie wyglądać na takim dachu. Czy nie bedzie efektu "schodkow" Widzialm ja,ale na dachach z duzymi spadami,tam prezentuje sie swietnie. Moze ktos z Was widzial gdzies taki dach,chetnie podjade i zobacze jak sie prezentuje.
Koszt duzy wiec i obawy mam spore... :(
Bede wdzieczna za pomoc :)
Re: ??? Dachówka DOMINO - kąt nachylenia dachu 20 stopni. ??
Nie ma obaw! to bardzo dobra dachówka, ale trzeba bardzo prosto zrobić konstrukcje i łaty muszą byś idealnie wyprowadzone. gąsiory bardzo ładnie dopasowane więc przy kopertowym dachu jeszcze lepiej będzie wyglądało.
Załączam kilka zdjęć dachu "od góry"

Załączam kilka zdjęć dachu "od góry"

dodam tylko że kąt dachu to 30 stopni
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

Ogólnie kładzenie dachówki na dachach o małych nachyleniach jest ryzykowne, jak już
to stosować dachówkę na której jest możliwość, uzyskania dużego zakładu, łacenie musiało by być wykonane idealnie żeby woda się nie cofała pod zakłady, a najlepiej wykonać szczelne pokrycie wstępne, np. odeskować i położyć papę termozgrzewalną. Przed dachówką.
to stosować dachówkę na której jest możliwość, uzyskania dużego zakładu, łacenie musiało by być wykonane idealnie żeby woda się nie cofała pod zakłady, a najlepiej wykonać szczelne pokrycie wstępne, np. odeskować i położyć papę termozgrzewalną. Przed dachówką.
Praktyk
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Na każdym dachu łacenie powinno być wykonane idealnie i nie ma ono nic wspólnego z cofaniem się wody gdyż to zależy wyłącznie od kąta nachylenia połaci. W tym wypadku bez obaw. Pozdrawiam.
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

[quote="Andrzej Wilhelmi"]Na każdym dachu łacenie powinno być wykonane idealnie i nie ma ono nic wspólnego z cofaniem się wody gdyż to zależy wyłącznie od kąta nachylenia połaci. W tym wypadku bez obaw. Pozdrawiam.[/quote]
Nie zależy wyłącznie od konta pochylenia dachu. Wystarczy że na dachu stosunkowo płaskim,
łata na której opiera się przód dachówki jest zawyżona. Spotkałem się z czymś takim, rząd dachówek
leżał prawie w poziomie bo łata zamiast 4 cm miała 5 i dupa blada woda się cofała pod zakłady.
Zdjeliśmy poszycie,łaty i kontrłaty.Odeskowaliśmy i opapowaliśmy dach, na to dachówkę, na końcu poradziliśmy inwestorowi żeby nie brał następnym razem murarzy do krycia dachu. Bo musiał zapłacić za dach 2 razy+ koszt rozbiórki.
Nie zależy wyłącznie od konta pochylenia dachu. Wystarczy że na dachu stosunkowo płaskim,
łata na której opiera się przód dachówki jest zawyżona. Spotkałem się z czymś takim, rząd dachówek
leżał prawie w poziomie bo łata zamiast 4 cm miała 5 i dupa blada woda się cofała pod zakłady.
Zdjeliśmy poszycie,łaty i kontrłaty.Odeskowaliśmy i opapowaliśmy dach, na to dachówkę, na końcu poradziliśmy inwestorowi żeby nie brał następnym razem murarzy do krycia dachu. Bo musiał zapłacić za dach 2 razy+ koszt rozbiórki.
Praktyk
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Złe wykonanie zawsze skutkuje jakimiś wadami. Równie dobrze można napisać, że zapadnięty dach będzie powodował cofnięcie wody a źle wykonane krycie wstępne będzie skutkowało przeciekiem. Natomiast przy poprawnie wykonanym dachu jedynym czynnikiem cofania wody jest kąt nachylenia połaci. Pozdrawiam.
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

Tu się w pełni zgodzę przy poprawnie wykonanym dachu, tyle że 80% dachów nie jest poprawnie wykonana i wynikają problemy.
Praktyk
DeszczWTwarz pisze:Tu się w pełni zgodzę przy poprawnie wykonanym dachu, tyle że 80% dachów nie jest poprawnie wykonana i wynikają problemy.
Szanowny kolego czy ów procent schrzanionych dachów jest Twoim subiektywnym szacunkiem?, czy może podeprzesz się źródłem tego badania statystycznego.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Zgadzam się z Deszczem. Prawie wszystkie dachy mają wady wykonawstwa , doboru materiałów , nieodpowiedniej technologii . Wiem to z praktyki. Jan.
Powiem więcej, nie ma idealnego dachu
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

To jest mój własny szacunek, podejrzewam że jak ktoś wziąłby się naukowo za badanie naszych dachów, to nie było to 80 % tylko 96%.
A z drugiej strony to dobry dach to ten który nie cieknie, dobrze wygląda i te walory zachowa przynajmniej przez okres gwarancji.
A z drugiej strony to dobry dach to ten który nie cieknie, dobrze wygląda i te walory zachowa przynajmniej przez okres gwarancji.
Praktyk
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

[quote="MistrzJan"]Zgadzam się z Deszczem. Prawie wszystkie dachy mają wady wykonawstwa , doboru materiałów , nieodpowiedniej technologii . Wiem to z praktyki. Jan.[/quote]
Utrafiłeś zaczyna się na niekompetentnym projektancie, póżniej są niewłaściwe materiały,
na końcu jest wykonawca nie zawsze solidny.
Utrafiłeś zaczyna się na niekompetentnym projektancie, póżniej są niewłaściwe materiały,
na końcu jest wykonawca nie zawsze solidny.
Praktyk
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowni koledzy troszeczkę przesadzacie. Coraz więcej dachów jest poprawnie wykonywanych i nieskromnie pisząc jest to po trosze nasza zasługa wypowiadających się na forach. Nie wiem jak Wasze dachy ale Jana i moje z pewności są poprawnie wykonane
. To że jeszcze wiele jest złych wykonań to dla nas ( no może dla Was bo ja już stary jestem) pewny chleb na przyszłość
. Pozdrawiam
.
-
DeszczWTwarz
- Zainteresowany

Faktycznie może troszkę przesadzamy z opiniami, ale wystarczy spojrzeć na dachy w naszej okolicy,
od razu ciśnienie podskakuje. Pytanie takie mam, kształci ktoś aktualnie dekarzy ?
Chodzi mi o szkoły, zawodowe, średnie. Ciekawe czy są uczniowie, którzy się aktualnie kształcą w tym zawodzie. Jak są to niech dadzą głos, uczniowie,studenci. Chętnie poznam.
od razu ciśnienie podskakuje. Pytanie takie mam, kształci ktoś aktualnie dekarzy ?
Chodzi mi o szkoły, zawodowe, średnie. Ciekawe czy są uczniowie, którzy się aktualnie kształcą w tym zawodzie. Jak są to niech dadzą głos, uczniowie,studenci. Chętnie poznam.
Praktyk