Rekuperator - zysk czy strata.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rekuperator - zysk czy strata.
Montaż rekuperatora w nowo budowanych domach staje się już normą. Nikogo nie trzeba przekonywać, że wyrzucanie ciepłego powietrza przez komin i wpuszczanie zimnego przez okno jest marnotrawstwem.
Instalatorzy oferują nam mnóstwo różnych typów i modeli rekuperatorów jak się w tym rozeznać i na co zwracać uwagę.
Czy bardzo ważna jest sprawność typu rekuperatora czy może inne jego cechy ?
Czy w naszym klimacie ma sens stosowanie wymiennika gruntowego czy to niepotrzebne ?
Ile świeżego powietrza powinien dostarczać rekuperator ?
Z jakich Firm korzystać a jakie się nie sprawdziły ?
Dla każdego kto zamierza zamontować rekuperator są to podstawowe pytania.
Parę wskazówek z mojej strony:
- przy doborze urządzenia zwróćcie uwagę na poziom hałasu na jaki emituje do kanału rekuperator przy tej ilości powietrza jakie jest obliczone zapotrzebowanie.
- sprawdzajcie czy dane jakie podaje producent wynikają z badań certyfikacyjnych czy tylko z badań producenta.( mogą być nierzetelne )
- żądajcie konkretnych danych jaka będzie różnica w koszcie eksploatacji pomiędzy rekuperatorami np. z GWC i bez albo ze sprawnością 90% i 80%.
- pytajcie czy w dany rekuperator może pracować bez grzałek przy temperaturach poniżej -15 st.C.
Proszę podzielcie się z innymi swoimi spostrzeżeniami .
Instalatorzy oferują nam mnóstwo różnych typów i modeli rekuperatorów jak się w tym rozeznać i na co zwracać uwagę.
Czy bardzo ważna jest sprawność typu rekuperatora czy może inne jego cechy ?
Czy w naszym klimacie ma sens stosowanie wymiennika gruntowego czy to niepotrzebne ?
Ile świeżego powietrza powinien dostarczać rekuperator ?
Z jakich Firm korzystać a jakie się nie sprawdziły ?
Dla każdego kto zamierza zamontować rekuperator są to podstawowe pytania.
Parę wskazówek z mojej strony:
- przy doborze urządzenia zwróćcie uwagę na poziom hałasu na jaki emituje do kanału rekuperator przy tej ilości powietrza jakie jest obliczone zapotrzebowanie.
- sprawdzajcie czy dane jakie podaje producent wynikają z badań certyfikacyjnych czy tylko z badań producenta.( mogą być nierzetelne )
- żądajcie konkretnych danych jaka będzie różnica w koszcie eksploatacji pomiędzy rekuperatorami np. z GWC i bez albo ze sprawnością 90% i 80%.
- pytajcie czy w dany rekuperator może pracować bez grzałek przy temperaturach poniżej -15 st.C.
Proszę podzielcie się z innymi swoimi spostrzeżeniami .
Re: Rekuperator - zysk czy strata.
Parę wskazówek z mojej strony: napisał dewelop jak dotychczas cytuje ulotki reklamowe .Człowieku a może firmo napisz co wiesz a nie kopiujesz z ulotek jakiegoś szajsu co masz pełne magazyny,napisz o konkretach policzymy i zobaczymy jakie cudeńka nam polecasz- konkrety. Są tu ludzie potrzebujący rady i tacy co znają temat i odradzą im twoje cudeńka.A jeśli to reklama to zmień stronę(coś tam się nauczyłeś z tych ulotek dajesz wskazówki)
-
Przemysław Kalicki
- Zaawansowany

przedmówco .. o co chodzi z tymi ulotkami ?
pytanie do elk:
kolego gdzie te wskazówki ?
bo jak narazie to skupiasz się nie na temacie ,jesli masz jakieś doświadczenia w tej dziedzinie to napisz . od tego jest to forum .
ja jestem zainteresowany rekuperatorem ( w niedalekiej przyszłości ) chętnie dowiedziałbym się czegoś wiecej o rekuperacji .
kolego gdzie te wskazówki ?
bo jak narazie to skupiasz się nie na temacie ,jesli masz jakieś doświadczenia w tej dziedzinie to napisz . od tego jest to forum .
ja jestem zainteresowany rekuperatorem ( w niedalekiej przyszłości ) chętnie dowiedziałbym się czegoś wiecej o rekuperacji .
andro11
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o rekuperacji to chętnie pomogę.
postanowiłem wykorzystać swoją wiedzę i zająć się montażem rekuperatorów.
firmę mam od środy a doświadczenie od kilku lat. jeśli chcesz więcej informacji podaję kontakt. "VENTIAURA" systemy wentylacyjne 601 843 755
pozdrawiam.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o rekuperacji to chętnie pomogę.
postanowiłem wykorzystać swoją wiedzę i zająć się montażem rekuperatorów.
firmę mam od środy a doświadczenie od kilku lat. jeśli chcesz więcej informacji podaję kontakt. "VENTIAURA" systemy wentylacyjne 601 843 755
pozdrawiam.
Witam, mam pytania
Czy ktoś słyszał o GWC glikolowym do rekuperatora?
A jeśli tak to czy jest lepsze od rurowego lub żwirowego na terenach zalewowych( często podmokłych)?
dziękuje za pomoc
Czy ktoś słyszał o GWC glikolowym do rekuperatora?
A jeśli tak to czy jest lepsze od rurowego lub żwirowego na terenach zalewowych( często podmokłych)?
dziękuje za pomoc
-
coldelectric
- Początkujący

- Kontakt:
W takim przypadku sprawność pomp ciepła jes największa. Dlaczego? Ponieważ dla wymienników zanurzonych w wodzie oddawanie ciepła/pobór ciepła jest największy i dzięki temu mamy najlepsze wartości COP/EER.
Zapraszam na stronę www.coldelectric.pl
Zapraszam na stronę www.coldelectric.pl
Klimatyzacja Kraków
Witam,
ale czy ma sęs GWC glikolowy do reku???
ale czy ma sęs GWC glikolowy do reku???
Wg mnie najlepszym i najbardziej opłacalnym zyskiem jest z pewnością pompa ciepła i tego stanowiska będę się twardo trzymał ponieważ sam mam ją od tego sezonu grzewczego i jestem bardzo zadowolony. Całość montowała mi firma Spednet.