jaki piec na ekogroszek
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
11sylwia11
- Początkujący

jaki piec na ekogroszek
Proszę o pomoc w wyborze pieca na ekogroszek,
zastanawiam sie nad "Klimosz" badz "Makus", aczkolwiek tutaj tez przydałaby mi się pomoc, którey jest lepszy a może warto się skupić na jeszcze innym producencie ?
Dom nowobudowany w technologii termomur 25 lub ytong z ociepleniem
styropianowym 10-15cm.
Dom parterowy bez podpiwniczenia i stropu betonowego. Ocieplenie stropu na
płycie gipsowej - wełna szklana.
Powierzchnia domu :170m2
Wysokość pomieszczeń: 2.8m
Ogrzewanie mieszane: 85m ogrzewania podłogowego plus 8 grzejników.
Dach dwuspadowy ze spadkami 27 st. usytuowany na strony wschód i zachód.
Powierzchnia pokoi podana poniżej:
LP. Pokój[m2]
1 20
2 18
3 17
4 10
5 17
7 6
8 8
Dziękuje za podpowiedzi
Pozdrawiam
Sylwia
zastanawiam sie nad "Klimosz" badz "Makus", aczkolwiek tutaj tez przydałaby mi się pomoc, którey jest lepszy a może warto się skupić na jeszcze innym producencie ?
Dom nowobudowany w technologii termomur 25 lub ytong z ociepleniem
styropianowym 10-15cm.
Dom parterowy bez podpiwniczenia i stropu betonowego. Ocieplenie stropu na
płycie gipsowej - wełna szklana.
Powierzchnia domu :170m2
Wysokość pomieszczeń: 2.8m
Ogrzewanie mieszane: 85m ogrzewania podłogowego plus 8 grzejników.
Dach dwuspadowy ze spadkami 27 st. usytuowany na strony wschód i zachód.
Powierzchnia pokoi podana poniżej:
LP. Pokój[m2]
1 20
2 18
3 17
4 10
5 17
7 6
8 8
Dziękuje za podpowiedzi
Pozdrawiam
Sylwia
Sylwia
-
11sylwia11
- Początkujący

-
krzysiek_sap
- Zainteresowany

Re: jaki piec na ekogroszek
ja mam kocioł na ekogroszek ale z dodatkowym rusztem dzięki czemu mogę spalać też węgiel, drzewo, czy jakieś śmieci jak potrzebuje. Jestem zadowolony z tego rozwiązania jak i z kotła który dobrze się sprawuje. kupiłem go w Pleszewie i mimo że jest wiele opini wieszających psy na kotły stamtąd to ten mi się dobrze trafił.
-
mariuszkotula
- Początkujący

Ja posiadam ELEKTROMET EKO KWP 25KW podobna powierzchnia domu 180metrów nie ocieolony.
Nie chodzi tutaj o to że polecam tę firmę . Piecyk jest zrobiony z blachy wewnętrznej 5mm a zewnętrznej 4mm jest piecykiem retorowym (tylko eko groszek ) działa tip top praktycznie żadnego problemu można się nim bawic jak zabawką zrobi wszystko . Dużą zaletą jest wszechstronny dostęp do wyczystki(czyszczenie kotła) Cóż tu dużo pisac jest to produkt sprawdzony przeze mnie ale wytrzymałości to nikt nie jest w stanie sprawdzić to zależy głównie od tego czy będzie suche paliwo i czy ustawimy temp. powrotu na 55stopni żeby nie nastąpiło roszenie i tu zaczyna się problem każdego pieca z podajnikiem ale to osobna historia .
Nie chodzi tutaj o to że polecam tę firmę . Piecyk jest zrobiony z blachy wewnętrznej 5mm a zewnętrznej 4mm jest piecykiem retorowym (tylko eko groszek ) działa tip top praktycznie żadnego problemu można się nim bawic jak zabawką zrobi wszystko . Dużą zaletą jest wszechstronny dostęp do wyczystki(czyszczenie kotła) Cóż tu dużo pisac jest to produkt sprawdzony przeze mnie ale wytrzymałości to nikt nie jest w stanie sprawdzić to zależy głównie od tego czy będzie suche paliwo i czy ustawimy temp. powrotu na 55stopni żeby nie nastąpiło roszenie i tu zaczyna się problem każdego pieca z podajnikiem ale to osobna historia .
-
Szalonymax
- Zainteresowany

Wszystko w porządku,mamy dokładne wymiary każdego z pomieszczeń,ale brakuje jednej informacji: Ile możesz przeznaczyć an zakup kotła? Podaj swój budżet i napewno coś doradzę.
http://opoczno-market.pl/lokus/14-lokus-kws.html
nie polecam natomiast tłokowych ponieważ mechanizm się często zacina jak już to tylko ślimakowy
Zgadzam sie z powyższą opinią. Mechanizmy tłokowe bardzo czesto lubią się zacinać,wiec odradzałbym takie rozwiązanie. A czy w grę wchodzi także zakup innego systemu grzewczego lub np kocioł olejowy?
radziłbym przejrzeć jeszcze piece na pellet, ekogroszek po dwóch miesiącach bedzie cie wkurzał brudem
a po roku może ci zepsuć piec tak jak mi, tzn. nie zepsuć doszczętnie ale jednak zapchać.
a po roku może ci zepsuć piec tak jak mi, tzn. nie zepsuć doszczętnie ale jednak zapchać.
-
MariuszRah
- Początkujący

Tylko pamiętać trzeba o odpowiednim przechowywaniu pelletu - jak złapie wilgoć, to nie ma zmiłuj...
Warto pomyśleć także o Skam-P Premium z żeliwnym palnikiem II-ej generacji lub nad nową, innowacyjną konstrukcją typu Sztoker.
z tych na ekogroszek rozsądnie wygląda cichewiczowski econo mini (z podajnikiem na ekogrosz.)
Czemu wszyscy tak się upierają na tym ekogroszku - pellet wychodzi i ekonomicznie i ekologicznie. Jeżeli kocioł jest przystosowany do tego typu paliwa to koszty ogrzewania wychodzą podobnie do ogrzewania ekogroszkiem - widzę ile kosztuje znajomych ogrzewanie domu podobnych rozmiarów.
-
AdrianW
- Początkujący

- Kontakt:
Re: jaki piec na ekogroszek KLIMOSZ - LING DUO
Witam
Gorąco polecam kocioł firmy KLIMOSZ - LING DUO 25kW.
Jest to kocioł stalowy wykonany z blachy o grubości 8mm, w którym mozmy palić zarówno ekogroszek jak i pelet. Kocioł posiada dodatkowe palenisko gdzie można awaryjnie palić węglem kamiennym lub drewnem.
Regulator kotła jest bardzo rozbudowany i wszystkie funkcje, które posiada są w standardzie - nie ma żadnych dopłat jak w niektórych firmach konkurencyjnych. Można sterować dwoma obiegami grzewczymi -grzejniki plus podłogówka, c.w.u., można podłączyć regulator pomieszczeniowy itd.
Więcej informacji o kotle i regulatorze można uzyskać na stronie producenta www.klimosz.pl
Gorąco polecam kocioł firmy KLIMOSZ - LING DUO 25kW.
Jest to kocioł stalowy wykonany z blachy o grubości 8mm, w którym mozmy palić zarówno ekogroszek jak i pelet. Kocioł posiada dodatkowe palenisko gdzie można awaryjnie palić węglem kamiennym lub drewnem.
Regulator kotła jest bardzo rozbudowany i wszystkie funkcje, które posiada są w standardzie - nie ma żadnych dopłat jak w niektórych firmach konkurencyjnych. Można sterować dwoma obiegami grzewczymi -grzejniki plus podłogówka, c.w.u., można podłączyć regulator pomieszczeniowy itd.
Więcej informacji o kotle i regulatorze można uzyskać na stronie producenta www.klimosz.pl
Polecam pierwszą planetę układu słonecznego:] Tak Merkury bo tak samo się nazywa kocioł firmy Zębiec. Jeśli ktoś ceni sobie wygodę to to właśnie kocioł dla niego.
Obojętnie jak liczyć na razie pellet nie wychodzi taniej od ekogroszku, tak jak prąd,olej, gaz ziemny i płynny.Pawe77 pisze:Czemu wszyscy tak się upierają na tym ekogroszku - pellet wychodzi i ekonomicznie i ekologicznie. Jeżeli kocioł jest przystosowany do tego typu paliwa to koszty ogrzewania wychodzą podobnie do ogrzewania ekogroszkiem - widzę ile kosztuje znajomych ogrzewanie domu podobnych rozmiarów.