Technika Instalacji YDYpżo 3x1,5 i żyrandol

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dooq
Zainteresowany
Zainteresowany

Technika Instalacji YDYpżo 3x1,5 i żyrandol

Post autor: dooq »

Witam
Mam takie pytanie do instalatorów. Instalacja oświetleniowa wykonywana jest przewodem YDYpżo 3x1,5. Przewody są kładzione ne ścianie z ytonga. Łączenia będą w puszkach głębokich. Moje pytanie jest o doprowadzenie przewodów od puszki do lampy - żyrandola(2/3) na środku sufitu. Wiadomo, że potrzeba 4 żył (L-L-N-Żo), a przewód ma tylko 3 żyły.
Pytanie jest takie - jak sobie z tym radzicie, (jak powinno się to prawidłowo wykonać)?
1) ciągniecie 2 przewody 3x1,5 z gniazdka do żyrandola - (zostają teoretycznie 2 żyły nieużywane
2) stosujecie np. przewód 4x1,5?
3) a może w peszlu 4 żyły osobno - ale ty trzeba robić bruzdę?
4) inne rozwiązanie?

elpapiotr

Re: Technika Instalacji YDYpżo 3x1,5 i żyrandol

Post autor: elpapiotr »

Witam.
doog pisze:Moje pytanie jest o doprowadzenie przewodów od puszki do lampy - żyrandola(2/3) na środku sufitu. Wiadomo, że potrzeba 4 żył (L-L-N-Żo), a przewód ma tylko 3 żyły.
Przewód ma również 4 żyły - http://www.przewody.net.pl/przewod-ydyp ... 00-mb.html
A ponieważ, zgodnie z
ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zmianami)
§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
p. 2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych
,
więc nie ma odwołania.

dooq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dooq »

To że jest przewód 4 żyłowy to wiem (sugestia 2.). Paragrafów mi nie potrzeba - je znam. Nie pytam o teorię ale o praktykę. Jak jesteście na budowie i ciągniecie kable 3X1,5 a potrzeba czwartą żyłę to:

1) ciągniecie 2 przewody 3x1,5 z gniazdka do żyrandola - (zostają teoretycznie 2 żyły nieużywane
2) stosujecie np. przewód 4x1,5?
3) a może w peszlu 4 żyły osobno - ale ty trzeba robić bruzdę?
4) inne rozwiązanie?

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Ciągniemy przewody 3-żyłowe tam, gdzie są takowe wymagane
Ciągniemy przewody 4-żyłowe tam, gdzie są takowe wymagane, i nie martwimy się, że nagle potrzebna czwarta żyła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”