elpapiotr pisze:Witam.
Kolego dendrytus, przestań pisać bzdury.
Właśnie montuję (nie w tej chwili) osprzęt Legranda (seria CARIVA) do PK 60 głębokich, modułowych, ale ... puszki również osobiście osadzałem.
Nie ma najmniejszego problemu.
Jak ktoś pływać nie umie, to i woda będzie za rzadka.
PS. Nie ma normy din
Niestety ja swoje instalacje opieram tylko na profesjonalnym sprzęcie. Cytat z katalogu firmy Kaiser-elektro str. 26.
"Odstęp między
środkiem elementów kombinowanych wynosi 71 mm według DIN 49075. Frontowe części puszek posiadają? łączniki na jaskółczy ogon, co umożliwia szybkie łączenie elementów ? poziomo i pionowo ? z zachowaniem prawidłowego odstępu."
A tu mamy kartę katalogową
http://www.elika.com.pl/images/Image/Pl ... mosaic.pdf
Gdzie na stronie 55
"Dostosowane do instalacji urządzeń Programu Mosaic w
dawnych puszkach podtynkowych z rozstawem 57 mm (patrz ustawienie pozycji obok).
i dalej
"ramki Program Mosaic? renowacja instalacji w
istniejących puszkach kompatybilnych z poprzednią ofertą Mosaic
Widocznie legrand w Polsce zaczął stosować normę DIN 49075
Jeśli montowałeś jedno gniazdo (na pazurki) nie ma problemu czy puszka była 60mm czy 57mm. Przy dwóch był problem, ale można było to naciągnąć, przy trzech nie było mowy o założeniu bez kombinowania.
Nie ukrywam, że produkty legranda pociągają mnie tak samo jak ich samochody. Ogólnie stosuję zasadę, że od 1939 na francuzach nie można polegać.
Sam znajdziesz czy może mam ci jeszcze pokazać w innych katalogach z osprzętem, jakie normy spełnia przez ciebie montowany sprzęt.
Ta norma ma bodajże ponad 20 lat
PS.
Wyrazy współczucia z powodu konieczności montażu francuskiego osprzętu. Rozumiem teraz skąd tyle frustracji u kolegi
Daj sobie spokój ze zwracaniem mi uwagi, bo wychodzisz na amatora-dyletanta.
UNICOM pisze:
Ty jakies bzdury teraz tu wypisujesz, chyba jeszcze puszek legranda nie widziales.
Mnie nie podnieca legrand. Dla mnie ta firma, to taki renault wśród osprzętu. Osobiście preferuje mercedesa, audi, czyli Girę, Berkera czy Junga.
A kontakt z legrandem miałem kilka lat temu jak tylko weszli do polski i musiałem wyprzedawać osprzęt poniżej ceny zakupu w hurtowni, bo nie dało się go zainstalować. W to miejsce poszła gira . Zero problemów mimo iż puszki były te same.
Z francuski wyrobów, to lubię tylko wino