mam problem sterowanie i podlaczenie piec gaz+weglowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
mam problem sterowanie i podlaczenie piec gaz+weglowy
mam problem z podlaczeniem a dokladnie ze sterowaniem . chcialem podlaczyc dwa rodzaje ogrzewania uklad zamkniety piec 2 funkc ferroli 24kw +piec weglowy 12 kw uklad otwarty w jedna calosc dodatkowo do pieca weglowego dolaczyc boiler z wezownica do cieplej wody.nie wiem jak rozwiazac sposob sterowania .bylo dwoch fachowcow ktorzy mowia jak pan pali w piecu to ten i ten i tamten zawor zakreci pan a tam ten odkreci a jak nie to bumm.doradzili aby do polaczenia uzyc wymienika plytowego 15 kw. ten element ma polaczyc te dwa systemy tylko pojawia sie problem ( dla mnie) w wypadku kiedy uzywam pieca na wegiel ogrzewam i podgrzewam wode piec gazowy nie moze chodzic jak rozwiazac ta kwestie .w jaki sposob odbywa sie sterowanie i jaki moze byc koszt elementow .jesli ktos ma zloty przepis byl bym wdzieczny.podobno nie ma mozliwosci dopasowac schematu podlaczenia kominka z plaszczem wodnym.czy ktos mogl by to opisac jak to dziala w praktyce
Problem jest dość kosztowny , nie da się wycenić bez dokładnego schematu i średnicy rur .
koszt wykonania około dwóch tysięcy ,przy ostatniej takiej robocie materiały kosztowały 4500zł(zawory ze średniej półki) średnice rur 40 i 50 . Sterowanie za pomocą jednego przełącznika oczywiście poza rozpaleniem węglówki. Bliższe wiadomości zapraszam na PRIV
koszt wykonania około dwóch tysięcy ,przy ostatniej takiej robocie materiały kosztowały 4500zł(zawory ze średniej półki) średnice rur 40 i 50 . Sterowanie za pomocą jednego przełącznika oczywiście poza rozpaleniem węglówki. Bliższe wiadomości zapraszam na PRIV