Prysznic w domku letniskowym. Jak? Jaki?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Alan94
- Początkujący

Prysznic w domku letniskowym. Jak? Jaki?
Witam razem z kolegą chcieliśmy założyć w domku letniskowym prysznic, ale nie wiemy jak i co. Zwracam się do was z pytaniem jaki prysznic( najlepiej 80/80 i nie drogi bo mamy ograniczone fundusze) ale także jak założyć taki prysznic. Do tego chcielibyśmy założyć jeszcze coś co grzało by wodę. Proszę o pomoc.
Re: Prysznic w domku letniskowym. Jak? Jaki?
Najprostszym rozwiązaniem jest sam brodzik i ceratową zasłoną. Rozwiązanie powszechnie stosowane w USA.
Do domku letniskowego nie nadaje się boiler ze względu na konieczność spuszczania wody na zimę. Problemem też jest bakteria legionelli chętnie rozwijająca się w rzadko używanych boilerach.
Częste opróżnianie boilera z wody przyspiesza też jego korozję.
Dlatego najlepszym źródłem ciepłej wody w domku letniskowym jest elektryczny ogrzewacz przepływowy.
Nigdzie i nikomu nie polecam tych urządzeń, ale w tej sytuacji wydają mi się być najlepszym rozwiązaniem.
Do domku letniskowego nie nadaje się boiler ze względu na konieczność spuszczania wody na zimę. Problemem też jest bakteria legionelli chętnie rozwijająca się w rzadko używanych boilerach.
Częste opróżnianie boilera z wody przyspiesza też jego korozję.
Dlatego najlepszym źródłem ciepłej wody w domku letniskowym jest elektryczny ogrzewacz przepływowy.
Nigdzie i nikomu nie polecam tych urządzeń, ale w tej sytuacji wydają mi się być najlepszym rozwiązaniem.
adam
-
Alan94
- Początkujący

A o jakiej mocy powinien być ten podgrzewacz?
Ok.6 kW, chociaż i 4 kW da w miarę ciepłą wodę dla mniej wymagających.
adam