Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Witam, mam problem, zdarzyło mi się urwać kawałek rury pvc od wyjścia trójnika, zdjęcie ilustruje całą sytuację:
Czy jest jakiś sposób żeby to połączyć bez rozbierania całej instalacji? Może są jakieś specyfiki które rozpuszczą klej do pvc i uda się wyciągnąć kawałek tej rury z trójnika? Albo rury mniejsze od 1/2" żeby wsunąć taką w ten trójnik kosztem przepustowości wody? Jestem laikiem i dobrze się nie orientuję w tych sprawach dlatego proszę o pomoc.
Najpierw odetnij lub zeszlifuj pozostałość urwanej rury tak żeby jaj koniec był równo z końcem trójnika.
Następnie wiertłem do metalu, średnicy mniejszej o ok. 0,5mm od średnicy zewnętrznej rury, odwierć pozostałości tej urwanej rury - na głębokość kielicha trójnika. Wiercić ostrożnie - wiertło może się zakleszczyc - a wtedy rozerwie trójnik, wiercić małymi obrotami i małym posuwem. Najlepiej na wiertło nasunąć kawałek rury z tworzywa celem ograniczenie głębokośći wiercenia (żeby nie przewiercić trójnika na wylot).
Następnie otwor należy ogratować (zatępić krawedź).
Przymierz rure ktora ma byc wklejona - ma wchodzić ciasno (wsunąć sie max do połowy głębokości utworzonego kielicha).
Po odwierceniu i usunięciu wiórow nalezy odcinek instalacji osuszyć, nastepnie podgrzać np. suszarką do włosów (aby usunąc resztki wody).
Do suchego kielicha mozna juz normalnym sposobem wkleić nową rurę.
Jesli niema takiego wiertła - mozna wybrać pozostałosci urwanej rury frezem walcowym, napędzanym za pomoca wiertarki - jest to znacznie trudniejszy sposób.
Systemy klejone to jest badziewie - ten material jest kruchy. Jak tylko bedzie okazja typu nastepny remont to wywalic to badziewie i wymienic na inny materiał - zeby to nie byly rury made in china.