POMPA CIEPŁA POWIETRZE/WODA CZY SOLARY
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
fasthayabusa
- Początkujący

POMPA CIEPŁA POWIETRZE/WODA CZY SOLARY
witam mam pytanie co lepiej sprawdza sie w praktyce solary czy pompy ciepła powietrze woda ???
-
instalatorsanitarny
- Początkujący

- Kontakt:
Re: POMPA CIEPŁA POWIETRZE/WODA CZY SOLARY
mysle ze bardziej zadowolony będziesz z solarow 
Jesteśmy firma zajmująca sie montażem i sprzedażą kolektorów słonecznych
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Witam,
Myślę, że ciekawym i optymalnym rozwiązaniem jest połączenie pompy ciepła z kolektorami słonecznymi
System grzewczy z kompaktowa pompa ciepła WWK 300 SOL do c.w.u.
wspomagana kolektorami słonecznymi. Zastosowanie pompy ciepła typ
powietrze/woda (P/W) daje mozliwosc wentylacji pomieszczen podczas
pracy urzadzenia.
Zestaw zoptymalizowany dla 4-6 osób.
Powierzchnia czynna kolektorów - 4,88 m?.
Maksymalna moc uzyskiwana z kolektorów ? 3800 W*.
Zakres dostawy:
2 x SOL 27 BASIC - Kolektor słoneczny cieczowy płaski
1 x SOKI 6 plus - Grupa pompowa z regulatorem SOM 6 plus
1 x SNP18 - Solarne naczynie przeponowe 18 l
1 x KCG 10 kg - Koncentrat czynnika grzewczego
1 x KTH - Kolano z tuleja czujnika temperatury
1 x SL 3/4" - Stalowe połaczenia gietkie z izolacja (kpl. 2 szt.)
1 x R2 - Rama do dwóch kolektorów
2 x BP - Uchwyty do dachu pokrytego dachówka ceramiczna falista
1 x WWK 300 SOL - Kompaktowa pompa ciepła ze zbiornikiem c.w.u
Myślę, że ciekawym i optymalnym rozwiązaniem jest połączenie pompy ciepła z kolektorami słonecznymi
System grzewczy z kompaktowa pompa ciepła WWK 300 SOL do c.w.u.
wspomagana kolektorami słonecznymi. Zastosowanie pompy ciepła typ
powietrze/woda (P/W) daje mozliwosc wentylacji pomieszczen podczas
pracy urzadzenia.
Zestaw zoptymalizowany dla 4-6 osób.
Powierzchnia czynna kolektorów - 4,88 m?.
Maksymalna moc uzyskiwana z kolektorów ? 3800 W*.
Zakres dostawy:
2 x SOL 27 BASIC - Kolektor słoneczny cieczowy płaski
1 x SOKI 6 plus - Grupa pompowa z regulatorem SOM 6 plus
1 x SNP18 - Solarne naczynie przeponowe 18 l
1 x KCG 10 kg - Koncentrat czynnika grzewczego
1 x KTH - Kolano z tuleja czujnika temperatury
1 x SL 3/4" - Stalowe połaczenia gietkie z izolacja (kpl. 2 szt.)
1 x R2 - Rama do dwóch kolektorów
2 x BP - Uchwyty do dachu pokrytego dachówka ceramiczna falista
1 x WWK 300 SOL - Kompaktowa pompa ciepła ze zbiornikiem c.w.u
-
instalatorsanitarny
- Początkujący

- Kontakt:
fajnie zareklamowany produkt pozdrawiam 
Jesteśmy firma zajmująca sie montażem i sprzedażą kolektorów słonecznych
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Dziękuję, chodziło mi tylko o odpowiedź na pytanie fasthayabusa:
co lepiej sprawdza sie w praktyce kolektory słoneczne czy pompy ciepłapowietrze woda ???
co lepiej sprawdza sie w praktyce kolektory słoneczne czy pompy ciepłapowietrze woda ???
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Nie rozumiem w czym ma Pan problem Panie "instalatorsanitarny"
Wypowiadając się na forum odpowiadam na pytania "sprzedając" poniekąd swoją wiedzę inżynierską,
Na tym polega idea forum. W zamian wstawiam linki do słów kluczowych, które przecież nie utrudniają w niczym czytania tekstu.
Gorzej jeżeli ktoś umieszcza linki do swojej strony internetowej nie oferując w zamian żadnej wiedzy. A jedynie dodaje bezsensu te same linki
pozdrawiam
Wypowiadając się na forum odpowiadam na pytania "sprzedając" poniekąd swoją wiedzę inżynierską,
Na tym polega idea forum. W zamian wstawiam linki do słów kluczowych, które przecież nie utrudniają w niczym czytania tekstu.
Gorzej jeżeli ktoś umieszcza linki do swojej strony internetowej nie oferując w zamian żadnej wiedzy. A jedynie dodaje bezsensu te same linki
pozdrawiam
Witam.
levada - solary napisał:
pozdrawiam.
Witold
levada - solary napisał:
To maksymalna moc uzyskana w warunkach laboratoryjnych a ile będzie realnie na naszej szerokości geograficznej?Maksymalna moc uzyskiwana z kolektorów ? 3800 W*.
pozdrawiam.
Witold
-
fasthayabusa
- Początkujący

niestety nie bede łeczył solarow z pompa ciepła bo mysle o kominku z płaszczem a wiec kominek z płaszczem wodnym piec na eko groszek ,pelet + awaryjne ruszta iiiiiii solar czy pompa ??? dodam ze dom ma około 200m2 jest docieplony 15 wełna na to klinkier, poddasze wełna 200mm + 50mm w płytach rockwella 0,035 lambda okna z 3nymi szybami czyli tez o małej przenikalnosci ciepła
pompa czy solar ???bo czym wiecej czytam tymbardziej zakołowany jestem
Witam.
fasthayabusa napisał:
pozdrawiam.
Witold
fasthayabusa napisał:
No tak ale nie napisałeś nigdzie czego się spodziewasz po kolektorach lub pompie, to jest podstawą do decyzji.pompa czy solar ???bo czym wiecej czytam tymbardziej zakołowany jestem
pozdrawiam.
Witold
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Natężenie promieniowania w Polsce to 1000-1200 kWh/m2
Na całkowitą moc kolektora słonecznego ma wpływ wiele czynników, takich jak:
dT - różnica temperatur pomiędzy średnią temperaturą czynnika grzewczego w kolektorze i temperaturą powietrza otaczającego
alfa0 - liniowe straty cieplne kolektora w odniesieniu do powierzchni i różnicy temperatur.
W celu dokładnych obliczeń zysków ciepła uzyskanych z kolektora słonecznego trzeba się trochę naliczyć, jednak
Dla uproszczenia obliczeń:
n0=0,79 - sprawność kolektora
A - powierzchnia jednej płyty kolektora bardzo duża w przypadku płyt stiebel eltron = 2,4m2
tzn dla promieniowania 1000kWh/m2
moc kolektora wynosi:
2,4*1000*0,79 = 1896 W
Myślę, że wciąż bardzo dobrze.
Oczywiście aby takie sprawności osiągnąć należy stosować sprawdzone urządzenia uznanych producentów.
Na całkowitą moc kolektora słonecznego ma wpływ wiele czynników, takich jak:
dT - różnica temperatur pomiędzy średnią temperaturą czynnika grzewczego w kolektorze i temperaturą powietrza otaczającego
alfa0 - liniowe straty cieplne kolektora w odniesieniu do powierzchni i różnicy temperatur.
W celu dokładnych obliczeń zysków ciepła uzyskanych z kolektora słonecznego trzeba się trochę naliczyć, jednak
Dla uproszczenia obliczeń:
n0=0,79 - sprawność kolektora
A - powierzchnia jednej płyty kolektora bardzo duża w przypadku płyt stiebel eltron = 2,4m2
tzn dla promieniowania 1000kWh/m2
moc kolektora wynosi:
2,4*1000*0,79 = 1896 W
Oczywiście aby takie sprawności osiągnąć należy stosować sprawdzone urządzenia uznanych producentów.
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
fasthayabusa pisze:niestety nie bede łeczył solarow z pompa ciepła bo mysle o kominku z płaszczem a wiec kominek z płaszczem wodnym piec na eko groszek ,pelet + awaryjne ruszta iiiiiii solar czy pompa ??? dodam ze dom ma około 200m2 jest docieplony 15 wełna na to klinkier, poddasze wełna 200mm + 50mm w płytach rockwella 0,035 lambda okna z 3nymi szybami czyli tez o małej przenikalnosci ciepła
Hm, Nie podejmę za Pana decyzji, ale proszę przeczytać poniższy poradnik na pewno pomoże zdecydować, w razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt
Witam.
levada - solary napisał:
1,81*1000*0,79=1430 W
Ale :
jeden kolektor firmu Stiebel kosztuje 2752 złote a więc koszt uzysku jednego wata wynosi 1,45zł,
natomiast kolektor firmy BACHUS kosztuje 1150zł a więc koszt uzysku jednego wata wynosi 0,81zł.
Nie wspomnę o reszcie elementów instalacji solarnej.
A więc proszę powiedz gdzie ta rewelacja?
Chyba,że jest to argument typu: co niemieckie to lepsze.
pozdrawiam.
Witold
levada - solary napisał:
No to policzmy to samo dla innego kolektora o tej samej sprawności, np. kolektory płaskie firmy BACHUS:moc kolektora wynosi:
2,4*1000*0,79 = 1896 W
1,81*1000*0,79=1430 W
Ale :
jeden kolektor firmu Stiebel kosztuje 2752 złote a więc koszt uzysku jednego wata wynosi 1,45zł,
natomiast kolektor firmy BACHUS kosztuje 1150zł a więc koszt uzysku jednego wata wynosi 0,81zł.
Nie wspomnę o reszcie elementów instalacji solarnej.
A więc proszę powiedz gdzie ta rewelacja?
Chyba,że jest to argument typu: co niemieckie to lepsze.
pozdrawiam.
Witold
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Po pierwsze skąd wiadomo, że Pana kolektory mają podobną sprawność?
szukałem tych Pańskich kolektorów w jednostkach certyfikujących SOLAR KEYMARK lub SPF i niestety nie znalazłem.
Nie wiem czy to forum jest dobrym miejscem na dyskusje które kolektory są tańsze i kosztem czego.
Pamiętajmy, że oprócz kolektorów w skład systemu wchodzi jeszcze kilka elementów, które warunkują poprawną pracę całego układu np:
zbiornik, automatyka i wiele innych bardzo ważnych elementów
szukałem tych Pańskich kolektorów w jednostkach certyfikujących SOLAR KEYMARK lub SPF i niestety nie znalazłem.
Nie wiem czy to forum jest dobrym miejscem na dyskusje które kolektory są tańsze i kosztem czego.
Pamiętajmy, że oprócz kolektorów w skład systemu wchodzi jeszcze kilka elementów, które warunkują poprawną pracę całego układu np:
zbiornik, automatyka i wiele innych bardzo ważnych elementów
Witam.
levada - solary napisał:
W europie jest kilkanaście laboratoriów i tak się składa, że ja również posiadam certyfikat wydany na podstawie raportu z badań.
pozdrawiam.
Witold
levada - solary napisał:
Myli Pan dwie rzeczy: Solar Keymark nie jest laboiatoriym badawczym, i nie oni badają kolektor pod względem zgodności z normą. Badania kolektora wykonywane przez laboratorium na zgodność z normą EN 12975-2 są takimi samymi badaniami, które później mogą być wykorzystywane przez jednostkę certyfikującą w procesie certyfikacji lub w procesie uzyskania znaku Solar Keymark. W obu przypadkach wydane certyfikaty potwierdzają zgodność kolektora z normą EN 12975-1. W obu też przypadkach w procesie uzyskania certyfikatu oceniana jest dokumentacja, jak i proces produkcji kolektorów oraz sprawowany jest nadzór nad wydanym certyfikatem.Po pierwsze skąd wiadomo, że Pana kolektory mają podobną sprawność?
W europie jest kilkanaście laboratoriów i tak się składa, że ja również posiadam certyfikat wydany na podstawie raportu z badań.
pozdrawiam.
Witold
- levada - solary
- Początkujący

- Kontakt:
Oczywiście, że Solar keymark nie jest labolatorium badawczym, ale już SPF - Institut für Solartechnik
Hochschule für Technik HSR
Ponawiam pytanie, skąd wiadomo jakiej sprawności są Pana kolektory? Gdzie można znaleźć raport z ich badań?
szkoda, że Pan rozpoczął tę nudną dyskusję i licytowanie się, które kolektory lepsze.
pozdrawiam...
Hochschule für Technik HSR
Ponawiam pytanie, skąd wiadomo jakiej sprawności są Pana kolektory? Gdzie można znaleźć raport z ich badań?
szkoda, że Pan rozpoczął tę nudną dyskusję i licytowanie się, które kolektory lepsze.
pozdrawiam...