miernik spadku ciśnienia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
miernik spadku ciśnienia
Mam pytanie. Monterzy instalacji gazowych maja taka dworurke do pomiaru chyba smadku cisnienia gazu. Czy ktos mi moze wytlumaczyc do czego ona tak naprawde jest przydatna?
I jak sie nazywa ?
Tylko prosze sie ie smiac ze mnie ale naprawde nie wiem.
Pozdrawiam wszystkich czesc:)
I jak sie nazywa ?
Tylko prosze sie ie smiac ze mnie ale naprawde nie wiem.
Pozdrawiam wszystkich czesc:)
-
Instalator
U-rurka tak nazywa się to urządzenie.
Służy do sprawdzenia szczelności instalacji gazowaj (gdy napełniona jest rtęcią) obecnie zabronione. Służy również do ustawienia ciśnienia gazu ( napełniona wodą) podczas np. pierwszych uruchomień kotłów.
Są bezpieczne lecz drogie manometry elektroniczne właściwie jest to komputer do w/w czynności. Koszt ok 550 euro
Służy do sprawdzenia szczelności instalacji gazowaj (gdy napełniona jest rtęcią) obecnie zabronione. Służy również do ustawienia ciśnienia gazu ( napełniona wodą) podczas np. pierwszych uruchomień kotłów.
Są bezpieczne lecz drogie manometry elektroniczne właściwie jest to komputer do w/w czynności. Koszt ok 550 euro
-
rafał73
-
marcine
-
Dasior
-
Dasior
-
Gość
Owszem ururką można sprawdzić spadek ciśnienia ale nie szczelność!, no chyba że odnosicie sie do prymitywnego zakręcenia zaworu i czekania aż woda w ururce opadnie hehe (wtedy owszem widać że ciśnienie spada...), dajcie spokój inżynierze, w jakim świecie żyjecie? ale chętnie poczytam rady szanownego inżyniera...