Czy wykonywać fasetę w budynku bez ławy fudnamentowej?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czy wykonywać fasetę w budynku bez ławy fudnamentowej?
Zamierzam wykonać izolację pionową ścian fundamentowych częściowo podpiwniczonego budynku, w którym nie ma ław fundamentowych. Czy warto warto zrobić tzn. wylać z zaprawy cementowej fasetę na samym dole ścian fundamentowych czy to nie ma sensu? 

-
JBZ
Re: Czy wykonywać fasetę w budynku bez ławy fudnamentowej?
Co prawda fotografia sprzed 8 lat, ale widać że dom już istnieje. Fasetka w tym przypadku nie ma sensu, ani nie ma nawet jej jak wykonać, ale też hydroizolacja pionowa nie ma sensu! Nie szkoda pieniędzy? Teraz Wyda Pan pieniądze, a za rok będzie jeszcze raz odkopywać i usuwać to wszystko, by wykonać tym razem poprawnie! Dwa razy robota i dwa wydatki!
Taki przypadek jak Pana wcale nie jest łatwy do roziwązania i wymaga opracowania specjalisty fizyki budowli - zwłaszcza, że dom częściowo podpiwniczony! Rozwiązanie tego, to poezja budowlana! Widzi Pan, że minęło kilka tygodni a żadnej odpowiedzi?
Mogę pomóc. Proszę przesłać fotografie domu z zewnątrz i wewnątrz, projekt domu oraz opisać w szczegółach problemy, na adres porady@bdb.com.pl
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Taki przypadek jak Pana wcale nie jest łatwy do roziwązania i wymaga opracowania specjalisty fizyki budowli - zwłaszcza, że dom częściowo podpiwniczony! Rozwiązanie tego, to poezja budowlana! Widzi Pan, że minęło kilka tygodni a żadnej odpowiedzi?
Mogę pomóc. Proszę przesłać fotografie domu z zewnątrz i wewnątrz, projekt domu oraz opisać w szczegółach problemy, na adres porady@bdb.com.pl
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Dlaczego Pana zdaniem pionowa hydroizolacja nie ma sensu? "a za rok będzie jeszcze raz odkopywać i usuwać to wszystko, by wykonać tym razem poprawnie" - interesuje mnie na jakiej podstawie Pan tak sądzi?
-
JBZ
Napisałem co powinien Pan czynić. Wydaje się, że chce Pan "taniej" i wedle własnego pomysłu?
Odpowiedź znajdzie Pan w eksperymencie: Proszę owinąć się folią i wejść do jeziora czy sadzawki. Czy nogi będą suche? Identycznie zachowa się Pana fundament stojący w wodzie a pokryty z jednej strony hydroizolacją.
Odpowiedź znajdzie Pan w eksperymencie: Proszę owinąć się folią i wejść do jeziora czy sadzawki. Czy nogi będą suche? Identycznie zachowa się Pana fundament stojący w wodzie a pokryty z jednej strony hydroizolacją.