Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam. Mam zamiar niedługo robić CO, w związku z tym moje pytanie brzmi, czy taki schemat podłączenia jest prawidłowy?
Z rozdzielaczy do grzejników pójdzie PEX/AL/PEX, a cała reszta w miedzi i stali. Z góry dziękuję za odp i porady..
Jeszcze jedno - czy w układzie otwartym powinien być zawór bezpieczeństwa Jeśli tak, to w którym miejscu się go montuje (wydaje mi się, że przed bojlerem) i ile powinien mieć barów
Jakieś 2 lata temu przerabiałem centralne u rodziców i założyłem zawór bezpiecz. przed bojlerem w kolejności: zawór kulowy zawór zwrotny zawór bezpieczeństwa (6 barów) bojler.
Witam
Zawory te mają podobne działanie ale nie można powiedzieć, że jest to to samo. Zawór różnicowy ma mniejsze opory w kierunku przepływu a w drugą stronę nie jest tak szczelny jak zwrotny. Zawór zwrotny ma większe opory w kierunku przepływu natomiast w drugą stronę jest szczelny - głównie stosowany za pompami. Zawór różnicowy montuje sie równolegle do pomp, w razie braku prądu ciepła woda grawitacyjnie przejdzie na obieg grzewczy
Pozdrawiam
Witam
W układzie otwartym nie jest wymagany zawór bezpieczeństwa. Nie ma sensu jego stosowanie bo naczynie otwate nie pozwoli na uzyskanie takiego ciśnienia w instalacji. Najlepiej zainwestować w naczynie otwarte z automatycznym dopełnieniem wody tak aby mieć pewność, że woda w zbiorniku nie wyparuje w razie przegrzewania wody w instalacji.
Pozdrawiam