Projektor

Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem nowej pralki czy telewizora, a nie wiesz co wybrać, poradź się innych forumowiczów i wybierz najlepszy dla siebie model. Tutaj znajdziesz informacje o najnowszych produktach RTV i AGD.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Projektor

Post autor: Bolas »

Witam. Chciałby mieć projektor w moim nowo budowanym domu z bala ponieważ nie cieszy mnie zakrywanie kolejnym kolosem ściany z pięknych bali multimedialnym kolosem. Czy ma ktoś może z forumowiczów projektor w domu zamiast Plazmy czy LCD?? Jakie są plusy i minusy na co zwracać uwagę przy zakupie.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Projektor

Post autor: dendrytus »

Żywotność lampy i dobre żaluzje w oknach, najlepiej zewnętrzne.
Może być problem z długim kablem HDMI i obrazem fullHD.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Telewizor w moim domu jest używany sporadycznie w weekendy. Pokój mam na wschodnią stronę i małe okna więc ze światłem nie będzie problemu ale żaluzje w oknach i tak będą. Cały sprzęt będzie w odległości ok 1,5-2m od projektora więc chyba z kablem nie będzie problemu. Lubię po prostu obejrzeć dobre filmy i programy naukowe na czymś konkretnym ale nie psując sobie wyglądu domu. Oczywiście ściana na czas oglądania będzie zakrywana zwijanym ekranem ale to chyba norma dla dobrego wrażenia projektora. Chyba że jestem w błędzie.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Bolas pisze:Telewizor w moim domu jest używany sporadycznie w weekendy. Pokój mam na wschodnią stronę i małe okna więc ze światłem nie będzie problemu ale żaluzje w oknach i tak będą. Cały sprzęt będzie w odległości ok 1,5-2m od projektora więc chyba z kablem nie będzie problemu.
Nie uwzględniłeś wysokości. Chyba, że sprzęt będzie stał z tyłu.
Jeśli z przodu to musisz uwzględnić wysokość i szerokość pomieszczenia.
Oczywiście ściana na czas oglądania będzie zakrywana zwijanym ekranem ale to chyba norma dla dobrego wrażenia projektora. Chyba że jestem w błędzie.
Normą w tym kraju jest kawałek ściany pomalowany na biało.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Pokój jest 4 x 7 a sprzęt cały będzie w zasięgu ręki więc przy widzu nie przed widzem. Projektor przy suficie więc nie będzie więcej niż podałem. Tak jak już pisałem nie mam zamiaru zakrywać ściany z bala więc musi być ekran.
Dowiedziałem się bardzo dużo odnośnie projektorów na innym forum. Na razie cenowo i jakościowo projektory to najlepsze rozwiązanie dla domowego mini kina. 50" LCD dobrej klasy nie pokryje się jakościowo z średniej klasy projektorem który z odległości 3m jest w stanie wyświetlić 100" obraz. Cena to ok 3000-3500zł więc już chyba mnie nic nie przekona.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Bolas pisze:Tak jak już pisałem nie mam zamiaru zakrywać ściany z bala więc musi być ekran.
Pisząc o malowanej ścianie nie pisałem nic ,że jest to dobre rozwiązanie. Jest tanie i dla tego powszechnie stosowane.
Dowiedziałem się bardzo dużo odnośnie projektorów na innym forum. Na razie cenowo i jakościowo projektory to najlepsze rozwiązanie dla domowego mini kina. 50" LCD dobrej klasy nie pokryje się jakościowo z średniej klasy projektorem
LCD nadaje się do komputerów, a nie do kina domowego i to jeszcze 50"
który z odległości 3m jest w stanie wyświetlić 100" obraz. Cena to ok 3000-3500zł więc już chyba mnie nic nie przekona.
Pamiętaj, że rozmiar to nie wszystko, czym większy obraz, tym większa pikseloza.

goodidea
lubie spamować

Post autor: goodidea »

Co do projektora za 1000pln, czasem zdarzają się okazje. Szukaj sprzętu powystawowego i podobnego. Z pół roku temu, moja hurtownia sprzedawała 2 projektory SVGA: 3M i bodaj Panasonikiem za 1000 i 1200zeta. Zgodnie z informacją miały po 200 i 300h pracy. A Najzabawniejsze jest to, że nikt ich nie nie chciał wsiąść za te pieniążki.

trewor34
Początkujący
Początkujący

Post autor: trewor34 »

goodidea pisze:Co do projektora za 1000pln, czasem zdarzają się okazje. Szukaj sprzętu powystawowego i podobnego. Z pół roku temu, moja hurtownia sprzedawała 2 projektory SVGA: 3M i bodaj Panasonikiem za 1000 i 1200zeta. Zgodnie z informacją miały po 200 i 300h pracy. A Najzabawniejsze jest to, że nikt ich nie nie chciał wsiąść za te pieniążki.
A 200 i 300h to troche nie za mało ??
Minusem właśnie projektorów jest krótka żywotność lampy no i obraz, dlatego wolę kupic na przykład TV za 3000 zł i niech on działa z 50 000h niż projektor za 3000 zł, który działa 2000h.

drWrobel
Początkujący
Początkujący

Post autor: drWrobel »

Ja bym nie zamienił telewizora na projektor na stałe - z uwagi na oświetlenie - potrzebny by był zupełnie ciemny pokój, a zauważ że zwykle filmy oglądamy wieczorem, w nocy kiedy jest ciemno i do tego celu projektory się najlepiej nadają.
Ale jeśli ktoś jednak chciałby się uprzeć, to myślę że warto sprawdzić ten projektor multimedialny 3d, który ma możliwość projekcji 3D co na wielkiej ścianie bombowo wygląda no i cena jest naprawdę dobra.
uśmiechnij się, nigdy nie wiesz kto może zakochać się w Twoim uśmiechu

Zami
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Zami »

Do projektora na pewno przyda ci się kabel HDMI. Znajdziesz go m.in na http://www.avstore.pl/kabel-przewod-hdm ... aign=pexcl Długości są bardzo rózne, kabel jest trwały i nadaje się do zamontowania w scianie. Myślę, ze warto zastanowić się nad jego zakupem.

mareky
Początkujący
Początkujący

Post autor: mareky »

My szukamy teraz projektora do świetlicy. Napewno telewizora w takich rozmiarach jak potrzeba nie kupimy więc pomyśleliśmy o projektorze.

Awatar użytkownika
martan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: martan »

Zerknij sobie do rtv Euro agd:
http://www.euro.com.pl/projektory-multimedialne.bhtml

Wybor jest tam spory, poza tym są w okresie wyprzedazy tak wiec wiele modeli jest tam w dobrej cenie.

Swoją drogą to teraz jest najlepszy okres na zakupy sprzętu z uwagi na to,że firmy wprowadzają w okolicach połowy roku nowe modele tak wiec stare wyprzedaje się w o wiele niższej cenie ( co innego niż przed świętami czy na początku roku).
http://www.forumbudowlane.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt RTV i AGD”