Na co zwrócić uwagę przy kupnie projektu

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

jaboo
Początkujący
Początkujący

Na co zwrócić uwagę przy kupnie projektu

Post autor: jaboo »

Witam,
Potrzebuję Waszej porady na temat doboru projektu, szukaliśmy już w wielu firmach projektowych, masę katalogów przejrzeliśmy i mamy problem :) im dalej w las.... i jeszcze dodatkowo zastanawiamy się nad projektem indywidualnym ;] proszę napiszcie coś na temat waszego doświadczenia w tej sprawie.
Pozdrawiam,
j.

samouk

Re: Na co zwrócić uwagę przy kupnie projektu

Post autor: samouk »

Ja na swój domek wybrałem projekt indywidualny.
Argumenty ZA:
1. Każdy projekt typowy i tak trzeba zgłaszać do adaptacji (dodatkowo płatnej), aby był dopasowany do miejscowego planu zagosp. przestrzennego lub (gdy go nie ma) do miejscowych wymagań, które formułuje miejscowy Urząd w warunkach zabudowy. W sumie więc cena może być podobna
2. projekt indywidualny jest zawsze lepiej dopasowany do oczekiwań inwestora(ów). Przeważnie każdy projekt typowy wymaga przeróbek, aby te oczekiwania (wymagania) spełnić.
Moja droga postępowania (w uproszczeniu) była taka, że w oparciu o najbliższy oczekiwaniom projekt typowy projektant wykonał nam (dbając o nie naruszanie praw autorskich) projekt indywidualny.
Pozdrawiam

jaboo
Początkujący
Początkujący

A czy mogę wiedzieć ile kosztował Was projekt indywidualny?

samouk

Nic ci nie da cena, którą akurat ja zapłaciłem. To zależy, ile na ten cel masz "kasy", Cena zależy też od regionu, stopnia "obłożenia" zamówieniami konkretnego projektanta i wielu innych czynników.
Jest także ceną umowną (tyle płacisz, ile utargujesz :wink: ).

Pozdrawiam

jaboo
Początkujący
Początkujący

ahas... ok z tego co widzę po postach na różnych forach to jest to koszt od 7 000 w górę. A ja mam działkę pod Piasecznem i ceny są pewnie "warszawskie" ;) no ale to nie jest wydatek który pojawia się raz w miesiącu, tylko raz na całe życie (w naszym przypadku)
Dzięki za info

samouk

Ja akurat dałem 3500,-PLN. Ale to była okazja (i dość daleko od "warszawki"). Jeśli chcesz ciąć koszty, to poszukaj projektanta emerytowanego (ale posiadającego jeszcze uprawnienia) lub całkiem młodego (choć to pewnego rodzaju ryzyko). Dobrze też znaleźć konstruktora z uprawnieniami architektonicznymi, bo "obsłuży" ci całą inwestycję. Natomiast jeśli zlecisz architektowi, to ten będzie musiał podnająć konstruktora i wtedy cena nieco "spuchnie" :wink:

Pozdrawiam

jaboo
Początkujący
Początkujący

no to biorę się za szukanie bo czas nagli :)

jaboo
Początkujący
Początkujący

a czy są jakieś rzeczy w projekcie które powinny być a czasem ich nie ma i można to zauważyć przed kupnem projektu? np brak jakiegoś rzutu... proszę napiszcie jeżeli spotkaliście się z jakimiś wadami projektów

jaboo
Początkujący
Początkujący

Proszę o info... jestem tuż przed zakupem i bardzo potrzebuję takich informacji ;/

jaboo
Początkujący
Początkujący

Zdecydowaliśmy się na projekt gotowy... Topaz III pracowni MG Projekt :D
Oj już nie mogę doczekać się budowy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”