Dom po szwedzku czy kanadyjsku?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

Re: Dom po szwedzku czy kanadyjsku?
powiedz mi ze za pieniadze nie reklamujesz tego systemu to czapka z glowy
co do klimatu, sa rejony z podobnym sa rejony cieplejsze, dwa - dom taki nie jest na lata tylko do remontu po kilku sezonach, fakt wymyslaja co rusz nowe technologie zabezpieczenia drewna ale tylko ze wzgledu na to ze ta technologia jest u nich najpopularniejsza i najtanszaza zarazem, patrzac pod katem cen i jakosci takiego budynku nie dam sie przekonac ze sa alternatywa dla murowanych co najwyzej wypelniaja lukę w wykorzystaniu innego budulca niz tradycyjny dostepny na PL rynku.
tyle w skrocie
co do klimatu, sa rejony z podobnym sa rejony cieplejsze, dwa - dom taki nie jest na lata tylko do remontu po kilku sezonach, fakt wymyslaja co rusz nowe technologie zabezpieczenia drewna ale tylko ze wzgledu na to ze ta technologia jest u nich najpopularniejsza i najtanszaza zarazem, patrzac pod katem cen i jakosci takiego budynku nie dam sie przekonac ze sa alternatywa dla murowanych co najwyzej wypelniaja lukę w wykorzystaniu innego budulca niz tradycyjny dostepny na PL rynku.
tyle w skrocie
-
Inez Co. Domy Kanadyjskie
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Mariusz,
Czy tak trudno jest zrozumieć, że Polacy nie są narodem wybranym (mimo, że wieszcz tak mówił) i że inne narodowości też potrafią budować dobre domy, choć w zupełnie innej technologii?
I wydając na nie np. 20 milionów dolarów (Gisele Bundchen http://assets.nydailynews.com/img/2010/ ... _house.jpg) raczej nie decydowaliby się robić remontów "co kilka sezonów"
Pisanie czegokolwiek na zasadzie "tak jest, bo ja tak uważam" nie żadnym argumentem, więc dyskusja przestaje mieć sens.
Czy tak trudno jest zrozumieć, że Polacy nie są narodem wybranym (mimo, że wieszcz tak mówił) i że inne narodowości też potrafią budować dobre domy, choć w zupełnie innej technologii?
I wydając na nie np. 20 milionów dolarów (Gisele Bundchen http://assets.nydailynews.com/img/2010/ ... _house.jpg) raczej nie decydowaliby się robić remontów "co kilka sezonów"
Pisanie czegokolwiek na zasadzie "tak jest, bo ja tak uważam" nie żadnym argumentem, więc dyskusja przestaje mieć sens.
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

nie odp na pierwsze postawione pytanie
dwa ja stac zeby dom sprzedac za rok dwa i postawic nowy albo sie przeprowadzic do brazylii
u nie chodzi ze domy nie sa ok, ale ta technologi u nas podobnie jak systemy keramzytobetonowe sa za drogie, jezeli cena bedzie oscylowac w 1/2 albo rzad bedzie finansowac takie projekty wtedy bedzie to miec sens.
kupujac okulary przeciwsloneczne lepiej zeby mialy filtr uva uvb niz byly tylko oprawkami ze zwyklymi plastykami czyz nie prawda?
dwa ja stac zeby dom sprzedac za rok dwa i postawic nowy albo sie przeprowadzic do brazylii
u nie chodzi ze domy nie sa ok, ale ta technologi u nas podobnie jak systemy keramzytobetonowe sa za drogie, jezeli cena bedzie oscylowac w 1/2 albo rzad bedzie finansowac takie projekty wtedy bedzie to miec sens.
kupujac okulary przeciwsloneczne lepiej zeby mialy filtr uva uvb niz byly tylko oprawkami ze zwyklymi plastykami czyz nie prawda?
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

jedno jest pewne
kazda technologia sie rozni czy to usa kanada szwecja czy krupowki
tak samo ma sie to w przypadku murowanych scian, zalezy kto na jaki material sie decyduje jaki rob szkielet czy to drewniany czy murowany i jak wykancza
najwiekszym problemem sa zawsze ekipy bo nawet najlepszy material mozna zesuc, jezeli ktos lubi proponowana technologie przez ciebie moze sie zdecydowac, ja jednak obstawiam w naszym klimacie i przy naszym ogrzewaniu technologie murowana.
na sile nie przekonamy nikogo
kazda technologia sie rozni czy to usa kanada szwecja czy krupowki
tak samo ma sie to w przypadku murowanych scian, zalezy kto na jaki material sie decyduje jaki rob szkielet czy to drewniany czy murowany i jak wykancza
najwiekszym problemem sa zawsze ekipy bo nawet najlepszy material mozna zesuc, jezeli ktos lubi proponowana technologie przez ciebie moze sie zdecydowac, ja jednak obstawiam w naszym klimacie i przy naszym ogrzewaniu technologie murowana.
na sile nie przekonamy nikogo
W tym momencie piszę z takiego domu i niestety praktyka kłóci się z wypowiedziami na forum. (oczywiście już nie dzisiaj, kiedy było ponad 20 stopni, ale wspomnienia z zimy wracają.)Inez Co. Domy Kanadyjskie pisze:Najśmieszniejsze jest to, że takie teorie zwykle rozsiewają ci, którzy nigdy nawet przez chwilę nie byli w szkielecie.
-
Inez Co. Domy Kanadyjskie
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
W tym momencie siedzę w takim domu i od dwóch miesięcy (od końca lutego) włączam ogrzewanie sporadycznie, bo jest mi ciepło.
od końca lutego to jeszcze nie cała zima. W marcu było już ciepło, więc różnie to może być. Ja już spędziłem tak dwie zimy i po prostu wiem jak jest. Napisać na forum można niestety cokolwiek.
od końca lutego to jeszcze nie cała zima. W marcu było już ciepło, więc różnie to może być. Ja już spędziłem tak dwie zimy i po prostu wiem jak jest. Napisać na forum można niestety cokolwiek.
Ja osobiście wybrałabym jeszcze inną narodowość - dom po finlandzku
Mam tam kilku znajomych, którzy mieszkają w domach produkowanych przez firmę Omatalo. Byłam, spędziłam parę tygodni i uważam, że domy są cudowne. Podoba mi się ich klimat, to raz, a dwa, rzeczywiście jest w nich super ciepło. Nie jest to kwestia dogrzewania, ale odpowiedniego, super twardego fińskiego drewna, odpowiednich warunków prefabrykowania i wielkiej dbałości o każdy szczegół. Do tego odpowiednie materiały izolacyjne, okna, drzwi, wentylacja mechaniczna i ich świetne kominki i naprawdę taki dom prawie sam może się ocieplać. Fakt, potrzeba jeszcze wykonawcy, który dobrze to wszystko złoży do kupy i zamontuje różne urządzenia. W Polsce jest Fincomfort, który się tym zajmuje. To też firma, która ma korzenie Finlandzkie, więc wie ocb.
-
Nieszka16076
- Początkujący

Nie jestem ekspertem, ale jestem na etapie wybierania sposobu budowy domu i poważnie rozważam wraz z męzem konstrukcje szkieletowe (kanadyjskie, czy też skandynawskie - tego jeszcze nie wiemy). Jedna z rzeczy, o które nie martwiłabym się to ciepło - Skandynawia jest od nas chłodniejsza, spora część Kanadu również. Bardziej martwią mnie ceny. Dla Kanadyjczyków i Skandynawów domy drewniane to najtańsze rozwiazanie, bo sa to obszary gęsto zarośnięte lasami z niewielką populacją. Surowiec zatem musi być tańszy niż w Polsce