jak wykonac dobra izolacja fundamentu istniejacego domu

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Łukasz pkow
Początkujący
Początkujący

jak wykonac dobra izolacja fundamentu istniejacego domu

Post autor: Łukasz pkow »

dobra izolacja fundamentu istniejacego domu
witam mam problem poniewaz wdziera mi sie do piwnicy jest to stary domek liczacy około 35 lat podpiwniczony i teraz pytanie do tych co sie na tym znaja jak najlepiej zrobic taka izolacje fundamentowa dodam ze bede to robił sam ale nie wiem jakich produktów użyc,ktos mi doradzał zeby odkopac wymalowac dwa razy dysterbitem a potem połozyc folie zwana kubełkowa tylko czy to wystarczy ??
prosze o pomoc z góry dziekuje

Leon_on2
Początkujący
Początkujący

Re: jak wykonac dobra izolacja fundamentu istniejacego domu

Post autor: Leon_on2 »

Witam, mam bardzo podobny problem. Niedawno kupiłem dom w budowie na terenie wilgotnym, na ziemi torfowej. Aby nie mieć problemów z wilgocią chciałbym odpowiednio zaizolować fundamenty. Kiedy nieco je odkopałem, zauważyłem,że są bardzo kruche (dom stał niedokończony 10 lat).
Czytałem wiele na ten temat, ale mam nadzieję,że tu znajdę najlepszą i najbardziej precyzyjną odpowiedź. Co zrobić, aby nie mieć problemów z wilgocią w domu? Czym i w jaki sposób zaizolować fundamenty? Bardzo proszę o radę.

ulisses
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: ulisses »

Witam,

polecam nowatorskie rozwiązanie jakim jest powłoka poliuretanowa Line-x. Rozwiązanie gwarantujące 100% pewności braku wody w budynku i to przez wiele lat. Przykładowe wykonanie i coś do poczytania pod linkiem http://line-x.pl/index.php/pl/component ... ntowe.html

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Leczenie na odległość nie zawsze rokuje wyzdrowieniem pacjenta.
Radzę na miejsce ściągnąć kompetetną osobę.
Woda, wilgoć którędy się "wdziera", jakie izolacje są dobrze wykonane ? pozima fundamentów, podposadzkowa w piwnicy.
Dysperbit i folia kubełkowa to takie minimum dla niewielkiej ilości sporadycznie powstałej wilgoci w gruncie.
Potocznie się pisze lub mówi pomalować 2 x dysperbitem, właściwe jest określenie zużycia odpowiedniej ilości materiału na metr kwadratowy aby uzyskać powłokę o wymaganej grubości.
Fundamenty, które się kruszą to może być poważna sprawa, warto aby obejrzał konstruktor.
Zbyt mało precyzyjne dane aby udzielić konkretnej odpowiedzi i zaordynować właściwe w miarę tanie i skuteczne leczenie.

Melting_SA

Post autor: Melting_SA »

Obrazek

więcej o kosztach i warunkach wykonawczych 606595043

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sławek12 »

Ok. ale izolacja to nie wszystko. Prawidłowe postępowanie w tym przypadku to zastosowanie np. izolacji pionowej w postaci izolacji bitumicznej i następnie zastosowanie np. w/w maty... Jednak w przypadku kiedy rejon fundamentu miałby mieć kontakt chociażby okresowo z wodami gruntowymi niezbędne byłoby wykonanie drenażu, który pozwoliłby utrzymywać wodę na odpowiednim poziomi (przypomnijmy, że wszelkiego rodzaju izolacje pionowe czy poziome w czasie pracy fundamentu mogą ulegać przerwaniu, a producenci folii nie informują o tym, iż lubi ona kruszeć...

JBZ

Post autor: JBZ »

O izolowaniu cieplnym mówię na wykładzie NR 3, zaś o hydroizolacjach na wykładzie NR 17.
Zapraszam.

krisof1
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisof1 »

Wykonujemy izolacje poziomą w istniejących
budynkach metodą cięcia muru,tzw.podcinka która daje
100% pewność że wilgoć kapilarna nie powróci do
końca trwałości technicznej budynku. Obrazek
Wykonujemy izolacje poziomą w budynkach metodą cięcia tzw.podcinka która daje 100% pewnośc że wilgoć kapilarna nie powróci do końca trwałości technicznej budynku.

Klimateo
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Klimateo »

Witam,

Jesteśmy specjalistami w dziedzinie izolacji przeciwwilgociowych, osuszania budynków i odgrzybiania lecz tak jak wcześniej zostało napisane, na odległość nie ma możliwości doradzić ponieważ wiele aspektów wpływa na decyzję.

W każdym przypadku sprawdza się nasza zasada aby podchodzi indywidualnie do każdego przypadku.

Przy izolacji pionowej warto zrobić izolację termiczną najlepiej pianką XPS.
Do tego masy bitumiczne i folia kubełkowa, lecz czy to wystarczy, trudno powiedzieć nie widząc budynku.
Jeśli mamy do czynienia z wodami gruntowymi czy opadowymi należy wykonać drenaż obwodowy.

Jeśli chodzi chodzi o materiały bitumiczne, w zależności od naporu wody...
Można użyć np. Deitermann Superflex 10 oraz do gruntowania Deitermann Eurolan.

Należy zastanowić się również nad izolacją poziomą czyli iniekcją krystaliczną...

Szczerze, znamy wielu klientów, którzy robili izolację sami, a następnie korzystali z naszych usług ponieważ zrobili to źle.

Przekonali się, że warto korzystać z usług Specjalistów będących w swoim fachu i warto wydać na nich pieniądze.

Pozdrawiam

Technik Klimateo

Grupa Klimateo

www.Klimateo.pl
biuro@klimateo.pl

Tel.: 509 818 715
Fax: 48 384 78 12

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”