wentylacja do kotłowni

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

wazny
Początkujący
Początkujący

wentylacja do kotłowni

Post autor: wazny »

Witam wiem że są fachowcy na tym forum i pomogą.Muszę zrobić nad piecem CO w kotłowni kratkę wentylacyjną i podłączyć się do komina który znajduje się w garażu obok kotłowni,tak więc ta rura która pójdzie przez garaż pod sufitem z jakiego materiału ma być z tego co słyszałem to z pcv odpada

samouk

Re: wentylacja do kotłowni

Post autor: samouk »

Z tego, co piszesz, trudno się "połapać", co właściwie kombinujesz?? :roll: Jaka rura pod sufitem?? :shock: Jeśi kratka w kotłowni, to najlepiej tradycyjnie - z boku w kanale systemowym lub murowanym.
Pozdrawiam

wazny
Początkujący
Początkujący

samouk pisze:Z tego, co piszesz, trudno się "połapać", co właściwie kombinujesz?? :roll: Jaka rura pod sufitem?? :shock: Jeśi kratka w kotłowni, to najlepiej tradycyjnie - z boku w kanale systemowym lub murowanym.
Pozdrawiam
Nic nie kombinuje tylko piec mam koło ściany przez którą mam się przebić,a do komina mam jakieś 1,5 metra gdzie znajdują się kanały wentylacyjne,tak więc jakoś muszę dociągnoć rure to pomyślałem że pod sufitem ewentualnie pózniej zamaskuje płytą KG

samouk

Taka "grawitacyjna" pseudowentylacja (poziomy odcinek 1,5 m) nie będzie działać i żaden kominiarz jej nie odbierze (szczególnie, że dotyczy to kotłowni).
Pozdrawiam

wazny
Początkujący
Początkujący

samouk pisze:Taka "grawitacyjna" pseudowentylacja (poziomy odcinek 1,5 m) nie będzie działać i żaden kominiarz jej nie odbierze (szczególnie, że dotyczy to kotłowni).
Pozdrawiam
Ciekawe skoro w planach mam właśnie tak i oprócz tej wentylacji to jeszcze na ścianie zewnętrznej w kotłowni mam dwie wentylacje jedna na dole a druga u góry i co ty na to

samouk

wazny pisze: Ciekawe skoro w planach mam właśnie tak i oprócz tej wentylacji to jeszcze na ścianie zewnętrznej w kotłowni mam dwie wentylacje jedna na dole a druga u góry i co ty na to
A ja na to - nie jestem JASNOWIDZEM (nic o tym nie pisałeś :lol: )
Ten otwór na górze, to WYWIEW, a ten na dole, to NAWIEW. Masz kotłownię przystosowaną do kotłów z otwartą komorą spalania i PODSTAWOWA wentylacja, to właśnie te dwa otwory.
A o tę rurę pod sufitem zapytaj teraz swojego "projektanta".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”