Wilgoć i grzyb na ścianach

Wilgoć w domu to trudny, ale często spotykany przypadek, szczególnie w starszych budynkach. Jak się jej pozbyć? Co zrobić by mieszkać w suchym, zdrowym domu? Jakie są sposoby osuszania budynków i murów? W tym dziale znajdziesz podpowiedzi co robić, by pozbyć się wilgoci i jej skutków.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

natalcia
Początkujący
Początkujący

Wilgoć i grzyb na ścianach

Post autor: natalcia »

Witam serdecznie !!!

Mam problem z 9 letnim budynkiem mieszkalnym,który został pobudowany od podstaw.Na terenie suchym piaszczystym,gdzie nie znajdują się żadne tereny podmokle.Dom jest zbudowany z suporeksu z zewnątrz 24 cm + 5 cm ocieplenia styropian + 12 cm suporeks + 5 cm styropian.Mury budynku wewnątrz są ocieplone.Strop domu jest wykonany z terivy.Pierwsze lata strop był nie ocieplony.W domu od początku były zamontowane okna plastikowe.Jak zaczęła wychodzić nadmierna pleśń zostały zamontowane w każdym pomieszczeniu kratki wentylacyjne.Kilka miesięcy temu został ocieplony strych czyli teriva styropianem 5 cm.Budynek posiada ogrzewanie centralne opalem miałowym.Po ociepleniu terivy zwiększyła się temperatura w pomieszczeniach,ale w dalszym ciągu borykamy się z grzybem w górnych i dolnych narożnikach i skraplaniu się wody z okien.Pomieszczenia są codziennie wietrzone.
Prosimy o rade co można jeszcze zrobić by zwalczyć wilgoć i grzyb,bo już nie wiemy co stosować żeby zwalczyć ten problem.

Dziękuję serdecznie za porady :)

Awatar użytkownika
BRICKI
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Wilgoć i grzyb na ścianach

Post autor: BRICKI »

zamontowac w oknach nawiewniki higrosterowane pomagaja utrzymac odpowiednia wilgotnosc w pomieszczeniach.a pojawianie sie grzyba w dolnych i gornych naroznikach moze sugerowc ze tam własnie sa mostki termiczne
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki

INIEKCJA KRYSTALICZNA

Post autor: INIEKCJA KRYSTALICZNA »

tak jak kolega powiedział zamontować nawiewy w oknach, bo niezbędna jest wentylacja ale nic po niej gdy nie ma cyrkulacji powietrza, w narożnikach jako pierwsza wychodzi wilgoć gdyż jest tam najmniejsza cyrkulacja powietrza i często gęsto pojawia się wilgoć użytkowa, a mostek termiczny też może być tego przyczyną choć nie koniecznie!!

pozdrawiam zespół greenteam

INIEKCJA KRYSTALICZNA

DRYTERM
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: DRYTERM »

Z opisu wynika że ściany ocieplone są od wewnątrz styropianem 5 cm. Czy styropian wykończony jest tynkiem gipsowym??

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Post autor: Executive »

Rdzeń ściany + styropian + rdzeń ściany + styropian. Tylko w jakiej kolejności od strony zewnętrznej? Wg mnie, ściany się "kiszą" - i tak jak koledzy napisali - problemy z wentylacją. Tylko nie kubatury wnętrza, ale problem widzę w ścianach.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe

Klimateo
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Klimateo »

Ocieplenie ścian wewnątrz jest zbędne ponieważ ściany się "kiszą".

Budynek jest ocieplony więc nie ma mostków chyba, że przy suficie i podłodze są jakieś przerwy w połączeniach płyt styropianu.

O nawiewnikach nie będę wspominał ponieważ koledzy już wytłumaczyli jak ważną rolę odgrywają w budynkach, a tym bardziej z nowymi oknami.

Pozostaje jeszcze usunięcie grzyba, a więc wykwitów i grzybni.

Najlepiej zlecić to profesjonalniej firmie.

Firma Klimateo jako Lider w Osuszaniu Budynków, Odgrzybianiu, Ozonowaniu i Izolacjach Przeciwwilgociowych prowadzimy również montaż nawiewników higrosterowalnych.
Koszt 1 szt. nawiewnika higrosterowalnego renomowanej marki oscyluje w granicach od 170 zł brutto.

Osuszanie rozpoczyna się od 16 zł netto.

Jeśli chodzi o odgrzybianie wraz z ozonowaniem, ceny rozpoczynają się od 350 zł netto.
Cena jest uzależniona od metrażu i stopnia zagrzybienia

W razie jakichkolwiek pytanie zapraszam do kontaktu

Pozdrawiam
Technik Klimateo

INIEKCJA KRYSTALICZNA

Post autor: INIEKCJA KRYSTALICZNA »

INIEKCJA KRYSTALICZNA

usuwanie wilgoci, osuszanie budynków, odtwarzanie izolacji przeciwwilgociowej

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sławek12 »

Ale najpierw trzeba zapobiec ciągłemu kontaktowi wód gruntowych z fundamentem budynku. Jeśli problem wód przy fundamencie będzie rozwiązany następnie można osuszać, izolować itd.
Polecam firmę, która zajmuje się uwalnianiem brył domów od wód gruntowych, mają swoją stronę internetową:

http://www.geo-technika.pl
tel. 660-756-246

Pozdrawiam!

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

Sławek12 pisze:Ale najpierw trzeba zapobiec ciągłemu kontaktowi wód gruntowych z fundamentem budynku. Jeśli problem wód przy fundamencie będzie rozwiązany następnie można osuszać, izolować itd.
Polecam firmę, która zajmuje się uwalnianiem brył domów od wód gruntowych, mają swoją stronę internetową:

geo-technika.pl

Pozdrawiam!
panowie najpierw to klient powinien się skontaktować z kominiarzem i usprawnić wentylację jak mu w pierwszych postach radzono. bo opisywane przez niego problemy właśnie wskazują na braki w tej dziedzinie
do reklamy jest dział reklam .
a wtrynianie swojego teemu czy zaprzyjaźnionej stronki gdzie popadnie z całą pewnością nie uwiarygodni Was jako rzetelnych wykonawców w zakresie prac , gdzie wiarygodność jest niestety podstawą
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sławek12 »

Ależ nikt tu nikogo nie uwiarygadnia. Snuje Pan jakieś chore insynuacje... Nikogo nie trzeba uwiarygadniać, gdyż Geo-Technika jest specjalistą w swojej branży... zapewne jak Pan w swojej.

Jeśli chodzi o ścisłość... Przecież to Pan prosi osoby zainteresowane danym tematem aby pisały na prywatny i w ten sposób naganiacie sobie klientów...

Forum służy wymianie poglądów i doradztwu. Skoro Pan doradza, ja również mogę. Jeśli chodzi o konkrety to może publicznie przedstawimy kto posiada dyplom jakiej uczelni i jakie zlecenia przerabiał... Jeśli nie jest Pan zainteresowany proszę nie oczerniać ludzi i w ten sposób podnosić swój domniemany prestiż, którego nikt tutaj nie może zweryfikować.

Pozdrawiam serdecznie.

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Sławek12 pisze:Ależ nikt tu nikogo nie uwiarygadnia. Snuje Pan jakieś chore insynuacje... Nikogo nie trzeba uwiarygadniać, gdyż Geo-Technika jest specjalistą w swojej branży... zapewne jak Pan w swojej.

Jeśli chodzi o ścisłość... Przecież to Pan prosi osoby zainteresowane danym tematem aby pisały na prywatny i w ten sposób naganiacie sobie klientów...

Forum służy wymianie poglądów i doradztwu. Skoro Pan doradza, ja również mogę. Jeśli chodzi o konkrety to może publicznie przedstawimy kto posiada dyplom jakiej uczelni i jakie zlecenia przerabiał... Jeśli nie jest Pan zainteresowany proszę nie oczerniać ludzi i w ten sposób podnosić swój domniemany prestiż, którego nikt tutaj nie może zweryfikować.

Pozdrawiam serdecznie.
pozwoli Pan jesteśmy w temacie gdzie głównym problemem jest wilgoć bytowa wewnątrz lokalu mieszkalnego więc podważam tylko zasadność Pańskiego wpisu o drenowaniu w tym akurat temacie i traktuję jako spam .
Wyjaśnijmy to sobie :
nie podważam ani Pańskiej wiedzy , ani Pańskich umiejętności tylko że w tym akurat temacie dochodzi do paradoksu zamiast poprawienia wentylacji proponuje Pan dreny .
umówmy się że to nie całkiem tak :).

pozdrawiam

crewro
Początkujący
Początkujący

Post autor: crewro »

Mogę dać Ci małą poradę co dop rzeciwdziałaniu wyjścia tego grzyba na jakiś czas.

Tylko że to będzie gdzieś na 6-8 lat. po pierwsze...

Musisz zrobić tak jak już mówiono mikrowentylacje w oknach, po drugie...

ja bym tego grzyba pomalował farbą specjalna na grzyba, po wyschnięciu (1dzien) pomalowałbym obojętnie jaką masz farbą olejną najlepiej biały mat. i po 3 godzinach zabralbym sie do malowania emulsją... i mówię Ci za 6 lata może coś małego wyjść ale nie musi.

no to chyba najtańszy sposób. I mi już dobrze znany.

ps. nie łam sie bo odgrzybiałem nawet całe mieszkania takim sposobem. Wszystko bylo z regipsów i całe zagrzybiałe. :/ katorga. ale zostało zrobione i po 4 latach nic nie widać . sprawdzony sposób
Mocna Ekipa Budowlana.

Goga
Początkujący
Początkujący

Post autor: Goga »

Chcę kupić stary dom z cegły.Jest to dom parterowy,niepodpiwniczony.W 3 pomieszczeniach na niektórych odcinkach muru na wysokości 1 m od podłogi jest wilgoć.Dom nigdy nie był zalany przez powódź.Czy może jest przyczyną brak izolacji poziomej w budynku ponieważ dom był bardzo dawno temu budowany.Co należałoby zrobić,żeby pozbyć się tego zawilgocenia.Dom do tej pory nie posiada ogrzewania tylko jeden piec w kuchni.Przez okres 3 lat dom stał pusty.Czy ta wilgoć jest możliwa do usunięcia i jakie przypuszczalnie mogą być koszty usunięcia grzyba na 1m2.Proszę o poradę. :D
Porczak Małgorzata

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Goga pisze:Czy ta wilgoć jest możliwa do usunięcia i jakie przypuszczalnie mogą być koszty usunięcia grzyba na 1m2.Proszę o poradę. :D
Witam
zdecydowanie jest do usunięcia .
koszty zależne od wybranej technologii wykonania zabezpieczenia oraz wielkości obiektu
pozdrawiam

Goga
Początkujący
Początkujący

Post autor: Goga »

Dziękuję za odpowiedź.Proszę mi napisać jaką mogę użyć technologię która zadziała na tego grzyba i jakie są jej koszty(dom ma 100m2).Jaką będę miała gwarancję,że ten grzyb nie wróci?Proszę o odpowiedź.
Porczak Małgorzata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Osuszanie budynków - wilgoć i grzyb na ścianach”