Kto wyliczy?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Fervex

Kto wyliczy?

Post autor: Fervex »

Kto moze mi wyliczyc fundamenty tzn ile by kosztowal material na postawinie ich a ile robocizna. Mam rzuty fundamentow. nie umiem odczytac tegop rysunku tzn jak to obliczyc ile o jest metrow itd. Kto mi pomoze?? Na maila wysle rzut!! Prosze o pomoc

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

Post autor: Krzysztof »

Obliczenie metrów sześciennych sam możesz wyliczyć. To jest czysta matematyka - wysokość fundamentów razy szerokość razy długość (wszystko w metrach) = ilość potrzebnych metrów sześciennych:). Zbrojenie - jak kupisz 5 kg. drutu wiązałkowego to będziesz miał na całą bydowe do fundamentów, wieńca, nadproży itd. Drut zbrojony - masz długość wszystkich fudamentów - mnożysz razy 4 (bo zbrojenie ław potrzebuje 4xnajczęściej 12 mm, i masz długość potrzebnego zbrojenia. (każdy drut na składzie ma 12 metrów długości, więc dzielisz wynik na 12, i masz ilość prętów:) Żebra - Zbrojenie ma żebra, co 30-40 cm - zależnie co masz w projekcie (najczęściej fi 5 miękki). Jak masz ilość metrów fundamentów - to dzielisz przez odległość między każdym żebrem, i masz ilość potrzebnych żeber:) Potem liczysz ile drutu potrzeba na wykonanie każdego żebra - liczysz wysokość zbrojenia razy 2 dodać szerokość zbrojenia razy 2 (wsio w metrach) i dodajesz jakieś 0,12 metra na zagięcia. Potem mnorzysz długość drutu do jednego żebra razy ilość żeber.:) - I masz materiał potrzebny do zrobienia fundamentów. Nie wiem ile Cie będzie kosztować robota, ja wszystko robiłem sam, i nie wiem ile to teraz mogłoby kosztować. Jak chcesz, to prześlij rzuty na sszczota@vp.pl - Ja to przelicze, a ty sobie jeszcze sprawdzisz i będzie pewność:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”