Jaki pelet używacie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki pelet używacie?
Witajcie, napiszcie na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupie peletu.
Mam zamiar zacząć ogrzewać sobie nim dom, jeszcze trochę czasu będzie do tego, ale już poszukuję informacji.
Mam zamiar zacząć ogrzewać sobie nim dom, jeszcze trochę czasu będzie do tego, ale już poszukuję informacji.
Re: Jaki pelet używacie?
Hej, na pewno na kaloryczność paliwa, wilgotność, czystość, no i poszukać w miarę odpowiedniej ceny 
aha i jak znajdziesz jakąś ciekawa ofertę, to najlepiej dzwonić do producenta i się dowiadywać.
Witaj,
Pellet najlepszy jakościowo to przede wszystkim pellet drzewny, słonecznikowe i inne pochodne od bioenergetyków posiadają z zasady mniejszą kaloryczność, natomiast pozostawiają większą ilość popiołu i zanieczyszczeń w piecu.
PS: Nie bardzo wiem po co kolega sugeruje Ci kontaktowanie się z producentami pelletu - Ci zazwyczaj indywidualnych zleceń nie realizują, gdyż całość planowanej produkcji jest zazwyczaj kontraktowana z rocznym wyprzedzeniem.
Pellet najlepszy jakościowo to przede wszystkim pellet drzewny, słonecznikowe i inne pochodne od bioenergetyków posiadają z zasady mniejszą kaloryczność, natomiast pozostawiają większą ilość popiołu i zanieczyszczeń w piecu.
PS: Nie bardzo wiem po co kolega sugeruje Ci kontaktowanie się z producentami pelletu - Ci zazwyczaj indywidualnych zleceń nie realizują, gdyż całość planowanej produkcji jest zazwyczaj kontraktowana z rocznym wyprzedzeniem.
Robert
ja bym proponowal pelet barlinka jesli ktos jeszcze szuka podpowiedzi. Ma te przewage ze w wiekszosci jest produkowany z trocin iglastych.
Na forum można znaleźć wiele informacji odnośnie pelletu,wystarczy tylko trochę poszukać. A szczególną uwagę należy zwrócić na wilgotność i kaloryczność. Wg mnie najlepiej sprawdza się pellet drzewny.
Kotły
Ja uzywam GoldPellets i bardzo dobrze sie spala, nie blokuje slimaka i zostawia malo popiolu