Pelet - jaki kociol?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

codylj
Aktywny
Aktywny

Pelet - jaki kociol?

Post autor: codylj »

Witam,

chce zakupic kociol na pelet(+opcja palenia innym paliwem np drewno, eko-groszek)

na rynku jest sporo kotlow: od 2000 do 12000

czy lepiej zainwestowac w kociol np heinz (12ooo) moze kostrzewa - ok 8000 czy raczej szukac czegos tanszego?

z drugiej strony czy ponoszenie takiego kosztu jest uzasadnione?

pozdr.

Codylj

Pawe77
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Pelet - jaki kociol?

Post autor: Pawe77 »

Ja kupiłem kocioł ze średniej półki cenowej - D'Alessandro CSI i nie żaluje zakupu. Kociołek pracuje bezawaryjnie i nie musze poświęcać mu dużo czasu - automatyczna zapalarka rozpala za mnie a sterownik sam dobiera ustawienia aby trzymać odpowiednio temperature w domu. Wiadomo że to nie jest jak z gazem - trzeba czasem przeczyscic kocioł, wybrac popiol czy podsypac do zasobnika no ale w kieszeni ile zostaje. Palenie pelletem nie jest tak drogie jak wiekszosc uwaza, moge u siebie spalac tez ekogroszek ale wole palic pelletem bo i czysciej, wygodniej a cenowo nie ma takiej wielkiej roznicy.

tombek
Aktywny
Aktywny

Post autor: tombek »

Pewnie ze jest uzasadnione, będziesz miał dużą wygodę. Palenie peletem jest bardzo wygodne, bo
nie ma syfu, brudu a poza tym automatycznie sie podaje. Nie mówiąc juz o praktycznie zerowej
emisji co2, a nie wiadomo czy za to za jakiś czas kar nie bedzie, wiec inwestycja według
mnie trafiona.

Mawi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mawi »

Witam Wszystkich na forum. Mam bardzo podobne zdanie jak Moi Przedmówcy. Palenie peletem jest bardzo wygodne,trzeba tylko dopasować odpowiedni rodzaj kotła. Możesz napisać jaki budżet posiadasz na jego zakup?
Kotły

tombek
Aktywny
Aktywny

Jeśli chodzi o kotły to taki typowy 25kw dobry jest np Cichewicza Futuro, wiem że nawet w Niemczech sporo ich sprzedają

tombek
Aktywny
Aktywny

Dodam jeszcze, że Cichewiczowe kotły mają żeliwne palniki które nie odkształcą sie przy paleniu peletu tak jak inne palniki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”