wylewka na papie-szkodliwe?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
wylewka na papie-szkodliwe?
jestem w trakcie remontu szeregowca z lat 90-tych, na stropach pod wylewką jest papa + cienka warstwa styropianu.
Czy to prawda że papy nie stosuje sie do izolacji posadzek ze wzgledu na to że wydziela substancje rakotwórcze.
Mój fachoweic sugeruje skucie wylewek i zrobienie nowych jednakże koszt tego jest dość znaczny.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację dotyczącą szkodliwość papy na zdrowie.
Czy to prawda że papy nie stosuje sie do izolacji posadzek ze wzgledu na to że wydziela substancje rakotwórcze.
Mój fachoweic sugeruje skucie wylewek i zrobienie nowych jednakże koszt tego jest dość znaczny.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację dotyczącą szkodliwość papy na zdrowie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z rakiem to przesada, ala skuć trzeba. Izolacja termiczna od gruntu to min 30 cm styropianu. Ogrzewanie, będzie notorycznie drozało, a do gruntu ucieka znaczna ilość ciepła (porównywalnie ze ścianą i dachem razem), a dołożyć izolacji już się nie da. Druga sprawa to wilgotność i grzybek. Przy remoncie zapewne wymienisz okna na szczelniejsze, więc wzrośnie wilgotność względna. Przy nieizolowanej podłodze wilgotność na dole będzie tak duża, że zagrzybienie jest bankowe.
dzieki, jednakże zapomniałem dodać że problem dotyczy stropów od parteru wzwyż, a budynek jest podpiwniczony, w piwnicy wylewek nie ma i tam mam zamiar dać gruby styropian.
natomiast w moim przypadku ze wzgledu na to że są to wyższe kondygnacje raczej interesuje mnie problem papy a nie cienkiego styropianu.
czy jest sens skuwania wyleki i kadzenia nowej ze względu na rzekomą szkodliwość papy?
w jakim stopniu papa jest szkodliwa? będę wdzieczny o opinie lub linki to stron o szkodliwości papy (ja nic nie mogę znaleźć na ten temat).
natomiast w moim przypadku ze wzgledu na to że są to wyższe kondygnacje raczej interesuje mnie problem papy a nie cienkiego styropianu.
czy jest sens skuwania wyleki i kadzenia nowej ze względu na rzekomą szkodliwość papy?
w jakim stopniu papa jest szkodliwa? będę wdzieczny o opinie lub linki to stron o szkodliwości papy (ja nic nie mogę znaleźć na ten temat).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
dziękuję za opinie, ze wzgledu na koszty raczej nie jestem skłonny do skuwania wylewki jesli to nie jest konieczne.
mam natomiast dodatkowe pytanie:
Jak odróżnić papę asfaltową od smołowej?
z różnych źródeł doszedłem do informacji że szkodliwa jest papa smołowa, używana w latach 60 i 70 do izolacji stropów.
dzięki za pomoc
mam natomiast dodatkowe pytanie:
Jak odróżnić papę asfaltową od smołowej?
z różnych źródeł doszedłem do informacji że szkodliwa jest papa smołowa, używana w latach 60 i 70 do izolacji stropów.
dzięki za pomoc
Nic nie musisz skuwać - nie słuchaj głupich rad. 30 cm styropianu - zgoda, ale jakbyś budował dom pasywny od podstaw. Papa nie jest szkodliwa bardziej niż każdy inny dopuszczony do użycia materiał.
Jak ci papa nie rozpuściła styropianu to jest to całkiem nowoczesny produkt. Kto ci głupot o tej papie nawciskał?
Jak ci papa nie rozpuściła styropianu to jest to całkiem nowoczesny produkt. Kto ci głupot o tej papie nawciskał?
miłego dnia