opłata? ? ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
piotrek1979
- Początkujący

opłata? ? ?
Parę miesięcy temu kupiłem działkę budowlaną od firmy "x".Z początku miała to być lokata ale z czasem podjąłem decyzję o przyszłorocznej budowie domku.Na początek zamierzałem ja uzbroić tj. : woda,prąd i szambo.A tu po kilku miesiącach liścik od firmy(w rzadnym wypadku od gminy) od której nabyłem działkę,że podpisano umowę z firmą która wykona na osiedlu domków instalację kanalizacyjną, i w zwiążku z tym kwota nalezności z mojej strony wynosi 5.000zł.Ponadto firma podaje adres podwykonawcy w którym to dowiemy się ile mamy zapłacić za podłączenie się od insatlacji biegnącej pod przyszłą jezdnią do posesji i za studzienkę.Przyznam szczerze że do tej pory myślałem że za podłączenie od kanalizy do posesji musze zapłacic a nie za samą budowę kanalizy też.Takie listy dostali wszyscy właściciele działek w okolicy ale z tego co wiuem praktycznie nikt nie zapłacił.Wiekszość ludzi z którymi rozmawiam twierdzi że firma po prosty chce po prostu pomniejszyć swoje koszty z wiązane z instalacją kanalizy.Prosze o porade czy są jakieś unormowania ze musze zapłacic ?,czy mnie interesuje tylko podłączenie od kanalizy do domku i za to tylko płace?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

gmina
Sugeruje przejsc sie do urzedu gminy i lokalnego wodociagu, isytuacje wyjasnic - byc moze jest to proba wyludzenia - raz za kanalize placi gmina a firma chcac zwiekszyc swoj zysk obciazyc chce wlascicieli nieruchomosci.