Jaka gruba izolacja
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
fervex
Jaka gruba izolacja
Mam takie pytanie. mam juz projekt domku jest on z poddaszem uzytkowym> moj wymazony projekt itd itp. Znajomi mowia ze zle zrobilem ze mam dom z poddaszem uzytkowym, Ze cieplo szybko ucieka dachem i ze nie zarobie na ogrzewanie. Prosze doradzcie mi czym ocieplic dach tak by bylo jak najlepiej i jaka gruba warstwe polozyc. na dachu bedzie dachowka i dach nie ebdzie deskowany. Oto moze link do domu by zobaczyc o co mi chodzi http://www.archipelag.pl/domek.php?KatI ... ProjID=289 . prosze o porady!!. Moj mail fenomenalny@op.pl
Prawdą jest, że dachem ucieka duuuuuuuużo ciepełka, ale:
- Jak nie masz poddasza, to też masz dach i też ciepełko idzie do góry:)
- Przy obecnych sposobach ocieplenia... nie ma z tym problemu
- W projekcie masz napewno napisane co najmniej 20 cm wełny. Uważam, że to jest minimum tak samo jak 10 cm styropianu pod podłogą na parterze, i 5 cm na poddaszu.
- jeżeli jeszcze nie kupiłeś tego projektu zobacz na proponowane materiały ścian, komina, i izolacje cieplną. Obecnie jest moda na domki, w których jest poddasze, kiedyś robiono piwnice, a teraz sie od nich odchodzi... Moda kieruje rynkiem, a ten stważa najlepsze rozwiązania...
Będzie dobrze, nie wachaj sie poddasza, bo dach podkreśla smaczek domku:)
Pozdrawiam
- Jak nie masz poddasza, to też masz dach i też ciepełko idzie do góry:)
- Przy obecnych sposobach ocieplenia... nie ma z tym problemu
- W projekcie masz napewno napisane co najmniej 20 cm wełny. Uważam, że to jest minimum tak samo jak 10 cm styropianu pod podłogą na parterze, i 5 cm na poddaszu.
- jeżeli jeszcze nie kupiłeś tego projektu zobacz na proponowane materiały ścian, komina, i izolacje cieplną. Obecnie jest moda na domki, w których jest poddasze, kiedyś robiono piwnice, a teraz sie od nich odchodzi... Moda kieruje rynkiem, a ten stważa najlepsze rozwiązania...
Będzie dobrze, nie wachaj sie poddasza, bo dach podkreśla smaczek domku:)
Pozdrawiam
-
fervex
No wlasnie jesli chodzi to tak: dom bedzie budowany z ytonga gdyz znajomy ma postawiony z tego swoj sklep i jest super jest tam naparwde cieplo uwazam ze lepiej niz porotherm plus wata . No ale o gustach sie nie gada. kazdy robi jak chce. Na posadzke poloze styropian. dam 20 nie bede mial piwnicy. ale ten dach cholerny sam nie wiem pzreciez nie dam chyba pol metra waty? to nie chodiz o kase ale o mozliwosci.
20 cm styropianu na posadzce, czy to nie za dużo (dałbym 15cm) ?... chodzi mi o kase na ten styropian... ale jak chcesz - gusta każdy ma swoje... a na dach są dwa wyjścia
- albo dajesz tyle ile krokwie mają wysokości - to będzie jakieś niecałe 20 cm;
- albo dać jakieś 25 cm. z tym, że tytaj też jest kruczek; Musisz sprawdzić jakie grubości wełny robią producenci, poza tym, musisz dawać podbitki pod krokwie, aby wełna sie zmieściła:); uważam, że 25 cm to jest wystarczająco - moi sąsiedzi mają w przedziale 18 - 25 cm, nie znam nikogo, kto pobił ten wymiar. Uważaj na wentylacje w domu, aby każdy pokuj - szczególnie kuchnia i łazienka miały osobny komin wentylacyjny, bo będziesz miał jak w termosie:). A co do ścian, to uważaj z ytong jest miły, bo sie pięknie tnie, i jest łatwy w obrubkach np. na elektryke, też uważam, że to lepsze od porothermu, ale zobacz jeszcze na keramzyt "Optiroca"- też ekologiczny i jednowarstwowy nie wiem jak ytong, ale optiroc przy 36,5 cm grubości daje 0,29 przewodności ciepła:)
Mam nadzieje, że pomogłem;)
- albo dajesz tyle ile krokwie mają wysokości - to będzie jakieś niecałe 20 cm;
- albo dać jakieś 25 cm. z tym, że tytaj też jest kruczek; Musisz sprawdzić jakie grubości wełny robią producenci, poza tym, musisz dawać podbitki pod krokwie, aby wełna sie zmieściła:); uważam, że 25 cm to jest wystarczająco - moi sąsiedzi mają w przedziale 18 - 25 cm, nie znam nikogo, kto pobił ten wymiar. Uważaj na wentylacje w domu, aby każdy pokuj - szczególnie kuchnia i łazienka miały osobny komin wentylacyjny, bo będziesz miał jak w termosie:). A co do ścian, to uważaj z ytong jest miły, bo sie pięknie tnie, i jest łatwy w obrubkach np. na elektryke, też uważam, że to lepsze od porothermu, ale zobacz jeszcze na keramzyt "Optiroca"- też ekologiczny i jednowarstwowy nie wiem jak ytong, ale optiroc przy 36,5 cm grubości daje 0,29 przewodności ciepła:)
Mam nadzieje, że pomogłem;)