????Jaki podgrzewacz do 30m^2 mieszkania?????????

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

crewro
Początkujący
Początkujący

????Jaki podgrzewacz do 30m^2 mieszkania?????????

Post autor: crewro »

Witam wszystkich na forum budowlanym,

Stanął przede mną mały problem, aczkolwiek nie mam pojęcia co do podgrzewania wody w łazience (umywalka i prysznic) i w kuchni do zlewozmywaka. Poradźcie mi coś forumowicze, ponieważ jest ich trochę tzn. elektryczny, gazowy, olejowy i może jeszcze jakiś.

Powiem też że raz na dzień dwie osoby będą się kąpać, pozmywać naczynia też trzeba. no i nie wiem naprawdę co może być lepsze.

Czekam na waszą opinie.

Z góry Dziękuję.
Mocna Ekipa Budowlana.

projektant_wr
Początkujący
Początkujący

Re: ????Jaki podgrzewacz do 30m^2 mieszkania?????????

Post autor: projektant_wr »

Witam

Poradźcie mi coś forumowicze, ponieważ jest ich trochę tzn. elektryczny, gazowy, olejowy i może jeszcze jakiś.

Chyba trzeba zacząć od tego jaki masz dostęp mediów ... czy do mieszkania masz doprowadzoną instalację ojeju?
Druga sprawa czy posiadasz miejsce na zamontowanie zasobnika c.w.u.
Jak wygląda obecna sytuacja ... czym podgrzewasz obecnie wodę?

Pozdrawiam
E.K.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: ????Jaki podgrzewacz do 30m^2 mieszkania?????????

Post autor: adamis »

Najtańszym inwestycyjnie i najefektywniejszym rozwiązaniem jest wiszący pojemnościowy zasobnik elektryczny. Pojemność zależy od ilości osób do obsłużenia.
Na 1 wystarczy 50L, 2 - 80-100.
Gazowy wymaga sporo kosztów i nie sprawdza się np. przy myciu naczyń. Tzn. owszem, dostarczy ciepłą wodę, ale w zbyt dużym strumieniu i w niestabilnej temperaturze. To samo dotyczy przepływowych podgrzewaczy elektrycznych.
Warto zainwestować trochę więcej kasy w zasobnik z anodą tytanową. Wytrzyma sporo dłużej i nie wymaga okresowej wymiany anody.
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”