CZY MOŻna PUŚCIC KANALIZACJĘ W ŚCIANIE ZEWNĘTRZNEJ

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

cezar_mj
Początkujący
Początkujący

CZY MOŻna PUŚCIC KANALIZACJĘ W ŚCIANIE ZEWNĘTRZNEJ

Post autor: cezar_mj »

Witam

Mam pytanie chciałbym puścic pionową rurę kanalizacyjną setkę z piętra w zewnętrznej ścianie (nośnej) domy z ceramiki. Przekrój wygjądałby następująco od zewnąrz styropian 12cm, cegła w pionie 6cm rura 10cm i znowu cegła 6cm. Cegły oczywiście zazębione w ceramikę z której będą ściany. Co sądzicie o takim rozwiązaniu czy nie osłabi to ściany nośnej i czy wogóle można tak zrobic

Pozdrawiam i dziękuję
Marcin

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

rura w scianie

Post autor: Paweł_Małek »

Witam
Nie polecam takiego rozwiazania - oslabi to sciane, a i tez uniemozliwi puzniej ewentualna wymiane rury.
Lepiej puscic rure w narozniku lazienki, otulic welna mineralna i zabudowac plytami g-k

cezar_mj
Początkujący
Początkujący

Post autor: cezar_mj »

Gdyby to było w łazience to nie ma problemu ale ten pion kanalizacyjny usytuowany jest na ścianie w jadalni/salonie a konkretnie istniala tam taka mała ścianka jakby rozgraniczająca te pomieszczenia w której szła owa kanaliza ze ścianki chcę zrezygnowac ale nie wiem co zrobic z tą cholerną rurą. podsuńcie prosze jakiś pomysł

Pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Widziałem takie genialne rozwiązanie tego problemu.
Gość rozłupał (nie rozcinał-ważne!)na pół kawał z grubsza ociosanego słupa sosnowego,wyżłobił środek tak,by zmieściła się tam rura 100 i skleił to pięknie oczywiście z rurą w środku.Efekt niesamowity!Taki słup można wkomponować w półki czy inne elementy wnętrza.
Ja bym jeszcze owinął oną rurę jakąś gumą.Są takie maty dźwiękochłonne w sklepach z lakierami i szpachlami samochodowymi.Tłumią super.
adam

j-j
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: rura w scianie

Post autor: j-j »

Paweł_Małek pisze:Witam
Nie polecam takiego rozwiazania - oslabi to sciane, a i tez uniemozliwi puzniej ewentualna wymiane rury.
Lepiej puscic rure w narozniku lazienki, otulic welna mineralna i zabudowac plytami g-k
Rura lecąca w pionie oslabi konstrukcję ściany?? Nie zgadzam się z tym.
A kiedy chcesz tą rurę wymieniać że tak się tego obawiasz? Przecież to nie zabawka. Tak myśląć nie prowadziłbym żadych rur w posadzce bo to dopiero byłaby zabawa przy wymianie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”