Witam
Mam pytanie chciałbym puścic pionową rurę kanalizacyjną setkę z piętra w zewnętrznej ścianie (nośnej) domy z ceramiki. Przekrój wygjądałby następująco od zewnąrz styropian 12cm, cegła w pionie 6cm rura 10cm i znowu cegła 6cm. Cegły oczywiście zazębione w ceramikę z której będą ściany. Co sądzicie o takim rozwiązaniu czy nie osłabi to ściany nośnej i czy wogóle można tak zrobic
Pozdrawiam i dziękuję
Marcin
CZY MOŻna PUŚCIC KANALIZACJĘ W ŚCIANIE ZEWNĘTRZNEJ
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

rura w scianie
Witam
Nie polecam takiego rozwiazania - oslabi to sciane, a i tez uniemozliwi puzniej ewentualna wymiane rury.
Lepiej puscic rure w narozniku lazienki, otulic welna mineralna i zabudowac plytami g-k
Nie polecam takiego rozwiazania - oslabi to sciane, a i tez uniemozliwi puzniej ewentualna wymiane rury.
Lepiej puscic rure w narozniku lazienki, otulic welna mineralna i zabudowac plytami g-k
Gdyby to było w łazience to nie ma problemu ale ten pion kanalizacyjny usytuowany jest na ścianie w jadalni/salonie a konkretnie istniala tam taka mała ścianka jakby rozgraniczająca te pomieszczenia w której szła owa kanaliza ze ścianki chcę zrezygnowac ale nie wiem co zrobic z tą cholerną rurą. podsuńcie prosze jakiś pomysł
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Widziałem takie genialne rozwiązanie tego problemu.
Gość rozłupał (nie rozcinał-ważne!)na pół kawał z grubsza ociosanego słupa sosnowego,wyżłobił środek tak,by zmieściła się tam rura 100 i skleił to pięknie oczywiście z rurą w środku.Efekt niesamowity!Taki słup można wkomponować w półki czy inne elementy wnętrza.
Ja bym jeszcze owinął oną rurę jakąś gumą.Są takie maty dźwiękochłonne w sklepach z lakierami i szpachlami samochodowymi.Tłumią super.
Gość rozłupał (nie rozcinał-ważne!)na pół kawał z grubsza ociosanego słupa sosnowego,wyżłobił środek tak,by zmieściła się tam rura 100 i skleił to pięknie oczywiście z rurą w środku.Efekt niesamowity!Taki słup można wkomponować w półki czy inne elementy wnętrza.
Ja bym jeszcze owinął oną rurę jakąś gumą.Są takie maty dźwiękochłonne w sklepach z lakierami i szpachlami samochodowymi.Tłumią super.
adam
Re: rura w scianie
Rura lecąca w pionie oslabi konstrukcję ściany?? Nie zgadzam się z tym.Paweł_Małek pisze:Witam
A kiedy chcesz tą rurę wymieniać że tak się tego obawiasz? Przecież to nie zabawka. Tak myśląć nie prowadziłbym żadych rur w posadzce bo to dopiero byłaby zabawa przy wymianie.