Witam,
chciałbym wybudować koło domu pomieszczenie gospodarcze (przylegające do jednej ze ścian domu z osobnym wejściem) ok 20-25m2 - z podłączeń będzie tam tylko elektryka - nic więcej
czego potrzebuję żeby coś takiego postawić - docelowo zrobiony zostanie z tego sklep - ale to kwestia 2-3 lat. (oczywiście chodzi mi o papierkowe sprawy :) co gdzie z kim do kogo ? )
jestem całkowicie zielony w tych sprawach :))
z góry dziękuję za odpowiedzi
pzdr
Wally
25m2 - pomieszczenie przy domu - czego potrzebuję ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: 25m2 - pomieszczenie przy domu - czego potrzebuję ?
Musisz otrzymać pozwolenie na budowę. Najłatwiej szukać na stronie internetowej miasta powiatowego, albo iść do Wydział Architektury, Planowania Przestrzennego i Budownictwa, który funkcjonuje w twoim regionie i tam zapytać co dokładnie donieść (nie wiem czy wszędzie tak samo się nazywa ten organ)
Re: 25m2 - pomieszczenie przy domu - czego potrzebuję ?
Kwestia budowy. Jeżeli budynek bedzie do 25 m kw. to mozesz to podciagnąć pod 'budynek gospodarczy' i nie musisz mieć zgody. Musisz zgłosic budowę (wiem ze we wrocławiu tego typu zgody załatwia sie w urzędzie wojewódzkim). Mogę cię wezwać o okazanie planów ale to rzadkość. Jeżeli w ciągu 30 dni nie dostaniesz decyzji odmownej albo pisma nakazującego ci wstrzymanie bydowy to możesz budować. A i jeszcze jeden na posesji nie może być wiecej niż 2 budynki gospodarcze czyli do 25 m kw. w inaczej musisz starac sie o zgodę,.