Jaka papa pod gont?

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

yaro11
Początkujący
Początkujący

Jaka papa pod gont?

Post autor: yaro11 »

Witam.
Właśnie stoję przed wyborem papy do przykrycia deskowania,na którą następnie będzie położony gont.
Fachowcy proponują mi jakąś papę wierzchniego krycia.Ja jednak myślę,że papa podkładowa jest lepszym wyborem np.Papa podkładowa Icopal Hydrobit V60 S24 12 ???
Prosiłbym o porady jakiej najlepiej papy użyć w cenie do 10zł/m2
Czy może być mocowana mechanicznie czy też tylko metodą termozgrzewania?
Z góry dziękuję za porady :wink:

Pozdrawiam.[/b]

Marcin89
Aktywny
Aktywny

Re: Jaka papa pod gont?

Post autor: Marcin89 »

Ja klade zwykla asfaltowol mocowana mechanicznie ale czesto spoyykalem sie ze zwykla papa izolacyjna z tego co wiem narazie nic nie cieknie.

bodeek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Jaka papa pod gont?

Post autor: bodeek »

Najlepiej zastosuj podkład jaki radzi producent. Przy grubych papach możliwe że od słońca będą przebijać na goncie ( o ile to mają być gonty bitumiczne) łączenia papy. Są też folie systemowe z warstwą bitumu wewnątrz. Grzanie nie jest konieczne bo montować pierwszą warstwę musisz mechanicznie a grzać możesz tylko łączenia. Podkład pod gonty musi być ułożony równo, bez zmarszczeń, dekarze powinni wiedzieć skoro to Ci robią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”