Przerobienie instalacjii Pilne!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
marcin160193
- Początkujący

Przerobienie instalacjii Pilne!!
Witam. chce przerobić instalacje mam w mieszkaniu bodajże typ TT lecz żadnego uziemienia. przewody mam jeszcze w aluminium, chce przerobić układ na TN-C-S, lecz nie wiem czy się da. ja sądzę że dało by się zrobić przez ogranicznik przepięć, ale nie jestem pewien. to dom 4 rodzinny każdy ma oddzielny licznik mam przewód L1 i N. niedługo wyjeżdżam i chciałbym zdążyć z przerobieniem, a nie mam pieniędzy na wynajęcie elektryka. pomóżcie mi przerobić instalacje i może zaproponujcie jakieś wyłączniki i inne elementy. możecie też pomóc jak dobrać zabezpieczenia ( z jakich wzorów) to sobie oblicze (znam się trochę na elektryce)
będę wdzięczny za pomoc
będę wdzięczny za pomoc
-
elpapiotr
Re: Przerobienie instalacjii Pilne!!
Witam.
Po pierwsze, nie można przerobić instalacji/układu z TT na TNC-S. Odwrotnie tak. A pisanie, że ogranicznik przepięć może być elementem pozwalającym na przejście na inny układ sieci jest już totalnym nieporozumieniem.
Co do wyłączników samoczynnych, w instalacji zastosować wartości 10 i 16A, o charakterystyce B. Nie zapomnieć o ochronie uzupełniajacej, zgodnie z zaleceniami wieloarkuszowej normy 60364.
chce przerobić instalacje mam w mieszkaniu bodajże typ TT lecz żadnego uziemienia. przewody mam jeszcze w aluminium, chce przerobić układ na TN-C-S
Ale tylko trochę, a to za mało ... się znasz, Kolego marcin160193(znam się trochę na elektryce)
Po pierwsze, nie można przerobić instalacji/układu z TT na TNC-S. Odwrotnie tak. A pisanie, że ogranicznik przepięć może być elementem pozwalającym na przejście na inny układ sieci jest już totalnym nieporozumieniem.
Co do wyłączników samoczynnych, w instalacji zastosować wartości 10 i 16A, o charakterystyce B. Nie zapomnieć o ochronie uzupełniajacej, zgodnie z zaleceniami wieloarkuszowej normy 60364.
-
marcin160193
- Początkujący

w takim razie jak zrobić PE. bo przez bednarkę to trochę lipa w mieszkaniu
-
elpapiotr
Witam ponownie.
Zaczynamy od początku - skąd Kolega wie, że w mieszkaniu/budynku jest instalacja w układzie zasilającym TT ?
Proszę zajrzeć do umowy z ZE o dostarczanie energii elektrycznej. Tam będzie pisało jasno, jaki typ sieci Energetyka dostarcza do budynku.
Zaczynamy od początku - skąd Kolega wie, że w mieszkaniu/budynku jest instalacja w układzie zasilającym TT ?
Proszę zajrzeć do umowy z ZE o dostarczanie energii elektrycznej. Tam będzie pisało jasno, jaki typ sieci Energetyka dostarcza do budynku.
-
marcin160193
- Początkujący

to na jaki układ mógłbym przerobić instalacje?? żeby było uziemienie
-
elpapiotr
Co najmniej na taki sam, jaki ZE dostarcza.
1. TT, jeżeli taki układ jest ukłądem zasilającym
2. TNS lub wyspa TT, jeżeli ZE dostarcza TNC.
1. TT, jeżeli taki układ jest ukłądem zasilającym
2. TNS lub wyspa TT, jeżeli ZE dostarcza TNC.
-
marcin160193
- Początkujący

niby czemu niemożna przerobić przecież w tym i tym jest neutralny wystarczy tylko dodać PE w dalszej części tak misie zdaje
-
elpapiotr
To źle Ci się zdaje, Kolego marcin160193
Najpierw przerabiasz TT na TNC-S, teraz przerabiasz TNC na TNC-S.
Najpierw przerabiasz TT na TNC-S, teraz przerabiasz TNC na TNC-S.
Niby tak, ale trzeba wiedzieć, jak dodać.niby czemu niemożna przerobić przecież w tym i tym jest neutralny wystarczy tylko dodać PE w dalszej części tak misie zdaje
-
marcin160193
- Początkujący

Ale się da przerobić TT na TN-c-s, jak wiesz jak to powiedz byłbym wdzięczny.Niby tak, ale trzeba wiedzieć, jak dodać.
tylko tak głośno myślę: a czy nie wystarczy przewód N rozdzielić na N i PE tak tylko przypuszczam
-
elpapiotr
Przecież wcześniej pisałem - nie da się, NIE WOLNO, nie mieszać w układach.Ale się da przerobić TT na TN-c-s
Druga część zdania jest prawdziwa dla ... układu zasilającego TNC.
PS. Dobra rada - Kolego, nie ma sensu, byś robił tę instalację.
Dlaczego nie? Może autor chce popełnić samobójstwo w bardzo "błyskowy" sposób albo poddać się leczeniu. Elektrowstrząsy są podobno bardzo zdrowe dla organizmu.elpapiotr pisze:PS. Dobra rada - Kolego, nie ma sensu, byś robił tę instalację.