borygo a miedz
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
wiesław.11
- Początkujący

borygo a miedz
zbiorniczek wyrównawczy od c.o. w hali usługowej warsztatu został napełniony płynem ;;borygo ; ze względu na możliwość zamarznięcia
czy płyn może wchodzić w jakąs reakcję z miedzią cyną , pastą?
wieslaw
A co da napełnienie płynem niezamarzającym zbiornika wyrównawczego?Przecież dość szybko ten plyn i tak wymiasza się z resztą wody i jak było go np. 10l a w całej instalacji jest załóżmy 150l to jaki to będzie miało wpływ na niezamarzanie owego zboirnika ?Żadnego.
A korozyjnie to on nie zadziała.Spoko.
A korozyjnie to on nie zadziała.Spoko.
adam
no chyba ze ktos ma zaciecie i całą instalacje zaleje płynem borygo
, ale wiekszość producentów kotłów nie daje gwarancji bo nie testowali działania kotłów z płynem borygo. Proponuje sie zastanowic nad tym pomysłem. Jeżeli masz kocioł gazowy i regulator pokojowy to nic nie powinno sie dziać, chyba ze jakiś partacz ci to zainstalował i mało tego kocioł jest firmy no name no mark 
...
Cześć!
Czyli według Was, nie ma sensu stosowanie jakichkolwiek cieczy niezamarzających, no więc zostało tylko spuszczanie wody z instalacji gdy wyjeżdżamy na parę dni, a mróz nadchodzi? Ale czy calość wody wyleci z kaloryferów np. płytowych zasilanych z boku lub dołu?
By nie było potem za późno!!
pozdrawiam
Czyli według Was, nie ma sensu stosowanie jakichkolwiek cieczy niezamarzających, no więc zostało tylko spuszczanie wody z instalacji gdy wyjeżdżamy na parę dni, a mróz nadchodzi? Ale czy calość wody wyleci z kaloryferów np. płytowych zasilanych z boku lub dołu?
By nie było potem za późno!!
pozdrawiam
Jeśli instalacja jest poprawnie zmontowana,to powinna spłynąć cała woda.
Z tym,że spuszczanie wody i napełnianie przyspiesza korozję stalowych paneli,bo potem wilgotna stal ma kontakt przez długi czas z powietrzem.Dlatego swego czasu wywalano panele z bloków,gdzie wodę z C.O. zawsze spuszcza się na lato,bo te szybko korodowały.
Kiedyś wlewało się do instalacjii płyn (takie mleczko) stosowany do chłodzenia przy toczenu i wierceniu.Po jakimś czasie cała instalacja pokrywała się wewnątrz tłustym filmem,ktory bardzo skutecznie chronił przed korozją.
Nie jestem pewny,ale glikol z płynów chłodzących podobno też pozostawia taką warstewkę.
Z tym,że spuszczanie wody i napełnianie przyspiesza korozję stalowych paneli,bo potem wilgotna stal ma kontakt przez długi czas z powietrzem.Dlatego swego czasu wywalano panele z bloków,gdzie wodę z C.O. zawsze spuszcza się na lato,bo te szybko korodowały.
Kiedyś wlewało się do instalacjii płyn (takie mleczko) stosowany do chłodzenia przy toczenu i wierceniu.Po jakimś czasie cała instalacja pokrywała się wewnątrz tłustym filmem,ktory bardzo skutecznie chronił przed korozją.
Nie jestem pewny,ale glikol z płynów chłodzących podobno też pozostawia taką warstewkę.
adam
COwy Ludzie
Są specjalne dodatki do płynów w instalacji CO radze poszukać w necie ale Prosze nie stosować ani Emulsji obróbkowej( woda i olej)
[i] Kiedyś wlewało się do instalacjii płyn (takie mleczko) stosowany do chłodzenia przy toczenu i wierceniu.Po jakimś czasie cała instalacja pokrywała się wewnątrz tłustym filmem,ktory bardzo skutecznie chronił przed korozją.
Nie jestem pewny,ale glikol z płynów chłodzących podobno też pozostawia taką warstewkę.[/i]
ani glikolu
bo gdzie spuścićie kiedyś wodę z instalacji napewno do kanalizacji a to było by przestępstwo
[i] Kiedyś wlewało się do instalacjii płyn (takie mleczko) stosowany do chłodzenia przy toczenu i wierceniu.Po jakimś czasie cała instalacja pokrywała się wewnątrz tłustym filmem,ktory bardzo skutecznie chronił przed korozją.
Nie jestem pewny,ale glikol z płynów chłodzących podobno też pozostawia taką warstewkę.[/i]
ani glikolu
bo gdzie spuścićie kiedyś wodę z instalacji napewno do kanalizacji a to było by przestępstwo
Popularne borygo można użyc do instalacji co z stężeniem do 30% w której zainstalowane są pompy co,naczynia membranowe i kotły żeliwne w/g w zapewnieniu przez producentów tych urządzeń.Na moje zapytania do w/w uzyskałem odpowiedz pozytywną .Jest to jedyne rozwiązanie gdy w instalacji grzewczej c.o. jest zastosowany klimatyzator pobierający powietrze z zewnątrz.Są specjalistyczne środki do uzdatniania wody kotłowej jak równiez przeciwzamarzeniowe firmy angielskiej britex ( patrz www.ecocomplex.com.pl) jednak bardzo dobre lecz niektóre kosztowne.