Zasadność wykonania izolacji tylko przy użyciu folii

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

AndiII
Początkujący
Początkujący

Zasadność wykonania izolacji tylko przy użyciu folii

Post autor: AndiII »

Jest sens wykonywać izolację przeciwko wilgoci tylko przy użyciu foli kubełkowej na goły nierówny mur?
Dodam, że dom jest mocno zawilgocony i ma już swoje lata.
Prace miałyby obejmować wykopanie rowu o długości 20 metrów i głębokości 3 metrów (może trochę więcej) - jaki to byłby koszt?

Melting_SA

Re: Zasadność wykonania izolacji tylko przy użyciu folii

Post autor: Melting_SA »

napisz na priv to ci wycenię. Napisz dokładnie ile metrów bieżących jest murów,ich grubość. Wszystko masz na projekcie domu.

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sławek12 »

Generalnie nie wiem czy kładzenie folii to dobry pomysł. Najpierw trzebaby się odciąć od stałego kontaktu wód gruntowych z fundamentem, następnie osuszyć przynajmniej ścianę a nie kłaść izolację na wilgoć i grzyba ;)

AndiII
Początkujący
Początkujący

Sprawa nie jest taka prosta i bez obejrzenia przez fachowca nie da się łatwo wycenić (przede wszystkim nie ma rzetelnych planów murów piwnicznych), dlatego zadowolony będę, nawet jeżeli poznam tylko orientacyjny koszt - chcę wiedzieć na co się porywam.

Mur wykonany jest z pełnej cegły o grubości około 0,5 m, tak orientacyjnie budynek ma lekko ponad 100 lat. Jednak z tego co widać mury piwniczne to już bardziej robota dla archeologa. Podejrzewam, że fundament to może być średniowieczna robota. Jak kopaliśmy dół przy wymianie niedrożnej rury odprowadzającej wodę z dachu okazało się, że 3 m w głąb pojawił się wielki kamienień (z metr średnicy, z czego połowa wystawała ze ściany na zewnątrz, do 3/4 w pionie go odkopaliśmy), był ładnie wkomponowany w mur, po bokach już zwykłe cegły, wiec wstępnie założyłem, że kopanie pod tym, to raczej w grę nie wchodzi, tak więc prace proponuję wykonywać tylko na pionowej ścianie.
Ponadto w murze można napotkać różne dziwne wnęki - zapewne kiedyś komuś do czegoś służyły - ale nie jest tak źle jak w Krakowie u nas piwnica zawsze była piwnicą a nie parterem.

Ponadto założenie było takie, ze zakres prac miał być sekwencyjny - najpierw front, później bok itd. raczej nie porywalibyśmy się na kopanie pod budynkiem, bo nie wiadomo co tam można znaleźć, dlatego też wcześniej podałem długość frontowej ściany. Niestety nie jestem jedynym właścicielem budynku i stąd te "ratalne" roboty.

Dodam, że w piwnicy podłoga jest z desek, a tam, gdzie desek już nie ma, to jest "klepisko" w każdym razie jakaś ziemia, więc możemy przyjąć, że budynek stoi na "ziemi" choć gwarancji nie dam, że głębiej jakiejś średniowiecznej podłogi nie ma (nie kopałem w tym jeszcze). Nigdy nie zauważyłem, aby tam woda stała.
Andi

AndiII
Początkujący
Początkujący

Tak dla zainteresowanych - dowiedziałem się więcej na temat tego muru.

Budynek stoi na XII wiecznym murze obronnym i sytuacja jest niestety taka jak w Krakowie, to co teraz jest piwnicą kiedyś było parterem.

Melting_SA

Post autor: Melting_SA »

więc tu sprawa opiera się o Konserwatora Zabytków, potrwa to trochę ale nie warto rezygnować. Możemy wycenę zrobić projekt całej izolacji z tymi papierami do UE o dotację. W razie czego możemy pomóc na dofinansowanie inwestycji nawet do 90%. Kwestia dogadania się.

trzeba wiedzieć gdzie i jak uderzyć.

w razie czego pisz na priv

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”