wszelkie porady mile widziane
słyszałem, że dobrze na etapie kładzenia instalacji dołożyć dodatkową żyłę, którą wykorzysta się w przyszłości pod taki system ?
szukam porady pod system inteligentny za rozsądne pieniądze
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Też tak uważam. Z tymi inteligentnymi instalacjami jest jak z nowymi samochodami. ABS, elektryczna szyby, poduszki, czujniki parkowania tempomaty. Ja tam w moim trabancie takich gadżetów nie mam i nie potrzebuję. Trabant ma same zalety. Szybki na korbki. Brak wyciszenia, co daje mi pełną kontrolę nad pracą silnika. Jak o coś zawadzę, to mogę połatać plastrem i będzie to nawet normalnie wyglądało, a w takim mercedesie będzie wyglądało obciachowo.Sklep-Ppoz pisze:Możesz znaleźć także inne formy z okolic Poznania,osobiście uważam że inteligentny system zarządzania domem ma więcej wad niż zalet,ale to moja prywatna opinia.
Tyle samo co to:autorus pisze:co to ma wspólnego z inteligentnym domem ?
ma wspólnego z IBInstalacja będzie mnie kosztowała ok 6tys, w tym wszystkie kableSystem sterowania 2300zł.
Reszta to własna praca, konsultacje z innymi robiącymi taki projekt na własna rękę.
Ogólnie wyszło by taniej tylko chałupa duża, tak wyszło.

Tak na marginesie dyskuski o inteligentnym domu, samochodach i elektronice sterowania budynkamidendrytus pisze:Sklep-Ppoz pisze:Z tymi inteligentnymi instalacjami jest jak z nowymi samochodami. ABS, elektryczna szyby, poduszki, czujniki pa.
jeszcze musiałbyś jechać autostradą, których w Polsce nie ma, a próba włączenia na polskich drogach, podczas slalomu między dziurami, mogłaby zakończyć si wielkim bum.gelbeton pisze:Jadąc autostradą można sobie włączyć ogrzewanie zanim dojedziesz.
http://www.youtube.com/watch?v=syuHTduT0S8