drenaż opaskowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
drenaż opaskowy
Ja się zapytam w takim razie o głębokość drenażu opaskowego. Nie mam piwnic. U mnie fachowiec mówi,że można taki drenaż położyć na głębokości około 60 cm. Nie trzeba się dostawać do spodu fundamentu,że tak powiem. Jego opina jest słuszna?
Re: drenaż kabza
a ja tak się zapytam po co drenaż skoro nie ma piwnicy? dla mnie wykonanie drenażu jest bez sensu gdy poziom wody gruntowej jest poniżej pierwszej posadzki.
Działka jest nisko i poziom wód gruntowych jest wysoki. Na wiosnę po roztopach jest takie błoto,że samochodem się nie wyjedzie. A w tym roku po tych deszczach to non stop błoto. I fundamenty mi wilgociom naciągają.
co do działki to rozumiem, a co do fundamentów to masz je betonowe? bo jeśli tak to beton dużo lepiej pracuje w wilgotnym środowisku niż suchym
tak goły beton,dom był budowany w starym budownictwie. Tyle, ze jakas erozja zaczyna mi brac beton. Ubytki uzupełniałem klejem do płytek,pomalowałem szkłem wodnym. Wytrzymało rok. Teraz z powrotem zaczyna brac erozja. Zastanawiam sie nad folia kubełkową.
-
Wavin Metalplast-Buk
- Aktywny

- Kontakt:
Re: drenaż opaskowy
Drenaż opaskowy ma za zadanie odprowadzenie wód gruntowych lub opadowych z sąsiedztwa budynku. Aby był skuteczny należy go układać na wysokości ław fundamentowych i w odległości 40-50 cm od ścian budynku. Płytsze ułożenie rur drenarskich powyżej płyt fundamentowych nie zabezpieczy przed migracją wilgoci w ścianach fundamentowych i tym samym przed problemami związanymi z erozją. Idealnie byłoby, by rozwiązanie szczegółowe zostało dobrane na podstawie badań hydrotechnicznych, które określą przyczyny pojawiania się wody gruntowej, kierunek jej przemieszczania oraz typ gruntów występujących w podłożu. Wówczas będzie można precyzyjnie dobrać skuteczne rozwiązanie techniczne (konieczność wykonania hydroizolacji, typ rury drenarskiej, układ warstwy filtracyjnej i sposób jej wykonania itp.) W przypadku pytań prosimy o kontakt z doradcami technicznymi Wavin.
A czy są jakieś wzory do obliczeń hydraulicznych drenażu opaskowego? Chodzi m.in o ilości wody, głębokość posadowienia, czy odległości osi drenażu od budynku oraz średnicy rur?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Musisz trochę poczytać fachowej literatury. Zależy jaka działka, rodzaj gleby itp. Hymmm......wzory. Wiem, że drenaż najlepiej działa na glebie przepuszczalnej,dreny kładzie się poniżej ław fundamentowych z niewielkim spadkiem.Dochodzi do tego kamień i żwir. Najważniejsze kaska. Im głębiej kopiesz,to więcej kaski idzie. Bynajmniej u mnie tak było.
Paweł32, ktoś z Wavina zaprasza do kontaktu z ich fachowcami. Są naprawdę dobrzy. Polecam skorzystac z ich wiedzy.
Oczywiscie jest odpowiednia literatura do dokonania odpowiednich obliczeń. Na forum nie da sie tego przedstawić, tak jak wielu innych, niby prostych rzeczy. A zapewnie wiesz, że to co jest niby proste, po zagłębieniu się w szczegóły, takie proste nie jest.
Z drenażem jest podobnie.
Największy problem to odpowiedz na pytanie, czy trzeba jego stosować i co chcemy poprzez to osiągnąć. Później idą kolejne pytania, np. JAK?
Pozdrawiam.
Oczywiscie jest odpowiednia literatura do dokonania odpowiednich obliczeń. Na forum nie da sie tego przedstawić, tak jak wielu innych, niby prostych rzeczy. A zapewnie wiesz, że to co jest niby proste, po zagłębieniu się w szczegóły, takie proste nie jest.
Z drenażem jest podobnie.
Największy problem to odpowiedz na pytanie, czy trzeba jego stosować i co chcemy poprzez to osiągnąć. Później idą kolejne pytania, np. JAK?
Pozdrawiam.
Milosz
-
Wavin Metalplast-Buk
- Aktywny

- Kontakt:
Temat wymaga szczegółowych obliczeń. W sprawie doboru drenażu opaskowego prosimy o przesłanie zapytania na adres mailowy kontakt_pl@wavin.pl