witam
rozpoczołem budowę dwupiętrowego budynku o przezanczeniu handlowym .16m*13m
zaprojektowany mam strop nad piętrem --następująco
strop teriva,-15cm wełny na folii,-płyta korytkowa prefabrykowana położona na ściankach ażurowych z cegły dziurawki 12cm, -warstwa wyównawcza 3-4cm,- warstwa papy podkładowej zgrzewanej,-warstwa papy wierzchniej zgrzewanej .
mam pytanie czy mogę zastąpić płyty korytkowe innym materiałem , lub w inny sposób wykonać konstrukcję dachu .Dach ma spadek 5% ,budynek zakończony attyką ,spad jednostronny.
Pytałem się czy blachą mógłbym zastąpić pokrycie ale raczej mi odmawiali z obawy przed podmakaniem w zimie, probowałem też zrobić wycenę na gotowe wiązary ale koszt wyszedł 23000. zrobienie stropu tervia kszuje 20000 .płyta korytkowa kosztuje ok 100zł ale potrzeba ich 120 sztuk .Czy macie jakieś propozycje aby uprościć sobie życie.
dach płaski a płyty korytkowe
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: dach płaski a płyty korytkowe
Blacha to tylko na podwójny felc, widziałem takie coś bezpośrednio na betonie kołkami szybkiego montażu mocowane, strasznie się to demontowało, lepiej trzymały te kołki niż normalnie w deskowaniu. Tylko że do takiej pracy musisz sobie wziąć kogoś konkretnego, robocizna droga a łatwo zepsuć jak się nie potrafi.
Zamiast betonu możesz też rzucić krokwie i zadeskować, tylko ktoś musi ci projekt przerobić.
Zamiast betonu możesz też rzucić krokwie i zadeskować, tylko ktoś musi ci projekt przerobić.