jaki wybrać kocioł ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
mmendietto
- Początkujący

jaki wybrać kocioł ?
Witam . Mam pytanie do bardziej już doświadczonych w tym temacie. Mam w nowo wybudowanym domu dwie łazienki no i oczywiście kuchnia ,a więc 3 pobory wody ,łazienka w której znajduje się kocioł gazowy jest oddalona od łazienki na poddaszu o około 5 do 6 metrów ,licząc dojście rur z wodą oczywiście, wybrałem wariant kocioł gazowy plus zasobnik na wodę 120 litrów plus cyrkulacja wody , co o tym myślicie ? zastanawiam się jednak czy nie wystarczył by tu kocioł gazowy dwufunkcyjny? o ile się orientuje do takiego kotła nie mozna podłączyć cyrkulacij chyba? dzięki za wszelkie info
Re: jaki wybrać kocioł ?
Powiem tak. Mam kocioł dwufunkcyjny. U teściowej mam cyrkulacje.
Gdybym teraz miał wybór to bym zamontował podgrzewacz elektryczny pod każdym kranem.
W nowo budowanym budynku właśnie tak robię. Do zwykłego kranu beda przepływowe ogrzewacze 4,5 do 5,5kw, natomiast do prysznica 18kw.
Autorus
Gdybym teraz miał wybór to bym zamontował podgrzewacz elektryczny pod każdym kranem.
W nowo budowanym budynku właśnie tak robię. Do zwykłego kranu beda przepływowe ogrzewacze 4,5 do 5,5kw, natomiast do prysznica 18kw.
Autorus
Kocioł 2-funkcyjny nadaje się do domków i mieszkań z 1 łazienką(bez deszczownic).
Kocioł taki ma ograniczony przepływ i w momencie poboru jednocześnie z 2 źródeł mogą być różne dziwne zachowania:
- falowanie - raz zimna raz ciepła woda
-spadek ciśnienia w kranie
-jeśli woda(nawet miejska) w Twojej okolicy jest twarda będziesz miał problem z elementem kotła, który zwie się wymiennik ciepła woda-woda (potrafi w szybkim tempie ulec zakamienieniu ), zapobiec można temu stosując stację uzdatniania wody
- nie nagrzeje Ci wystarczającej ilości wody abyś mógł się wykąpać(normalnie) w wannie lub postać dłużej pod prysznicem
- nie da rady zainstalować cyrkulacji c.w.u
Kocioł taki ma tez swoje zalety:
- oszczędność energii(nie grzeje niepotrzebnie wody)
- oszczędność miejsca
- woda ciepła już w kilka sekund po podłączeniu kotła do instalacji i prądu
Wg mnie masz 2 możliwości wyboru kotła:
1 funkcyjny z zasobnikiem wężownicowym
1 funkcyjny z zasobnikiem ładnowanym buforowo( jeśli zależy CI na wysokim komforcie ciepłej wody to ja polecam taki kocioł i zasobnik)
Masz nowo wybudowany dom, jest w nim już kocioł to co chcesz zmieniać?
Chyba, że Ciebie źle zrozumiałem.
pozdrawiam
Kocioł taki ma ograniczony przepływ i w momencie poboru jednocześnie z 2 źródeł mogą być różne dziwne zachowania:
- falowanie - raz zimna raz ciepła woda
-spadek ciśnienia w kranie
-jeśli woda(nawet miejska) w Twojej okolicy jest twarda będziesz miał problem z elementem kotła, który zwie się wymiennik ciepła woda-woda (potrafi w szybkim tempie ulec zakamienieniu ), zapobiec można temu stosując stację uzdatniania wody
- nie nagrzeje Ci wystarczającej ilości wody abyś mógł się wykąpać(normalnie) w wannie lub postać dłużej pod prysznicem
- nie da rady zainstalować cyrkulacji c.w.u
Kocioł taki ma tez swoje zalety:
- oszczędność energii(nie grzeje niepotrzebnie wody)
- oszczędność miejsca
- woda ciepła już w kilka sekund po podłączeniu kotła do instalacji i prądu
Wg mnie masz 2 możliwości wyboru kotła:
1 funkcyjny z zasobnikiem wężownicowym
1 funkcyjny z zasobnikiem ładnowanym buforowo( jeśli zależy CI na wysokim komforcie ciepłej wody to ja polecam taki kocioł i zasobnik)
Masz nowo wybudowany dom, jest w nim już kocioł to co chcesz zmieniać?
Chyba, że Ciebie źle zrozumiałem.
pozdrawiam
-
projektant_wr
- Początkujący

Zgadzam się z przedmówcami,
Jeżeli chcesz mieć jakikolwiek komfort użytkowania c.w.u. zaleca się stosowanie zasobnika.
120l winno wystarczyć. W mieszkaniu gdzie masz kuchnię i łazienkę mogą już wystąpić pewne braki c.w.u. nie mówiąc już o wymaganej temperaturze.
Korzystanie z zasobnika nie musi oznaczać zwiększenia kosztów użytkowania - nie płacisz przecież za spuszczaną wodę (która jest niedogrzana - w przypadku kotłów z podgrzewem przepływowym).
Jeżeli masz miejsce, chęci i pieniądze w perspektywie czasu można iść w stronę odnawialnej energii słonecznej zamontować biwalentny podgrzewacz c.w.u.
Jeżeli chcesz mieć jakikolwiek komfort użytkowania c.w.u. zaleca się stosowanie zasobnika.
120l winno wystarczyć. W mieszkaniu gdzie masz kuchnię i łazienkę mogą już wystąpić pewne braki c.w.u. nie mówiąc już o wymaganej temperaturze.
Korzystanie z zasobnika nie musi oznaczać zwiększenia kosztów użytkowania - nie płacisz przecież za spuszczaną wodę (która jest niedogrzana - w przypadku kotłów z podgrzewem przepływowym).
Jeżeli masz miejsce, chęci i pieniądze w perspektywie czasu można iść w stronę odnawialnej energii słonecznej zamontować biwalentny podgrzewacz c.w.u.
E.K.
Witam, miałem podobny problem skorzystałem w budowlane usługi Pozdrawiam.
Zdecydowanie polecam kocioł gazowy (wiszący) z wbudowanym zasobnikiem 40 kilka litrów. Do takiego zasobnika można podłączyć cyrkulację. Spokojnie obsłuży wannę i prysznic jednocześnie.
Czołowi producenci kotłów maja takie w ofercie.
Do pojedynczego odległego punktu poboru wody typu umywalka lub zlew nie warto ciągnąć ciepłej wody i cyrkulacji. Tam najlepiej dociągnąć tylko zimna wodę i w szafce pod zlewem zainstalować pojemnościowy podgrzewacz 5, max. 10L.
W zupełności wystarczy na tak niewielkie pobory ciepłej wody.
Odradzam zdecydowanie instalowanie w takich miejscach elektrycznych podgrzewaczy przepływowych. Te sprawdzają się miejscach dużego i stałego poboru typu wanna, czy prysznic, choć nad tym ostatnim tez bym się zastanowił.
Czołowi producenci kotłów maja takie w ofercie.
Do pojedynczego odległego punktu poboru wody typu umywalka lub zlew nie warto ciągnąć ciepłej wody i cyrkulacji. Tam najlepiej dociągnąć tylko zimna wodę i w szafce pod zlewem zainstalować pojemnościowy podgrzewacz 5, max. 10L.
W zupełności wystarczy na tak niewielkie pobory ciepłej wody.
Odradzam zdecydowanie instalowanie w takich miejscach elektrycznych podgrzewaczy przepływowych. Te sprawdzają się miejscach dużego i stałego poboru typu wanna, czy prysznic, choć nad tym ostatnim tez bym się zastanowił.
adam