Jaką średnicę komina wybrać?

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

ElPolako
Początkujący
Początkujący

Jaką średnicę komina wybrać?

Post autor: ElPolako »

Witam fachowców i proszę o poradę. Jaka średnica była by odpowiednia dla komina o wysokości 5m podłączonego do kotła CO o mocy 10KW opalanego drewnem i brykietem. zamontowany na 3 piętrze (stary blok) według instrukcji pieca minimum to 14x14 cm lub fi 140 i wysokości 5m.
Co się stanie jeżeli dam za dużą średnicę? Czy fi 180 lub 200 to za dużo? Dodam iż będzie to komin ceramiczny.Pozdrawiam

samouk

Re: Jaką średnicę komina wybrać?

Post autor: samouk »

Warunek główny jest taki, że nie wolno dawać średnicy mniejszej, niż wymaga producent kotła.
Co do średnicy większej - najlepiej jego o to zapytać, bo mogą być potem kłopoty z ciągiem.

Pozdrawiam

ElPolako
Początkujący
Początkujący

Dziękuję z a odpowiedź. w instrukcji kotła nie ma informacji o maksymalnej średnicy jest tylko podana minimalna. dziś odebrałem projekt a w nim jest zaprojektowane fi 200 dla wysokości +/- 4m
Nie wiem jaką średnice zamówić

samouk

Jeśli producent kotła zaleca fi140, to nie ryzykowałbym większej średnicy, niż fi150 lub max.160.
Pozdrawiam

ElPolako
Początkujący
Początkujący

Napisałem do działu technicznego firmy ZĘBIEC(producent mojego pieca) ale na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Mam pytanie do SAMOUK jeżeli będzie za duża średnica to mogą być kłopoty z ciągiem- jak mam to rozumieć?

Kolega mi powiedział że piec może wtedy spalać więcej paliwa(drewno,brykiet) czy to prawda?

samouk

ElPolako pisze: Mam pytanie do SAMOUK jeżeli będzie za duża średnica to mogą być kłopoty z ciągiem- jak mam to rozumieć??
Ciąg może (choć nie musi) być mniejszy, niż powinien.
ElPolako pisze: Kolega mi powiedział że piec może wtedy spalać więcej paliwa(drewno,brykiet) czy to prawda?
Nie ma to wpływu na ilość spalonego paliwa. Wpływ ma na to przede wszystkim t.zw. szyber w przewodzie spalinowym (o ile masz taki w swoim kotle) oraz ewentualnie inne elementy służące do regulacji (np. regulacja ilości dostarczanego powietrza do spalania).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”