Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.
mozna by było dołozyc folie paroprzepuszczalna na legarach i wtedy krecic osb pozatym wg rysunku jest ok .prawidłowy rozkład warstw ocieplenia jak i izolacji
Nie mam pewności co do paroizolacji, ma ona przykrywać belki nośne czy tylko wypełniac "koryto" między belkami. Bo sprawa wygląta tak, że pod tynkiem (na trzcinie) nie ma żadnej paroizolacji i wydaje mi się, że jak przykryję belki to nie będą one "oddychać" i kumulacja wilgoci może dobrowadzić do ich gnicia. Proszę o podpowiedź
paroizolacja powinna byc ciagła bez przerw układana z zakładem 10 cm i mocowana tasma inaczej załozona nie spełni swoich zadan tzn bedzie przepuszczac pare wodna do wełny ociepleniowej co do belek to mozna je zaimpregnowac preparatem do wiezb anty grzybicznym itp . rysunek 2 jest prawidłowy tzn zapewni to szczelnosc paroizolacji -
to jeszcze jeden problem.
Ruszt z legarów 6x4 (co 40 cm) ma być przykrecony do belek nośnych czy ma byc ułożony lużno i do niego przykrecone płyty OSB lub MFP.
Gdzieś czytałem aby nie przykrecać płyt do belek nośnych.
Byłbym wdzięczny za krótki i prawidłowy opis.
Czy ktoś widział kiedyś przegrodę dla pary w stropie z tynkiem na trzcinie ?. Taka folia zatrzyma parę ,która nie znajdując ujścia spowoduje kiszenie , zagrzybienie. Myśleć chłopie , myśleć samodzielnie a nie słuchać producentów , którzy napiszą wszystko aby wcisnąć towar. Jan.
wing pisze:Nie mam pewności co do paroizolacji, ma ona przykrywać belki nośne czy tylko wypełniac "koryto"
Według projektantów paroizolacja ma być szczelna. Natomiast podobny problem rozwiązywałem kilka lat temu w moim domu rodzinnym i nie dałem paroizolacji.Tej zimy zaistniała potrzeba zdjęcia kilku płyt ze stropu.Przy tej okazji nie zauważyłem nic niepokojącego w termoizolacji.
Sprawa zamiast się wyjaśnić to się jeszcze komplikuje. Teraz pytanie brzmi: dać izolację czy nie, a jak dać to zakładać na belki czy nie. Może ktoś to już przerabiał i podpowie.
to tak dla podkrecenia tematu
jan ma torszke racji tylko.
jezeli dom jest nieszczelny bez wentylacji wymuszonej a z wlasna porzez podloge, okna, piec kaflowy, strop na trzcinie z pustka i nieocieplony dach to nie ma potrzeby ocieplac stropu i tym samym dawac uszczelnienia w postaci paroizolacji.
a jak jest inaczej? chyba latwo sobie odpowiedzec i jasne bedzie o co piec z ta paroizolacja.