co wybrać ceramiczny tondach czy betonowy euronit
Moderator: Redakcja e-dach.pl
co wybrać ceramiczny tondach czy betonowy euronit
co wy o tym myślicie?
-
Przemek
Nie pisałem że jest złą dachówką, ale ceramiczne dachówki na pewno sa lepszePrzemek pisze:Euronit jest dobrą dachówką, mam ja na dachu i nie widze powodu by przepłacać i wchodzić w niepewne
Znalazloby się na pewno wiele powodów by wydać kilkaset zł więcej (co nie znaczy: przepłacać) i mieć na dachu dachówke ceramiczną.
A ja bym kupił papę. Też jest OK. Różnica przy nieskomplikowanym dachu o wielkości 180 mkw. pomiędzy Tondachem Marsylka 12 w angobie a Euronitem to obecnie jakieś tysiąc złotych. Krawędzie w porównywalniej cenie, wentylacyjne zdecydowanie tańsze w Tondachu, różnicę czyni podstawa i gąsiory (w Tondachu są mniejsze, ale ich estetyka bez porównania). Jasne, że Tondachu nie można porównać do Creatona czy Jungmeiera ale to także inna kategoria cenowa. Jeżeli beton jest ok. i nie warto "przepłacać" to porównajmy piętnastoletnią dachówkę betonową barwioną w masie i dwukrotnie malowaną (w naszym kraju trudno) z ceramiką nawet naturalną (znaleźć jest bez problemu).
No ale coś kupiłem i jest Ok. Argument rzeczowy, fachowy, nie do zbicia...
Znam takich, którzy parają się Tondachem od dziesięciu lat. Kolejki reklamujących jakoś u nich nigdy nie widziałem.
No ale coś kupiłem i jest Ok. Argument rzeczowy, fachowy, nie do zbicia...
Znam takich, którzy parają się Tondachem od dziesięciu lat. Kolejki reklamujących jakoś u nich nigdy nie widziałem.
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

ceramika-nawet sie nie zastanawiaj....wydaj tysiąc więcej i śpij spokojnie ..
Pozdrawiam
rufu_s1@op.pl
rufu_s1@op.pl
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

Jak nie ma Pan nic ciekawego do powiedzenia to lepiej głosu nie zabierać...
Pozdrawiam
rufu_s1@op.pl
rufu_s1@op.pl
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Picadoor
Witam.
Tkocz, to wbrew pozorom trudne pytanie. Moim skromnym zdaniem najpierw należy się zastanowić jak możesz "przeciągnąć" tę krótką kołderkę finansową. Mówiąc ludzkim językiem mając określone widełki finansowe i jakieś określone dochody należy sobie odpowiedzieć na pytanie, " z czego jesteś gotów zrezygnować i w imię czego?".
Dachówka betonowa nie jest taka do końca zła, ma mimo wszystkiego jakieś zalety, dachówka ceramiczna....taaaak, ona nam przydaje rangi, dobrego samopoczucia i takie tam.
No i jest zdecydowanie trwalsza.
Tylko, że czy jest to tak ważne, że ceramika może poleżeć nawet i 300 lat? Beton poleży najmarniej te 50-60 lat.
Pójdźmy krok dalej. Jeśli Twój dach jest stosunkowo prostą dwuspadową bryłą o jakićhś malo wyolbrzymionych gabarytach, dlaczego chcesz kupować Tondach, a nie dajmy na to CREATONa?
KeraPfanne - należy do czolowych produktów, z 50 letnią gwarancją - była w promocji przez 5 miesięcy, można bylo kupić w cenie jakiegoś tam Robena średzkiej falistej, tfu... czy jakiegoś Siriusa-13.
Dlaczego nie chcesz kupić np; Holenderki Narvik czy von Mullera E-32? Przecież są lepsze od Tondachu.
pozdro
Tkocz, to wbrew pozorom trudne pytanie. Moim skromnym zdaniem najpierw należy się zastanowić jak możesz "przeciągnąć" tę krótką kołderkę finansową. Mówiąc ludzkim językiem mając określone widełki finansowe i jakieś określone dochody należy sobie odpowiedzieć na pytanie, " z czego jesteś gotów zrezygnować i w imię czego?".
Dachówka betonowa nie jest taka do końca zła, ma mimo wszystkiego jakieś zalety, dachówka ceramiczna....taaaak, ona nam przydaje rangi, dobrego samopoczucia i takie tam.
No i jest zdecydowanie trwalsza.
Tylko, że czy jest to tak ważne, że ceramika może poleżeć nawet i 300 lat? Beton poleży najmarniej te 50-60 lat.
Pójdźmy krok dalej. Jeśli Twój dach jest stosunkowo prostą dwuspadową bryłą o jakićhś malo wyolbrzymionych gabarytach, dlaczego chcesz kupować Tondach, a nie dajmy na to CREATONa?
KeraPfanne - należy do czolowych produktów, z 50 letnią gwarancją - była w promocji przez 5 miesięcy, można bylo kupić w cenie jakiegoś tam Robena średzkiej falistej, tfu... czy jakiegoś Siriusa-13.
Dlaczego nie chcesz kupić np; Holenderki Narvik czy von Mullera E-32? Przecież są lepsze od Tondachu.
pozdro
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: