malowanie klatki schodowej

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

pawelec47
Początkujący
Początkujący

malowanie klatki schodowej

Post autor: pawelec47 »

nasza kamienica zostala zaatakowana przez ekipe budowlana,ktora chce klasc gladz na stare
lamperie olejne ,wielokrotnie malowane i pokostowane."fachura" ponacinal siekiera powloke olejna,
i niby ma to trzymac.autentyk ,nic nie zmyslam. jaka powinna byc prawidlowa kolejnosc czynnosci i
czas schniecia.jakich farb najlepiej uzyc?ze wzgledu na pina potrzebe zatrzymania dzialan "fachowcow" prosze o szybka odpowiedz.[/b]

Melting_SA

Re: malowanie klatki schodowej

Post autor: Melting_SA »

lamperię trzeba usunąć tym bardziej jeśli jest to olejna lub pokost.
jeśli tego nie zrobią odpadnie wam knauf z lamperii - bo tym będą naciągać ściany.
My usuwamy farbę olejną do żywego tynku cementowo-wapiennego specjalną chemią
potem zmniejszamy pęcznienie tynku specjalną chemią i mamy twarde i mocne podłoże.

podpowiedz im aby zrobili TASZLOWANIE lamperii. Magistry napewno nie wiedzą co to jest i do czego służy ta czynność. Siekiera na lamperię :!: :!: :!:

Melting_SA

Post autor: Melting_SA »

lamperię trzeba usunąć tym bardziej jeśli jest to olejna lub pokost.
jeśli tego nie zrobią odpadnie wam knauf z lamperii - bo tym będą naciągać ściany.
My usuwamy farbę olejną do żywego tynku cementowo-wapiennego specjalną chemią
potem zmniejszamy pęcznienie tynku specjalną chemią i mamy twarde i mocne podłoże.

podpowiedz im aby zrobili TASZLOWANIE lamperii. Magistry napewno nie wiedzą co to jest i do czego służy ta czynność. Siekiera na lamperię :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Post autor: Executive »

KATEGORYCZNIE pozbyć się lamperii! A później standard - grunt, szpachlowanie, podkład Śnieżki, farba...
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe

michal2929
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: michal2929 »

A czy Panowie rozważacie coś takiego jeżeli się lamperia dobrze trzyma podłoża usunąć tylko luźne kawałki, odtłuścić, posmarować Knauf Betonkontakt i tynkować ?

jarek7777
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jarek7777 »

michal2929 pisze:A czy Panowie rozważacie coś takiego jeżeli się lamperia dobrze trzyma podłoża usunąć tylko luźne kawałki, odtłuścić, posmarować Knauf Betonkontakt i tynkować ?
Też bym tak zrobił. Pozdrawiam

michal2929
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Tynkować oczywiście tynkiem gipsowym lub robić na tym gładź.

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Dzisiaj ta lamperia się trzyma, jutro nie musi. Nie bierzcie tego dosłownie. Oczywiście można tak i tak - tylko zależy na jak długo to ma być. Na tzw. "odczepne" to można od razu po wszystkim lecieć putzem i się nie zastanawiać, prawda? Także nie gruntować bo i po co? Szybko wyszpachlować, pomalować, wziąć kasę i spier.... Ale tu się rodzi pytanie - czy zleceniodawca zadzwoni do nas ponownie z jakimś zleceniem? Nie wiem jak Wy, ale ja nie pozwalam sobie na taką rozrzutność i tyle.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...

michal2929
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Jak się dobrze trzyma to i za 10 i 20 lat będzie się trzymać, a grunt Betonkontakt dajesz żeby się tynk trzymał. Tak samo przy dociepleniach na klej nie gruntujesz zwykłym gruntem tylko gęstym z piaskiem kwarcowym, żeby tynk miał się czego trzymać. Po to są nowe materiały i technologie, żeby je stosować tak to byśmy malowali farbą kredową i nie używali gruntu :D

pawelec47
Początkujący
Początkujący

dziekuje za rady,zamiescilbym zdjecia tej lamperii pocietej siekiera,tak dla smiechu,ale nie bardzo mam mozliwosc,dowiem sie jeszcze jak rzeczona firma sie nazywa,zeby ja na forum uwiecznic.
rozumiem,ze w sytuacji gdy lamperia juz zostala pocieta i to dosyc gleboko jedyna metoda to jej usuniecie ,,odsloniecie lica sciany , a dalej juz standartowa procedura tzn.gruntowanie,gladz,
/pytanie ile musi schnac/ i wykonczenie np.farba akrylowa lub tynk mozaikowy?

pawelec47
Początkujący
Początkujący

dziekuje za rady,zamiescilbym zdjecia tej lamperii pocietej siekiera,tak dla smiechu,ale nie bardzo mam mozliwosc,dowiem sie jeszcze jak rzeczona firma sie nazywa,zeby ja na forum uwiecznic.
rozumiem,ze w sytuacji gdy lamperia juz zostala pocieta i to dosyc gleboko jedyna metoda to jej usuniecie ,,odsloniecie lica sciany , a dalej juz standartowa procedura tzn.gruntowanie,gladz,
/pytanie ile musi schnac/ i wykonczenie np.farba akrylowa lub tynk mozaikowy?

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Gładź musi schnąć tyle by dało się ją szlifować, wcześniej grunt by ściana nie była mokra. Nie bardzo rozumiem pytanie. Pytasz o czas? To zależy ile gipsu, jak ciepło jest, wilgotność...

michal2929
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

pewnie chodziło o czas schnięcia gruntu zależy co producent zaleca na dawnych opakowaniach unigruntu firmy A...s czas schnięcia był 24 godziny a teraz już piszą, że po 2 można działać :)

edd92
Początkujący
Początkujący

Post autor: edd92 »

Witam
Mam klatkę schodową pomalowaną w połowie farbą olejną a drugą połowę emulsyjną.
Laperię chce umyć i pomalować podkładem Dekoral Renostyl i później calość farbą emulsyjną.
Olejna jak i emulsyjna jest trwało połączona z tynkiem.
Czy ma to sens? Z miejsca gdzie była laperia nie będzie odpadać farba emulsyjna?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Dekoral nic nie da, bo jest na plamy. Lamperię należy pomalować gruntem szczepnym,np.
http://www.atlas.com.pl/oferta-produkto ... zepno.html
a potem 2 razy dobrą farbą emulsyjną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”