Problem z pompą wodną zanurzeniową

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ThePunisheR28
Początkujący
Początkujący

Problem z pompą wodną zanurzeniową

Post autor: ThePunisheR28 »

Witam mam problem z pompą tą: http://www.toya.pl/product_card.phtml?c ... d=power_up, a mianowicie taki że pompa która teoretycznie powinna wyciągać wodę z 8 metrów ledwie wyciąga ją z 2 m, nie wiem czemu tak się dzieje pompa jest nowa jej wydajność to 12500 l/h a moc to 750 watt ! czy to zepsuta pompa czy po prostu coś źle ja robię a może coś zablokowane? no nie wiem proszę was o pomoc... aaa nie wiem czy to ważne mam założony 10 metrowy wąż o średnicy ok cala może to problem że wąż za długi lub za cienki? zwążka jest na końcówce pompy więc taki wąż też powinien być, proszę was o pomoc.
ThePunisheR

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Problem z pompą wodną zanurzeniową

Post autor: Bolas »

Pompa nie jest z najwyższej półki a raczej z pod jeśli można tak określić. Co może być źle? Pytanie czy wąż to ok 1cala czy 1cal bo z tego co widzę to przyłącze ma być min 1cal. Czy wąż nie jest zagięty (nie tylko na zakrętach) i czy nie ma przecieku na łączeniach. Sprawdź czy pompa zanurzona w wiaderku w ogóle pompuje. Możemy tylko gdybać co może być nie tak nie widzimy tej instalacji.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

ThePunisheR28 pisze: pompa która teoretycznie powinna wyciągać wodę z 8 metrów ledwie wyciąga ją z 2 m, nie wiem czemu tak się dzieje
Ano tak się dzieje, ponieważ ta pompa "nie wyciąga" tylko tłoczy i jeżeli w specyfikacji jej pisze, że "maks. głębokość zanurzenia -8m, maks. wysokość tłoczenia - 8m", to mając ją zanurzoną na 8 metrach to ona praktycznie nie ma siły już nic wypchnąć, nie mówiąc o tych 12500 L/h.
Inną sprawą jest, że producenci mający małe zgrabne rączki i do tego skośne oczy większość parametrów swoich produktów mnożą średnio x 3.

ThePunisheR28
Początkujący
Początkujący

Post autor: ThePunisheR28 »

wąż na pewno nie jest zagięty nigdzie, a pompę nawet jak zanurzyłem na 4 metrach albo i mnie może nawet było ze 3 m to i tak ledwie ciągła...Nie mam żadnej instalacji wąż grubości ze 2.7 cm i długości ok 10 może więcej podpięty do pompy i pompa zanurzona pół metra pod wodą na wysokości tych 4 metrów nigdzie nie łączony wąż
ThePunisheR

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Jeżeli pompa jest nowa to zostaje ci tylko gwarancja.

krissmee
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: krissmee »

Wiele ciekawych rzeczy tu można znaleźć:

http://ogrodyidomy.blogspot.com/
doradca

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”